неділя, 24 березня 2024 12:10

Завтра Благовіщення: як відзначати та чого не можна робити

Завтра Благовіщення: як відзначати та чого не можна робити
Благовіщення відзначають 7 квітня. Фото: konkurent.ua

Благовіщення Пресвятої Богородиці відзначають за дев'ять місяців до Різдва Христового. Традиційно святкували Благовіщення 7 квітня, але після переходу Православної церкви України на новий календар, дата зсунулася - за новим стилем Благовіщення випадає на 25 березня. Це одне з найбільших християнських свят.

В Україні традиційно дівчата та жінки моляться про щасливу долю, мир та злагоду в сім'ї. Про традиції свята нагадує Gazeta.ua.

Благовіщення завжди вважали жіночим святом-оберегом: у цей день дівчата та жінки зверталися з молитвами до Пресвятої Богородиці та просили щасливої ​​долі, вдалого заміжжя, щастя в батьківщині, здоров'я дітям та рідним та заступництва в недолі.

Назву свята пов'язують із "благою вістю": цього дня, за Євангелією, до Діви Марії явився Господній архангел Гавриїл, який приніс їй благу звістку: Марії судилося стати Матір'ю Божою. Зачавши від Духа Святого, вона мала народити Сина, якого назве Ісусом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Настоятель УГКЦ сказав, чи будуть католики та православні разом святкувати Великдень

За народною традицією, хати цього дня традиційно прикрашали квітами або їх зображеннями. Це ‒ символи непорочності. У Благовіщення, як і в будь-яке інше велике церковне свято, не слід займатися важкою працею або виконувати домашню роботу.

Небажано також виїжджати з дому, працювати на землі чи підрізати дерева. Вважається, що саме цього дня Господь благословляє все, що росте і рослини йдуть у ріст і починають зеленіти.

У народі також казали: "птах гнізда не в'є, дівка косу не плете". Тобто у Благовіщення не можна стригти й фарбувати волосся. Заборонено також шити, в'язати, готувати до вечора, так що краще приготувати їжу напередодні. Не можна було також щось нове, бо забрудниться чи порветься.

Загалом, цього дня краще відвідати церковне богослужіння, особливо дівчатам та жінкам.

Великдень для багатьох вірян є одним з найголовніших релігійних свят. Це перехідне свято, а значить його дата щороку змінюється.

Цього року православні в Україні святкуватимуть Великдень 5 травня, а католики - 31 березня. Тобто різниця становитиме понад місяць.

Зараз ви читаєте новину «Завтра Благовіщення: як відзначати та чого не можна робити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути