Ексклюзивы
пятница, 09 ноября 2012 05:00

Які бувають взаємини із сусідами

Днями побачила в метро афішу: "Аніма. Фестиваль взаємостосунків". Він уже минув, а лайтбоксів із помилкою не зняли. Неправильним є слово взаємостосунки. Такого навіть у словнику нема, хоча там можна побачити взаємовідносини.

Обидва слова — наслідок спроб наблизити українську до російської. В останній є отношения — дуже загальне слово, якому в нашій мові відповідають кілька варіантів, і взаимоотношения — те, що виникає між людьми під час спілкування.

Та в українській така словотворчість надмірна. Адже стосунки не можуть бути не взаємними — у них завжди беруть участь щонайменше дві сторони. Те саме — з відносинами. Між цими словами є стилістична відмінність, та розрізнити їх нескладно.

Стосунки — це особисті зв'язки між людьми: чоловіка з дружиною, з колегами, дітьми. Стосунки можна з'ясовувати, вони бувають дружні або напружені, їх можна зіпсувати. В останньому випадку кажуть, що між цими людьми чорний кіт перебіг або вони глек розбили. Коли йдеться про офіційніші — краще вживати відносини: міжнародні, дипломатичні, господарські, громадські, договірні, економічні, ринкові, торговельні тощо.

Відношення вживають лише у термінологічних словосполученнях: відношення поверхонь, відсоткове, синтаксичне відношення. Українською не можна відноситися до чогось або когось. Людина належить до певної групи; добре ставиться до ідеї або іншої людини; чиїсь справи її стосуються або не стосуються.

Іще є взаємини — гарне слово, яким організатори фестивалю могли підкреслити оту важливу для них взаємність. Воно й позначає виключно міжособистісне спілкування.

Сейчас вы читаете новость «Які бувають взаємини із сусідами». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть