Ексклюзиви
середа, 18 серпня 2010 04:40

Новобудови в обласних центрах коштуватимуть 400 доларів за "квадрат"

Новобудови в обласних центрах коштуватимуть 400 доларів за "квадрат"

Житлові будинки ціною від $20 тис. почали зводити в столиці біля Національного комплексу "Експоцентр України". Поки що кілька будівельних компаній будують демонстраційні одно-, двоповерхові споруди. Результати покажуть за півроку. Їх урахують у програмі будівництва доступного житла.

Особливості технології дешевого житла поки що не розголошують. Кажуть, у собівартість входять зарплата персоналу — 25–30%, експлуатація машин та механізмів — 10–15%. Адміністративні витрати, підведення тимчасових енергомереж, водогону — ще 16–20%. Третина витрат — ціна будматеріалів.

У невеликих містах житло за новими технологіями коштуватиме дешевше за столичне — від $400 за кв. м. Такі розрахунки має компанія "Айсіді партнерз".

— Компанія будуватиме мікрорайони в обласних центрах із населенням до 700 тисяч людей. Будинки матимуть до трьох поверхів. Використають європейську технологію каркасного будівництва. Зводитимуть зі стінових панелей, вироблених у Європі. На такі будинки даватимуть 100-річну гарантію. Зараз підшукують ділянки в Чернігові, Житомирі, Сумах, Вінниці, — каже Максим Письменюк, директор "Айсіді партнерз".

Собівартість одного "квадрата" новобудови в панельній або цегляній багатоповерхівці в Києві становить 8 тис. грн. Продають не менш як за 10 тис. грн. В обласних центрах собівартість становить близько 5 тис. грн/кв. м. Такі дані має інформаційно-аналітичний портал "Столична нерухомість".

Зараз ви читаєте новину «Новобудови в обласних центрах коштуватимуть 400 доларів за "квадрат"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути