пʼятниця, 09 листопада 2012 05:00

Які бувають взаємини із сусідами

Днями побачила в метро афішу: "Аніма. Фестиваль взаємостосунків". Він уже минув, а лайтбоксів із помилкою не зняли. Неправильним є слово взаємостосунки. Такого навіть у словнику нема, хоча там можна побачити взаємовідносини.

Обидва слова — наслідок спроб наблизити українську до російської. В останній є отношения — дуже загальне слово, якому в нашій мові відповідають кілька варіантів, і взаимоотношения — те, що виникає між людьми під час спілкування.

Та в українській така словотворчість надмірна. Адже стосунки не можуть бути не взаємними — у них завжди беруть участь щонайменше дві сторони. Те саме — з відносинами. Між цими словами є стилістична відмінність, та розрізнити їх нескладно.

Стосунки — це особисті зв'язки між людьми: чоловіка з дружиною, з колегами, дітьми. Стосунки можна з'ясовувати, вони бувають дружні або напружені, їх можна зіпсувати. В останньому випадку кажуть, що між цими людьми чорний кіт перебіг або вони глек розбили. Коли йдеться про офіційніші — краще вживати відносини: міжнародні, дипломатичні, господарські, громадські, договірні, економічні, ринкові, торговельні тощо.

Відношення вживають лише у термінологічних словосполученнях: відношення поверхонь, відсоткове, синтаксичне відношення. Українською не можна відноситися до чогось або когось. Людина належить до певної групи; добре ставиться до ідеї або іншої людини; чиїсь справи її стосуються або не стосуються.

Іще є взаємини — гарне слово, яким організатори фестивалю могли підкреслити оту важливу для них взаємність. Воно й позначає виключно міжособистісне спілкування.

Зараз ви читаєте новину «Які бувають взаємини із сусідами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути