Ексклюзивы
воскресенье, 20 февраля 2011 13:33

"В українців забирають право на власну ідентичність"

 

Минулого тижня президент Франції Ніколя Саркозі заявив про провал політики мультикультуралізму. Вона мала б зберігати і розвивати культурні відмінності різних етнічних і соціальних груп у межах однієї країни. Раніше про те саме сказала канцлер Німеччини Анґела Меркель. Відтепер у цих країнах вживатимуть більше заходів для інтеграції іммігрантів і представників етнічних меншин у суспільство. Зокрема, наполягатимуть на вивченні державної мови.

— У Франції середини ХІХ століття приблизно половина людей навіть не здогадувалися, що вони французи, — каже публіцист Максим Стріха, 49 років. — І лише обов'язкове нав'язування французької мови через школу, військову службу врешті-решт витворило націю з конгломерату відмінних спільнот. Така політика брутально знищила місцеві етноси бретонців чи провансальців. І таке можна сказати про будь-яку європейську державу того часу.

Наступне сторіччя принесло ідею самовизначення націй, а згодом — унікальності кожного етносу. На хвилі загального торжества лібералізму ці ідеї набули дещо викривлених форм. Спочатку говорили про етнічні спільноти. Потім — про транссексуалів або гомосексуалістів. Нарешті — про іммігрантів. Така політика розмила стрижні, які об'єднують людей у націю. Французи, німці й інші задумалися: якщо приїжджі турки чи араби можуть жити біля нас і не інтегруватися в суспільство, то що робить нас європейцями? Маятник хитнувся в інший бік — люди почали дошукуватися власної національної ідентичності.

Тепер мультикультурністю часто оперує українська влада. Хоч країна до такої політики не готова. Людей досі розділяють надто багато речей: мова, ставлення до власного минулого, до моделі майбутнього тощо. Проте український варіант мультикультуралізму витлумачують як підставу затвердити статус російської мови. Та дозволити носіям цієї мови ніколи не вивчати української і не користуватися нею. При цьому не згадують кримських татар, іммігрантів-таджиків, азербайджанців. Для нашої влади всі спільноти ніби рівні, але деякі — рівніші від інших. В українців фактично забирають право на власну ідентичність. А без неї втрачає сенс існування української держави. Під час цивілізаційних розколів країна може розпастися на кілька частин, які далі самостійно визначатимуть своє майбутнє.

 

Сейчас вы читаете новость «"В українців забирають право на власну ідентичність"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть