Ексклюзивы
четверг, 25 декабря 2008 16:28

Спиртне не можна запивати газованими напоями

Спиртне не можна запивати газованими напоями

Завідувач стаціонарного відділення Полтавського обласного наркологічного диспансеру Сергій Андрющенко, 34 роки, під час застіль на новорічні свята радить не змішувати алкогольні напої.

Як уникнути похмілля?

— Пити, підвищуючи градус, — це міф. При змішуванні алкогольних напоїв сп"яніння настає набагато швидше. Не можна запивати спиртне газованими напоями. Вуглекислий газ у них пришвидшує всмоктування алкоголю в кров. Найкраще всмоктуються напої з меншими градусами — шампанське, пиво, бірмікси. Жирні продукти на певний час уповільнять надходження алкоголю в кров. Та це не означає, що якщо перед п"янкою випити два яйця або з"їсти 50 грамів масла чи ними закушувати, то не сп"янієш. Слизова оболонка шлунку покриється плівкою. Але згодом вона проривається — і зразу отримуєш алкогольний удар по голові.

Чим шкідливе передозування спиртним?

— Усе залежить від стану здоров"я людини й від того, настільки організм звик до алкоголю. Якщо людина взагалі не п"є, то може перебрати і 200 грамами горілки. Алкоголікові зі стажем і літр не страшний. Здорові нирки й печінка набагато швидше допоможуть вивести спиртне з організму. А якщо в печінці погано працюють ферменти, що розщеплюють алкоголь, то він починає отруювати організм. Індіанців в Америці свого часу винищили споюванням. Це наче алкогольний геноцид. Бо в організмі представників цієї народності немає можливості перетравлювати спиртне. Отруєння алкоголем може призвести до гепатиту, серцевого нападу й навіть коми. А надмірне підняття тиску може закінчитися інсультом чи інфарктом.

Як надати першу допомогу при передозуванні?

— Треба людину покласти головою набік. Так, щоб коли вона почне блювати, то не похлинулася — блювотиння може потрапити в дихальні шляхи. Самим штучно викликати рвоту не треба. Приміром, якщо в людини виразка шлунку, то при блюванні вона може відкритися. Краще викликати "швидку", бо невідомо, чим це може закінчитися.

Які ознаки похмілля?

— Головний біль, відчуття спраги, нудота, блювота, порушення координації рухів, тремтіння рук і ніг, язика, повік. Часто на ранок хочеться солоного чи кислого, бо в організмі порушується кислотно-лужний баланс, а із блювотинням з організму виходить багато корисних речовин.

Чи варто похмелятися?

— Ні в якому разі. Це дуже шкідливо для організму, який і так уже перенасичений токсинами. І часто похмілля плавно переходить у другий день запою. Краще пити побільше рідини — воду, чаї на травах. Не можна фарбованих напоїв з різними добавками для кращого смаку — це додаткові токсичні речовини для організму. Якщо болить голова, можна вжити цитрамон чи аспірин. Є препарати проти похмілля — медихронал, гліцисед, алказельцер.

Горіхи і кукурудза нейтралізують алкоголь

Перед застіллям радять добре виспатися і поїсти. Закушувати спиртне можна солоними горіхами, смаженою кукурудзою та сирою морквою, политою лимонним соком. Це сприяє нейтралізації алкоголю.

Якщо ви під час пиття відчули, що перевищили свою норму алкоголю, випийте лимонного соку без цукру. Щоб протверезити п"яного, йому дають склянку холодної води, в якій розчиняють п"ять-шість крапель нашатирного спирту. А після цього швидко і сильно розтирають вуха долонями. Приплив крові до голови приведе до тями.

— Уранці після п"янки мене завжди рятує один напій, — каже полтавець Ігор Колмаков, 38 років. — Стакан ополоскую всередині олією, вливаю туди яєчний жовток, додаю столову ложку горілки, посипаю все це чорним і червоним перцем.

Можна на похмілля пити розсіл або маринад — капустяний, огірковий, помідорний.

Щоб не було тяжкості в шлунку від переїдання, слід з їжею вживати ферменти, бажано натурального походження — вони розщеплюють їжу для кращого травлення. А після застілля випити сорбент, щоб зібрати токсини.

Сейчас вы читаете новость «Спиртне не можна запивати газованими напоями». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть