неділя, 05 березня 2023 00:45

Що буде з організмом, якщо місяць не вживати алкоголь: дослідження

Що буде з організмом, якщо місяць не вживати алкоголь: дослідження
Не так шкідливий сам алкоголь, як його надмірне або регулярне вживання. Фото: Inshaker

Навіть невелика кількість алкоголю може завдати шкоди вашому організму, а якщо ви вживаєте регулярно або надмірно, ці негативні наслідки стають більш виражені.

Зокрема, Європейська асоціація студентів-медиків виявила, що регулярне споживання алкоголю змінює наш мозок, знижуючи рівень серотоніну, ключової хімічної речовини, коли справа стосується вашого настрою. Про це повідомляє Mirror.

Відомо, що серотонін допомагає стабілізувати настрій і особливо важливий для щастя.

Як пише видання, алкоголь є відомим депресантом, але ті, хто п'є через поганий настрій, можуть погіршити свій стан та загнати себе у замкнене коло.

"Випити, щоб забути, це поширена фраза, але самолікування алкоголем може порушити синхронізацію хімічних процесів у вашому мозку, посиливши депресивні перепади настрою. Виключення алкоголю з цього "рівняння" може допомогти вам впоратися зі своїм настроєм і допомогти позбавитися його перепадів", – кажуть медики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні хочуть заборонити продаж алкоголю і сигарет за готівку

Це не єдина перевага, оскільки менше споживання може допомогти вам краще спати, що, у свою чергу, покращить настрій, фізичне здоров'я та рівень енергії.

Алкоголь впливає швидку фазу сну, знижуючи якість нічного відпочинку, що погіршує якість вашого нічного відпочинку.

Навіть невелика кількість алкоголю може скоротити час, проведений у цій фазі, коли ваш мозок сортує події та інформацію дня. Порушення цього швидкого сну може пошкодити функції пам'яті та погано вплинути когнітивні здібності.

Крім того, ваше тіло відновлює себе під час цієї фази сну, а також нарощує м'язову масу і, що найважливіше, розвиває мозок, щоб загалом стати здоровішим.

Водночас медики заявляють, що один келих червоного вина за вечерею чи стопка текіли, навіть вважаються корисним для здоров'я. Тому не так шкідливий сам алкоголь, як його надмірне або регулярне вживання, яке може завдати шкоди вашому тілу та розуму.

Похмілля ‒ неодмінний атрибут занадто бурхливого застілля. Комусь наслідки святкування даються легше, комусь ‒ важче. Але переживати цей момент однаково неприємно.

Втім, є засоби, що допомагають полегшити самопочуття на ранок після алкогольного святкування. Головні з них зібрала Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Що буде з організмом, якщо місяць не вживати алкоголь: дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути