вівторок, 23 квітня 2024 08:05

Чи можна обрізати нарциси: що робити з квітами після цвітіння

Чи можна обрізати нарциси: що робити з квітами після цвітіння
Нарциси зазвичай цвітуть у квітні - травні. Фото: floristics.info

Нарциси традиційно цвітуть у квітні та травні. Потім квітки засихають й залишається лише тонке листя.

Коли квіти нарцисів стануть сухими, їх потрібно обрізати, пише Gazeta.ua.

Щоб відвернути енергію рослин на створення запасів у цибулині, а не на ріст насіння, стебло слід зрізати над листям. Однак, листя при цьому видаляти не потрібно. Його можна залишити приблизно на шість тижнів після цвітіння. Якщо листя зрізати занадто рано, нарциси можуть більше не цвісти.

Краще залишити листя відмирати природним шляхом, не обрізаючи та не зв'язуючи його вузлами та гумками. А повністю зрізати нарциси можна наприкінці травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Погані сусіди: які рослини не можна садити поруч на грядці

Поживні елементи з залишеного після цвітіння листя будуть повільно переходити у цибулину рослини. Нарцис таким чином сам себе частково забезпечує життєвими силами на наступний сезон. Разом з тим навесні нарциси важливо підживлювати. Роблять це зазвичай після цвітіння.

Краще квітник підживлювати монофосфатом калію. Це сприятиме успішній зимівлі цибулин і створить певний доробок на наступний рік. На ранній стадії розвитку нарцисам потрібен також азот, який сприяє зростанню зеленої маси. Але вносити його потрібно у помірній кількості. Рослина також потребує фосфору.

Добре підживлювати нарциси органічними добривами, у яких є все необхідне для цієї культури після періоду цвітіння. Можна також відразу після цвітіння використати деревну золу. Вона є цінним джерелом калію та фосфору.

Багатьох садівників цікавить, чи потрібно викопувати нарциси після цвітіння. Більшість сортів радять викопувати раз на декілька років. Однак, махрові сорти або сучасні гібриди нарцисів варто викопувати щороку.

Оптимальний час для викопування цибулин - коли залишене листя засохло, але ще повністю не опало. Зазвичай це - середина літа.

Справа в тому, що наявність листя зменшує ризик пошкодження цибулин. Адже якщо їх порізати лопатою, вони не ростимуть. Окрім того, не повністю опале листя свідчить про те, що ще не відбулося вкорінення. Це важливо, тому що викопувати цибулини, які вже повторно вкоренилися, не рекомендується.

Викопані цибулини слід залишити у прохолодному та темному приміщенні. Для цього підійде підвал або льох.

Після цього цибулини слід висушити у сухому приміщенні при кімнатній температурі. Коли вони висохнуть, цибулини переносять у постійне місце зберігання.

Одним з перших навесні розпускається аґрус. Садівники намагаються не проґавити момент і вчасно його обрізати, розсадити або пересадити.

Далі його потрібно підгодувати і обприскати від шкідників і хвороб.

Зараз ви читаєте новину «Чи можна обрізати нарциси: що робити з квітами після цвітіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути