Ексклюзивы
четверг, 20 ноября 2008 19:32

Марія та Василь Гриніви чотири роки судяться за хату

Марія та Василь Гриніви чотири роки судяться за хату

"Василеві наче щось перемкнуло: постійні крики, скандали. Жінку може  вдарити і копнути, — розповідає сусідка Гринівих 49-річна Ганна Николин. — 25 років прожили разом, тепер він її з хати виганяє. А куди вона піде? Немає ж ні тата, ні мами".

Гриніви живуть у селі Завидовичі Городоцького району Львівської області. Посеред подвір"я стоїть мурована хата. Її збудували покійні батьки 49-річного Василя Гриніва, заповіли онукові. Господар у суді відстояв право власності на житло, колишню дружину та дітей виганяє з дому.

44-річна Марія Гринів порається у літній кухні.

— Проходьте до кімнати, — запрошує. Приносить стопку паперів — скарги в сільську раду, заяви в міліцію, рішення судів і повідомлення про порушені кримінальні справи.

17 вересня 2004 року подружжя розлучилося. Досі сваряться за хату.

— Коли подали на розвід, нам дали півроку на примирення, — говорить жінка. — Та чомусь розвели швидше. Мені прийшло повідомлення, що маю оплатити держмито.

Каже, причиною конфлікту стала коханка чоловіка.

— Вона працювала офіціанткою в нашому селі. Постійно Василя намовляла, аби мене бив. Якось в неділю прийшла до бару і питаю, для чого сім"ю розбиває, — обурюється господиня. — А Василь як влетить. Схопив мене за волосся і 20 метрів тягнув однов руков — таку силу мав, я ж важу 110 кг. Якби мужчина з його роботи не заступився, напевно, забив би.

Гриніви виховали двох дітей — 25-річного Євстахія та Ольгу, 21 рік. У дитинстві син втратив око, тепер йому необхідна операція. Жінка — інвалід другої групи: 12 років хворіє на астму, чотири — на цукровий діабет.

— Наскладали п"ять тисяч доларів синові на операцію, — веде далі Марія Гринів. — Він забрав ті гроші, хотів собі хату купити. Їх із коханкою розтратив. Чотири роки за комунальні послуги не платив — всі квитанції у смітник викидав. Ми пішли з донькою на буряки, приходимо — газу нема. Думали, що цілому селу відключили. Дивимося, на газовій трубі — пломба.

Торік у Гринів подохли свині, гуси, качки, кури. Експертиза довела, що в корм тваринам підсипано суміш фосфітцинку. Справу розслідував Городоцький райвідділ міліції.

Я тоді був на роботі. Вона сама все підстроїла

— Син зварив свиням картоплю, потовк і пішов на рибалку. У гаражі у банці з-під майонезу стояла трутка. Василь всипав її до їжі, — звинувачує чоловіка господиня. — Чую, запах якийсь часниковий. Але не могла зрозуміти, в чому річ. На ранок одна свиня здохла, друга — в муках. Чотири гуски, качки та квочка з курятами подохли. Наїхало війська хімзахисту та еменесників. Заборонили корм у село викидати та з криниці воду пити. Три місяці діти в сестри жили.

Рідня господаря встала по різні боки. Марія Кухар підтримує брата, 44-річна Катерина Марцинишин — невістку.

— В обід я йшла з поля, — плаче Марія Гринів. — Його сестра Марія з двоюрідним братом накинулися на мене. Брат ударив по носі. Сестра золоту цепочку зірвала, по зубах вдарила. Вона — кулаками по голові, брат — мотикою по нозі. Кричала, якщо не виберуся, полечу в повітря разом із дітьми.

В обід додому повертається господар. Він працює на заводі "Топас" у Завидовичах. Показує свою кімнату, починає сваритися з колишньою дружиною.

— Це моя хата! Ти туткалі ніхто! Вона постійно скандалить, — скаржиться. — У нас у хаті як не міліція, то прокуратура. Казала, що я свиней та птицю потравив. Я тоді був на роботі. Вона сама все підстроїла.

За нанесення легких тілесних ушкоджень проти обох Гринівих порушили кримінальну справу. Жінка — водночас потерпіла та підсудна.

— Вона мені під оком синяк поставила, плечі ножем розрізала. Я зняв побої, — веде далі чоловік. — Дітей підбурює — каже, що я не їх тато. Син мене у гаражі на ніч закрив.

Розповідає, що за період спільного життя пильнував дружину.

— За мене нічого не робила: бульби не садила, не обробляла, не копала. У Солотвино на лікування щороку їздила. Брехала, що хвора. Їй дати двоскибовий плуг — потягне. Зараз два гектари поля обробила та 20 свиней тримала. Хіба інваліду це під силу?

Сейчас вы читаете новость «Марія та Василь Гриніви чотири роки судяться за хату». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть