Ексклюзивы
среда, 27 марта 2013 16:01

"Опозиції доведеться шукати нові козирі"
8

Чи зростуть шанси Віктора Януковича на наступних виборах президента, якщо в листопаді цього року він підпише Угоду про асоціацію з Євросоюзом

Сергій ТОЛСТОВ, 56 років, директор Інституту політичного аналізу й міжнародних досліджень:

– Тоді Януковича на виборах 2015 року може під­тримати невелика частина ­націонал­демократів, які не хочуть ­інтеграції з Росією. Водночас імовірний і зворотний сценарій. Європейський Союз тиснутиме на Україну, щоб та дотримувалася всіх умов Угоди. Нашій країні це буде економічно невигідно через нерівність торгових умов. Крім того, Угода передбачає десь 70 директив, які має затвердити Верховна Рада. А вона нормально не працюватиме.

Очевидно, вже зараз ЄС хоче зміни української влади. Вони сприятимуть кризі всередині країни. І опозиція на цьому гратиме.

Дуже позитивно на українських виборців може вплинути підписання Угоди про лібералізацію візового режиму з ЄС. Але зробити це найближчим часом точно не вдасться.

Словом, завдяки євроінтеграції Янукович може трохи збільшити свою популярність, але це не буде визначальним на виборах. Не вважаю, що рейтинг президента зараз аж такий критичний, і це ще він не розпочинав передвиборної кампанії. Далі Янукович тиснутиме на уряд, щоб той реалізовував соціальні програми, збільшував виплати. А ще влада постарається вивести до другого туру Тягнибока і намагатиметься показати: з лідером "Свободи" буде ще гірше, ніж з Януковичем.

Віталій ПОРТНИКОВ, 45 років, головний редактор телеканалу ТВі:

– На вибори це мало вплине. В Януковича є свій ядерний електорат. Бо Схід України іншого кандидата не має. І результати президентських виборів неод­мінно сфальсифікують. Він отримає той результат, який собі запланує. Зробити це не так важко, як здається опозиції.

Наше суспільство давно розколоте на дві політичні нації. Доки українці мислитимуть категоріями двох племен, які борються між собою, чисельніший і дисциплінованіший Схід перемагатиме. ­Західно­центральне плем'я змогло отримати свого президента тільки в умовах гострющої суспільно­політичної кризи 2004 року.

Якщо підпишемо асоціацію без виконання умов ЄС, це нічого не означатиме. Якщо ж виконувати – почнуться болісні економічні реформи, які на три­п'ять років призведуть до падіння рівня життя. Українці потраплять у справжню конкуренцію, справжні ринкові умови, відсутність корупції. Абсолютна більшість до такого не готові.

Наша трагедія в тому, що не маємо європейськи орієнтованого суспільства. Воно ділиться на русофілів і русофобів. Другі – такі самі антидемократи, як і перші. Для них ЄС – інструмент віддалення від Росії. Вони хочуть бачити Україну не європейською, а антиросійською. Саме тому завжди приречені на поразку. Бо в русофілів є позитивна програма – вони тягнуть країну в конкретний союз із конкретним партнером. У русофобів її немає.

"Європейців" у країні зараз украй мало. Вони зможуть виграти тільки років за 40 – 50.

Але і членом Митного союзу та інших російських інтеграційних процесів Україна також не буде – на втіху русофобам. Бо Янукович не звик ділитися.

Михайло ­ПОГРЕБИНСЬКИЙ, 65 років, політолог:

– Сумніваюсь, що асоціація з ЄС суттєво змінить рейтинг Януковича. Очевидно, що Захід України, Північ і значна частина Центру за нього не голосуватимуть за жодних умов. Або взагалі на вибори не підуть, або підтримають опозицію.

Не дуже вірю, що люди будуть вдячні Вік­тору Федоровичу за європейський вибір. Бо від самої асоціації жодних козирів не отримають. Принаймні за два перші роки. Навіть будуть погіршення, бо відкриються ринки і нас завалять європейською продукцією. Через що страждатимуть українські виробники­роботодавці.

Для Януковича головним є те, щоб за нього проголосували Південь і Схід. І тут проти може спрацювати варіант, якщо він закриє дорогу до Митного союзу. Водночас, імовірно, він уже до кінця року передасть росіянам в оренду газову трубу. І це налаштує просхідний електорат за нього.

Інтеграція до ЄС не стане визначальною для майбутнього Януковича. Інша річ, якщо Україні таки дадуть безвізовий режим з Євросоюзом. Це люди відчують. Цей аргумент можна використати для тієї частини виборців, що вагаються і не є принциповими ворогами Януковича. Таких досить багато. Але дістати безвізовий режим буде значно проблематичніше, ніж підписати асоціацію.

Геннадій БАЛАШОВ, 52 роки, публіцист, блогер, радіоведучий:

– Євроінтеграція – найбільший козир опозиції. Якщо Януковичу вдасться підписати Угоду, це зруйнує звинувачення, що він хоче в Митний союз, до Росії. Опозиції доведеться шукати нові козирі.

Асоціація з ЄС треба президенту для короткострокового плану – виграти вибори 2015 року. Адже після підписання Угоди українці більше відчують себе європейцями. Але в самій країні ситуація не зміниться. Високі податки для малого і середнього бізнесу, корупція – залишаться.

І після цього люди навряд чи полюблять Януковича. Йому все життя згадуватимуть "Межигір'я", золоті унітази. ­Проте у нього образ сильного чоловіка. Він трошки сидів, десь обмовився, злегка тугодумний. Чимало хто сприймає ­Віктора Федоровича як українського батька, який може забезпечити стабільність і порядок. І голосує за нього підсвідомо.

Самого Януковича насамперед цікавить – скільки грошей дасть МВФ перед виборами. Адже кредит дозволить не мати проблем із виплатою пенсій і зар­плат бюджетникам.

Зураб АЛАСАНІЯ, 48 років, редактор сайта "МедіаПорт", Харків:

– Якщо Угоду таки підпишуть, рейтинг Януковича не зросте у Центрі чи на Заході України. Там у нього не вірять. Його електорат на Сході й Півдні поставиться до цього байдуже або підтримуватиме навіть менше, бо чимало хто очікує тісної дружби з Росією.

Загальні вибори президента 2015­го можуть і не відбутися. Приміром, змінять законодавство, і главу держави обиратиме парламент. У будь­якому разі влада продовжуватиме дратувати Європу. Але мої передчуття ще гірші. Янукович може позбутися президентської посади вже 2013 року. Зараз підприємці активно згортають бізнес і не хочуть працювати за цього режиму. Незадоволені силові структури, бо повинні щось забирати в людей, розуміють, що це – забагато, але не можуть не виконувати розпоряджень. Ситуація в країні дійшла до межі. Далі – тільки суспільний вибух.

Навряд чи спрацює заклик опозиції до перевиборів. Скоріше поштовхом до масових протестів можуть стати події в якомусь райцентрі, містечку. Наприклад, міліціонер поб'є підозрюваного. Піднімуться місцеві жителі. За ними – вся країна. Це – найгірший варіант, бо є ризик, що це закінчиться криваво. Тоді в Україні ще років 10 нічого не зміниться на краще.

Віктор ПАЩЕНКО, 51 рік, політолог, Ужгород:

– Підписання Угоди збільшить шанси Януковича бути переобраним. Але побудувати власний піар винятково на угоді з ЄС президент не зможе. Бо вона – лише елемент цілісної системи. Більшість українців узагалі погано розуміють, про що мова. Для них важливіші приземлені речі – черги на кордоні, у консульствах, низькі відсотки за перекази грошей з­за кордону, наявність роботи в Україні, ставлення до українців у країнах ЄС. Тим більше, коли всі знають про "Межигір'я", коли син президента стає мільярдером, коли опозиціонери сидять по тюрмах. Народ бачить, що керівництво держави є прихильником східної деспотії.

А взагалі­то, гадаю, єдине, що сьогодні може підвищити рейтинг Януковича, – це його власна відставка з поста президента.

Андрій ФЕНЧЕНКО, 29 років, системний адміністратор, якого судять за незаконне придбання брелоків зі вмонтованими відеокамерами, Київ:

– У випадку підписання Угоди Янукович зможе показати виборцям – його владу визнала Європа, значить, він іде правильним курсом. Оскільки багато хто хоче, щоб Україна була європейською країною, це спрацює на рейтинг президента.

Але для перемоги на виборах потрібен цілий комплекс заходів: дієва боротьба з корупцією у вищих ешелонах влади, відновлення довіри людей до правоохоронних органів, судової системи. У президента повинна бути чітка, послідовна програма для виведення країни з глибокої кризи. Вона має виконуватися вже зараз, а не тільки перед виборами для підняття рейтингу. Ну і нарешті: якщо хочемо зближуватися з ЄС, треба дослухатися до їхніх порад.

Сейчас вы читаете новость «"Опозиції доведеться шукати нові козирі"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

6

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть