Ексклюзивы
четверг, 20 ноября 2008 19:00

Любителів випити за кермом зменшилося вдвічі

Любителів випити за кермом зменшилося вдвічі

— Ну, хто сьогодні перший порушник в Україні? — сміючись питає чоловік у працівника Державтоінспекції на вул. Некрасова у Вінниці в понеділок. — Стійте тут, стійте. Я на своїй машині тільки в п"ятницю виїду. Може, у вас тоді запал штрафувати закінчиться.

Із 17 листопада в Україні почав діяти закон про посилення відповідальності за порушення Правил дорожнього руху. Штрафи збільшилися у десять разів.

За перший день нововведення на дорогах Вінниччини зафіксували 208 порушень, за другий — 255. У прес-центрі обласної ДАІ повідомили, що до прийняття закону штрафів щоденно виписували вдвічі більше. Упродовж 16 листопада оштрафували 563 водії.

— На дорогах сьогодні машин наполовину менше, — каже капітан міліції Олександр Хоменко, 34 роки. — Із восьмої ранку до 12.00 склали п"ять адмінпротоколів.

Під знаком "Паркування заборонено" навпроти тильного входу до Центрального ринку зупиняється бордовий "форд". До водія підходять даїшники, які чергують неподалік.

— За парковку в недозволеному місці штраф нині 300 гривень, — зазначає інспектор Валерій Кравчук, 26 роки. — Протягом 15 днів маєте сплатити гроші в касу обласної Державтоінспекції. Інакше їх із вас стягнуть через суд.

Раніше штраф за подібне порушення становив 8,50 грн.

— Ну що ж, буду уважнішим, — спокійно погоджується водій підписуючи протокол. — Це мені кара, бо за три роки жодного разу не попадався даїшникам у руки. Ще радів, як везе.

Нині найменший штраф — 52 грн за незастебнутий ремінь безпеки. Найбільший — до 3400 грн за керування в нетверезому стані.

Даїшникам видали портативні відеокамери, щоб фіксувати порушення.

— Що ви мені розказуєте — розвернулися прямо на пішохідному переході, — пояснює порушникові 36-річний автоінспектор Віталій Дзигетеш. — А дозволяється це робити лише за 10 метрів від нього. Ось, дивіться, я вам зараз усе покажу.

Даїшник перемотує відеозапис, показує його власникові сірої "шкоди".

— Тепер за це треба платити 250 гривень? — обурюється затриманий водій. — Ну і цифри. У мене зарплата не як у мільйонера.

За 30 м від переходу на зупинці Папаніна дорогу перебігає хлопець.

— Молодий чоловіче, невже так важко дійти до "зебри"? — перепиняє хлопця автоінспектор. — Із вас штраф 51 гривня.

Хлопець червоніє. Виправдовується, що поспішає на пари.

— Для першого разу відпускаємо, — усміхається даїшник.

Інспектори запевняють, що водії стали обережнішими. Раніше за день зупиняли до сотні керманичів напідпитку. Нині кількість не перевищує 40 випадків щоденно.

— Водії вміють рахувати свої гроші, — каже капітан Володимир Антонюк з обласного ДАІ. — Упевнений, що на прикладі перших порушників інші будуть поміркованішими. Відомо, що за два дні в Україні зібрали штрафів на мільйон гривень. Ми ще не можемо сказати точної цифри по Вінниччині. Підрахунки тривають.

За законом, гроші за штрафи йтимуть у державний бюджет.

— Думаю, новий закон підвищить рівень корупції, — упевнений водій 30-річний Анатолій Гайдук. — Бо дешевше дати того хабара. І ніякі відеокамери не завадять. Я купив машину три місяці тому. Мене ще жодного разу не штрафували. Їжджу за правилами. Та якщо захочуть, то можуть придратися до чого завгодно. У мене в салоні немає ще аптечки й вогнегасника.

Сейчас вы читаете новость «Любителів випити за кермом зменшилося вдвічі». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Больше всего комментируют
Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть