Ексклюзивы
четверг, 02 июня 2011 13:48

"11-річна племінниця не змогла прорватися до консервів" - Що білоруси роблять із знеціненими грошима

 

24 травня в Білорусі оголосили про знецінення національної валюти на 56 відсотків. Напередодні долар коштував 3,16 тисяч рублів, нова ціна - 4,93 тисячі На "чорному ринку" долар продають за 10-12 тисяч рублів.

Середня зарплатня білоруса - 1,5 мільйона рублів. Раніше це було 500 доларів, тепер - 300. Люди масово позбуваються здешевлених грошей. У перші дні розкупили холодильники, телевізори, кухонні комбайни, пилососи та всю дорогу побутову техніку. Вистоювали багатогодинні черги перед заправками. За добу бензин подорожчав на 20 відсотків.

Наприкінці минулого року, перед грудневими президентськими виборами, зарплати бюджетникам підняли на третину. Почали видавати пільгові кредити. 56-річного Олександра Лукашенка переобрали на четвертий термін

Олександр ВОЙТОВИЧ, 36 років, водій, Гомель:

- Мали у банку 100 мільйонів рублів. Тримали доньці на планову операцію в Москві. У неї "вовча паща". За день із 30 тисяч доларів третина вилетіла в трубу. Дружина сказала терміново забирати рублі й міняти на "чорному" ринку хоч на якусь валюту. Із мого депозиту банк не видає більше 5 мільйонів. У банкоматі можна взяти тільки 3 мільйони. Із зарплатної картки - до 100 тисяч рублів. На операцію мали виїхати 2 червня. Лікарня погодилася прийняти за безготівковим розрахунком 10 тисяч доларів. Решту шукаю.

Удома мали зо 4 мільйони. Теща накупила макаронів, рибних консервів і 40 літрів олії. Усе подорожчало вдвічі.

Галина МЄЩЄРНІКОВА, 56 років, фермер, селище Велика Берестовиця Гродненської області:

- Після продажу минулорічного врожаю мали 45 мільйонів рублів. Хотіли придбати трактор. Син, поки міг, купував тут бензин і їздив продавати його за євро і долари в Польщу. Робив по кілька ходок на день. За одну віддавав митникам 50 доларів. Так поміняв 25 мільйонів. Я спочатку казала, що робить дурницю, бо Лукашенко якось вирішить проблему. А зараз бачу: син був правий.

Сестра попросилася пожити в нас. Каже, не зможе платити й за оренду квартири, і дітей годувати.

Міністри заявляють, що стримують ціни, але в магазинах порожні полиці. Спочатку посилала малих стояти в чергах, але потім стало шкода їх. 11-річна племінниця простояла день і принесла хлібину, пляшку пива, два літри олії й три пачки харчового барвника. До консервів не змогла прорватися. Пенсіонери, коли щось з'являється на полицях, кидаються в атаку, як під Сталінградом. А виставляють різний непотріб - "бички в томаті", салат "Апетитний", кашу "Артек" і зіпсовану тушонку. Сигарети продають тільки з рук. За Marlboro правлять 6-8 доларів. Сусід бачив Davidoff за 15 доларів. Зять каже, спробує кинути палити.

Юлія ГРЕЧКО, 24 роки, домогосподарка, Вітебськ:

- На весілля нам подарували 30 мільйонів рублів. 10 мільйонів чоловік поміняв ще в лютому. Зараз із хлопцями купують квитки до Іркутська, Москви чи Красноярська і їздять у Смоленськ здавати їх. Хотіли до Владивостока, але тут не продають. За раз "відбивають" 300 доларів. Касирка в Смоленську була вражена, коли вперше здавали 25 квитків до Іркутська. Чоловік пояснив, що наше ПТУ хотіло повезти туди екскурсію. За тиждень уже не дивувалися.

Раніше не вірила в історії про те, як після розвалу Радянського Союзу люди крутили самокрутки з рублів. Зараз бачу, що чоловік на межі нервового зриву.

Юрій ВЄДРОВ, 22 роки, працівник магазину побутової техніки, Мінськ:

- За останні два тижні розпродали практично весь асортимент. Залишилися кілька китайських чайників, пилосос і три апарати для манікюру. Люди приходили з калькуляторами й рахували, скільки можуть набрати. На решту просили вологих серветок і лампочок. Зазвичай купували пральну машину чи холодильник і фен, тостер, блендер. Кавоварки брали тільки на подарунок. Один чоловік сказав, що за таких цін на каву це все одно, що купити ємність для зберігання 10 кілограмів чорної ікри.

У середу шеф оголосив про підняття цін. На дещо - вдвічі. Білоруські товари стали коштувати як імпортні. Молода пара прийшла купувати холодильник. Мали 2 мільйони рублів. Місяць тому їх би вистачило на хороший Indesit. Зараз узяли "Атлант", китайську пароварку й фен. Спочатку не хотіли, а потім подумали, що через місяць за ці гроші куплять буханку хліба й літр молока.

Розійшлися навіть посудомийні машини, хоча доти збували їх чотири-п'ять на рік.

Марія МИЛОВАНОВА, 23 роки, інженер, Гомель:

- Мама серйозно задумалася про те, щоб повернутися жити в село. Каже, тут треба накупити солі й круп, а там розводити худобу. Вони з татом усі гроші тримали в банку. Наприкінці червня мали забрати їх у доларах і оплатити мені весілля. Їх попередили, що ніяких доларів не побачать. За готівку тато купив мамі шубу. Ми порахували, що заплатив удвічі більше, аніж вона коштувала взимку. Хотів узяти пральку, але їх уже не було.

Четвертий день батьки їдять котлети з сої. Я привезла чотири пачки позаторік із відпустки. У магазинах тільки фарш для тварин і олія. Овочі можна взяти лише в молдаван. А вони правлять удвічі дорожче від магазинних цін.

Марія, 28 років, економіст, Мінськ:

- Останнім часом нічого серйозного не купувала. Зарплату отримую в доларах, тому особливо не переживаю. Обурює, що все подорожчало майже на 100 відсотків. Раніше купувала шампунь за 10 тисяч рублів, зараз такий коштує 20 тисяч.

Зросли ціни на проїзд у транспорті - з 700 до 850 рублів. Дехто скуповує жетони. Бачила чоловіка, який хотів узяти їх на мільйон. Касирка стільки не мала.

Біля залізничних кас кілометрові черги - за білетами в Крим, аби встигнути до чергового подорожчання. Думаю, невдовзі стільникові оператори підвищать тарифи.

 

800 тонн солі продали за три дні в Брестській області. Зазвичай за місяць збувають її не більше як 10 тонн.

 

"Кризу породили шахраї, і ви знаєте, хто друкує ці гроші. Це звідти й пішло. Сьогодні-завтра-післязавтра ми вирівняємо ситуацію по валюті. Може, за тиждень"

Олександр Лукашенко, президент Білорусі, про девальвацію білоруського рубля

"Дивно витрачати чесно зароблені гроші на товари, які тобі не дуже потрібні. Ніякої кризи немає. Полиці порожні, бо магазини не встигають підвозити товари. За нашими даними, багато товарів у травні навіть подешевшали"

Сергій Румас, віце-прем'єр Білорусі, про стрімкий стрибок цін

 

У квітні вартість продуктового кошика для родини складала 50 тис. рублів. У травні за ті самі продукти доводиться платити вдвічі більше.

Цукор з 3600 рублів подорожчав до 5000. Кілограм яблук - з 9 до 22 тис. рублів. За білоруську полуницю, яка до девальвації коштувала 20 тис., тепер викладають 40 тис. рублів. Помідори подорожчали з 9 до 15 тис. Ціна на часник підскочила вдвічі і зараз складає 40 тис. за 1 кг. Яловичина першого сорту коштувала 30 тис. рублів, зараз - 50 тис., а свинина - відповідно 14 до 25 тис. рублів. Втричі зросла ціна на шампуні і зубні пасти, вдвічі - на підгузки і жіночі прокладки.

 

Сейчас вы читаете новость «"11-річна племінниця не змогла прорватися до консервів" - Що білоруси роблять із знеціненими грошима». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть