Ексклюзивы
четверг, 25 сентября 2008 17:19

Природні шпалери привозять на замовлення

— Оце роблю ремонт у залі. Чула, є якісь природні шпалери, які "дихають". Кругом шукаю, та знайти не можу, — каже 30-річна бухгалтер Олена Іванова з Полтави.

— Виготовляють натуральні шпалери із польових трав. Їх пресують, — пояснює старший продавець-консультант магазину оздоблювальних матеріалів для оселі "Твоя кімната" по вул. Шевченка в Полтаві Олександр Ковальчук, 27 років. — В основному це джут, тросник і нитки папірусу. Завдяки ним стіни "дихають" (пропускають повітря. — "ГПУ"). Проте їх не слід мити. А тільки можна легенько пройтися пилососом. Ще вони швидко вигоряють.

Клеять такі шпалери клеєм на основі крохмалю або целюлози. Для бамбукових використовують спеціальну речовину. Коштують від 46–91 грн за квадратний метр.

— Основний поставник таких шпалер — Філіппіни, — говорить Ковальчук. — У нас виготовляють вінілові й паперові. Зараз пішла тенденція клеїти стіни однотонними шпалерами. Візерунковими оздоблюють в основному замість килимів.

У магазині "Еліт Декор" по вул. 1100-річчя Полтави природні шпалери привозять на замовлення з Італії та Німеччини. Рулон коштує 300 грн.

— Натуральні шпалери "Текстиль" у нас рідко купують, бо вони дорогі, — каже 25-річний продавець Людмила Снопибог. — Беруть переважно вінілові та флізилінові. Вони добре миються. Обклеюють їх бардосом на 90 сантиметрів вище від підлоги або зверху. 10-метровий рулон коштує 85 гривень, а 5-метровий — 35.

На Центральному ринку природні шпалери не продають. Є в асортименті лише вінілові й паперові.

— Он звичайні за 11 гривень, — говорить продавець. — Їх обклеюють кантіком за 3–9 гривень. А для вінілових купують пластик. Проте він не підходить для кривих стель.

Сейчас вы читаете новость «Природні шпалери привозять на замовлення». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть