понедельник, 23 января 2006 10:59

Льоша не одружиться з офіціанткою

У піцерії "Іль Патіо", що на Набережно-Хрещатицькій, раніше працював офіціант Олексій Войценко, 18 років, — повновидий, усміхнений, уважний. А потім кудись зник. Сказали, що звільнився. Я випросила телефон хлопця.

Вас турбує клієнтка. Приходила якось, ви ще пропонували нову піцу спробувати, — плутано пояснюю.

— А, ви та дівчина, що в середині грудня замовила собі апельсиновий сік із морозивом? — озвався приємний баритон.

Зустрітися в піцерії він відмовився. Я підійшла у чайний магазин. Олексій, без звичного брунатного фартуха і "тигрової" італійської хустинки, сидів за великою чашкою вишневого напою. Одягнений був у сіро-зелену спортивну футболку.

— Я давно хотів звільнитися, — випередив запитання. — Дуже важкий графік. Два дні через два, але в піцерії треба бути з 8-ї ранку до 1-ї ночі. Дві години поспиш — і знову вставати. А я так люблю поспати! Мені б на 11-ту на роботу...

Войценко розповів, що народився на Полтавщині, в Кременчуці. До 16 років професійно займався футболом.

— Я тоді був не такий товстий, — показав на черевце. — Уявляєте, у Києві мене навіть у команду взяли — "РВУФК" — Республіканського вищого училища фізкультури. Схуд на 10 кіло. Але тренування закинув: хотілося пива попити, з дівчатами погуляти. Тепер шкодую... А в ресторан потрапив випадково. Відпочивав у Ялті і побачив класного бармена, — стиснув кулаки Льоша. — Подумав, а чом би не спробувати?

Я давно хотів звільнитися — дуже важкий графік

Олексій закінчив річні курси барменів-офіціантів. Заплатив за навчання 2000 грн. У Києві влаштувався в один з ресторанів на Бессарабці. Не сподобалося: офіціанти навіть не знали меню. Навесні пройшов співбесіду в піцерії, але на роботу взяли тільки з вересня — чекали, поки виповниться 18.

— У мене було сім улюблених клієнтів, — розповів хлопець. — Річ не в розмірах чайових, а в тому, що обслуговувати приємних людей — завжди радість.

А які мають бути чайові?

— 10 відсотків від замовлення, — не замислюючись відповів. — Якщо попили кави на десятку, залиште гривню, я буду вдячний. Найбільше якось дала компанія дівчат, які святкували день народження. Погуляли на 500 гривень, а залишили 105. А є клієнти, які ніколи не залишають здачі — з однієї відомої компанії, не казатиму якої. Їх ніхто не любить. А вони обурюються: чому офіціанти не уважні, піцу довго готують... Який мені сенс ходити перед ними навшпиньки?

Напевно, ходити навшпиньки взагалі нелегко?

— Спочатку — так, — закивав головою. — Навіть дівчатам соромився зізнатися, ким працюю. Казав, що бармен. А потім звик. У мене класна професія: все, навіть зарплата, залежить від тебе. Якщо завітала компанія, можна й анекдот розказати. А якщо прийшли закохані, то твої "мусі-пусі" їм і задарма не треба. І нікого не цікавить, який у тебе настрій. Називається це "ефект маски", — Льоша надпив чаю.

Зате, мабуть, накуштувався піци...

— Я ніколи не любив ресторанну кухню, — відмахнувся. — Краще вдома щось приготувати або з друзями випити пива в нічному клубі.

Кохана не просить удома подати їжу чи сервірувати стіл?

— У мене немає постійної дівчини, ще рано, — знітився хлопець. — Але якщо з кимсь зустрічаюся, приємно щось їй подати. Та дівчата цим не користуються. Цікаво, що не маю жодного друга чи знайомого, якому не подобалася б моя робота. Напевно тому, що я сам ловлю від неї кайф.

Погуляли на 500 гривень, а залишили 105

Навіть якщо клієнти дістають?

— Гості, а не клієнти, — поправив Льоша. — Якщо гість почне відверто грубити, маю право покликати менеджера і відмовитися від столика.

У ресторанах помічаєш, коли персонал щось неправильно робить?

— Так, відзначаю: оце правильно подав, а це неправильно поставив, — розсміявся він. — Але головне, з яким обличчям підходять. Спитали смачна страва чи ні, запропонували новинки меню. А коли підвалює щось таке, — скривився, — стоїть, насупилось і мовчить... Жах! Але на помилки я не вказую: не хочу бентежити...

Яка у тебе перспектива? Адже не будеш до старості тарілки подавати?

— У піцерії був хороший кар"єрний ріст, — знизав плечима хлопець. — Офіціанти стають менеджерами... Можна пройти шлях від прибиральниці до директора. Все начальство колись працювало тут барменами, офіціантами, адміністраторами. Тільки я не хочу. Менеджери отримують менше, ніж ми. Офіціант живе завдяки "чаю", а "чай" залежить від харизми. Нормальний заробіток — це 450–500 доларів.

Романи з офіціантками заводиш?

— Не люблю плутати роботу та кохання, — замахав руками Войценко. — Борони Боже мати дружину-офіціантку!

Після розмови Олексій мав їхати на співбесіду в ресторан. Кілька років змінювати професію він не збирається. А тоді хоче спробувати себе в туристичному бізнесі. Навіть мріє про телебачення, хоче стати ведучим ток-шоу. Тільки не кулінарного.

Сейчас вы читаете новость «Льоша не одружиться з офіціанткою». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть