среда, 02 декабря 2009 13:45

Київським каштанам знайшли заміну

 

На вулицях столиці можуть з"явитися дерева гінкго білоби. Високі кремезні, на Землі вони вже 200 млн років. Не вразливі до мінуючої молі, від якої потерпають міські каштани. Так суттєво підкоригувати київську флору запропонував заступник міського голови Ігор Добруцький.


Якщо дерево добре доглядати, ростиме сторіччями. Гінкго висаджені у більшості європейських столиць.

Утім, кияни, які звикли сприймати ініціативи команди мера іронічно, в інтернет-форумах екзотичні дерева обізвали марсіанською фауною з "рідної" планети Черновецького.


Марина Зерова, доктор біологічних наук, Інститут зоології:

- Мінуюча каштанова міль - найгірше лихо столичних каштанів. Для науки вона явище так само нове, як для киян - гінкго білоба. Вчені про неї не чули до 1984 року, коли міль вперше з"явилася в Македонії. Тоді її описали як новий для науки вид.


Через личинки молі, які розмножуються в листі, каштани жовкнуть і скидають його ще влітку, виснажуються й гинуть. Каштани Парижа й інших європейських столиць паразити об"їли в 1990-х. Згодом посунули на схід і південь, буквально чіпляючись за вантажівки та потяги. У сприятливому кліматі за рік плодиться шість поколінь молі.


На території меморіального комплексу Тараса Шевченка в Каневі росла чудова у два ряди алея каштанів. Я була там на початку серпня - всі до єдиного вони стояли голі.


Найпростіший шлях побороти міль - прибирати і спалювати опале листя каштанів восени. У ньому міль, яка витримує до 23 градусів морозу, зимує й навесні знову атакує дерева. Дорожчий, але не ефективніший спосіб, - щеплення. Вони коштують від 15 доларів. Роблять їх навесні з початком руху соку. Щоб "уштрикнути" дерево, в стовбурі бурять глибокий отвір і вводять розчин. У залежності від розміру каштана може знадобитися до трьох "уколів". Хоча даних, що після ін"єкцій міль повністю зникає - нема.


Надія Трофименко, старший науковий співробітник Національного ботанічного саду ім. Гришка:


- Плоди жіночих дерев гінкго білоби - ці рослини двостатеві - мають неприємний запах прогірклої олії або силосу. У Ботанічному цей вид рослин є давно. Найстаршим - 60-70 років.


Якщо висаджувати їх зараз, то величні кількаметрові рослини постануть із саджанців за три-чотири роки. В Європі вже давно вирощують ці дерева, а в нас їх добре знають завсідники аптек - через значну кількість препаратів на основі гінкго. Білоба покращує кровообіг, сприятливо впливає на мозкову діяльність. У Ботсаду через свою корисність ці дерева страждають - відвідувачі не лише підбирають опалі плоди гінкго, а й зривають незрілі, обдирають листя.

Ігор Добруцький, заступник мера Києва:

- На Хрещатику завжди будуть рости каштани. Нові дерева, зокрема платани, гінкго білоби, софори японські, висаджуватимуть під час планових реконструкцій вулиць, бульварів, скверів та парків - коли замінюватимуть тротуари й асфальт.


Перші 100 гінкго білоб, які висадили на Співочому полі, місто отримало в подарунок від розплідника в Івано-Франківську. Вирощені в Україні чотирирічні саджанці 1,5-1,7 метра заввишки коштують із доставкою в Київ від 60 до 70 гривень.

В моєму саду гінкго росте вісім років. Воно стійке до тутешніх кліматичних умов, шкідників і захворювань. Листя подібне на конюшину. Гілля розташоване як у ялини, крона конусоподібна. Дерево не потребує значного поливу. Плодоносить у віці 25-30 років, а в наших природних умовах не дозріває. Якщо клімат у країні стрімко наближатиметься до тропічного, можна проводити тест ДНК, щоб відрізнити плодоносні жіночі гінкго від неплодоносних чоловічих.


1943-го в Київському ботанічному саду німці зрізали всі жіночі білоби, що росли в теплицях, - лишили тільки чоловічі. Зараз ці дерева мають 20 метрів заввишки.

ВИНОСИ:

У сприятливому кліматі за рік плодиться шість поколінь каштанової молі

ДОВЕРСТОК:

Каштани колись були для столиці екзотикою. Вперше їх посадили на території Києво-Печерської лаври 1825-го. Саджанці, за легендою, привезли чи то з Болгарії, чи то з Туреччини спеціально до візиту Миколи І 1842 року. Висадили вздовж Бібіковського (нині Шевченка) бульвару. Цареві новація не сподобалася. За ніч усі каштани замінили на тополі. А кияни розібрали саджанці каштанів по подвір"ях, і відтоді місто годі уявити без їхніх лапатих листків і травневих свічок.


"Зеленбуд" не встигає прибирати все опале листя, в якому вже вмостилася на зимівлю міль. Тому збирає охочих на суботники. Поки що відгуків обмаль. Графіки прибирання київських парків дивіться в новинах на сайті www.zelenbud.kiev.ua

ДОВЕРСТОК:

Гінкго дволопатеве - єдиний живий представник класу гінкгових, що широко буяв на Землі в Мезозойську еру (251 млн - 65 млн років тому). Відбитки його листя виявляють на кам"яних породах того періоду.

Дерева виростають до 25-30 м, іноді сягають і 50. У природному середовищі зустрічаються лише в Китаї, де їх особливо шанують буддисти. У кількох храмах ростуть гінкго віком 1 500 років. Екстракти цієї рослини широко використовують у традиційній та нетрадиційній медицині. Дерева добре адаптуються до міського середовища.

Гінкго білоби - двостатеві. Восени на жіночих деревах виростають плоди, які можуть викликати контактний дерматит. Такі випадки траплялися в Японії.


1945 року чотири дерева пережили атомне бомбардування Хіросіми. Вони росли на відстані 1-2 км від епіцентру вибуху атомної бомби. Всі живі істоти та рослини поблизу загинули, а обпалені та понівечені гінкго білоби незабаром відновилися й ростуть досі. У повоєнній Японії їх вважали символом надії.

ДОВЕРСТОК:

Де можна побачити гінкго білобу в Києві


На Співочому полі у жовтні їх висаджували зірки української сцени.

У національному ботанічному саду ім. Гришка.

Одне дерево росте поблизу Будинку культури університету Київський політехнічний інститут.

Декілька дерев є в Голосіївському парку.

Сейчас вы читаете новость «Київським каштанам знайшли заміну». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть