Ексклюзивы
четверг, 20 ноября 2008 18:45

Микола Переяслівець помер від раку шлунка

Микола Переяслівець помер від раку шлунка

На 62-му році життя від раку шлунка помер заслужений майстер народної творчості України Микола Переяслівець із Котельви. Він викладав портрети відомих людей зі шматків шпону (тонкі дерев"яні листи, їх виготовляють лущенням деревини).

— У батька 2001 року виявили онкозахворювання шлунка. Злоякісне ракове новоутворення лікували, оперували, — сумним голосом говорить син Віталій, 32 роки. — На жаль, не вдалося до кінця перемогти хворобу.

Миколі Переяслівцю різко погіршало за місяць до смерті. Художник зліг. Його знайомі розповідають, що він відмовлявся бачитися з людьми.

Син Переяслівця Віталій працює в обласній податковій адміністрації. Його мати Людмила на заробітках за кордоном. Останній час Микола Дем"янович жив сам.

— Найбільше любив робити портрети відомих людей, — розказує місцева художниця Анна Матвієнко. — Доводив кожну картину до завершення, хоч здоров"я ще багато літ тому похитнулося.

Микола Переяслівець народився в Котельві. Мозаїчні портрети зі шпону почав викладати з 26 років. Навчився цього в Росії.

У колекції президента України Віктора Ющенка є три портрети, зроблені майстром. Чотири роки тому через посольство Америки Переяслівець подарував портрет Джорджу Бушу. Леонід Кучма придбав у художника портрет Володимира Путіна.

Поховали Миколу Переяслівця 8 листопада на Вознесенському кладовищі в Котельві.

Сейчас вы читаете новость «Микола Переяслівець помер від раку шлунка». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть