Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2010 07:37

За місяць оренда подешевшала на 500 гривень

Автор: дані: ”ГПУ”. Проаналізовані 450 приватних оголошень
 

Із готельки на Лісовому масиві в Києві я повинен виселитися до 1 травня.

Квартира маленька, але чиста й затишна. Ремонт господиня зробила перед моїм вселенням, рік тому. Я платив 2,7 тис. грн на місяць. Як на тепер, нібито забагато. Тому оренду не продовжував.

Почав шукати нове житло. Роздрукував півсотні оголошень: "Шукаю квартиру з усіма зручностями і меблями. Оплата до 3000 грн на місяць". Три вечори поспіль розклеював їх на стовпах на Лівобережжі. Хотів вийти на господарів, щоб не платити посередникам-ріелторам. Як правило, ті беруть за послуги половину місячної оренди.

Першою зателефонувала Людмила. У неї двокімнатка у хрущовці на Ленінградській пл. Править за неї 3 тис. грн. Того ж вечора, 7 квітня, домовилися про зустріч. Жінка років 40 приїхала на новому "опелі".

— До вас тут жив чеченець зі своєю дівчиною-киянкою. Непоганий мужик, — Людмила відчиняє оббиті дерматином двері на другому поверсі. — А їй якась дур у голову стукнула. Зібрала торби і виїхала через місяць після заселення. От я й шукаю нових пожильців.

Тут жили будівельники. Так загидили кухню, що треба знімати підлогу зі стяжкою

Кімнати суміжні. Вікна спальні виходять на просп. Возз"єднання. Через дерев"яні вікна чути шум автотраси. З меблів — стіл, шафи для одягу та книжкова, стіл. На підлозі старий паркет.

— Телевізор треба підключити до кабелю, інакше не показує, — продовжує господиня. — Він та пральна машина в робочому стані.

Лінолеум на кухні лежить хвилями.

— Перед чеченцем тут жили будівельники. Вони так загидили кухню, що треба знімати підлогу зі стяжкою. То я просто кинула лінолеум.

Крім оренди, потрібно платити квартплату та за лічильниками. Це ще 300 грн.

Від помешкання на Харківському масиві теж відмовився. До метро 3 хв. пішки. Господар переробив однокімнатку на студію, тобто об"єднав кухню, кімнату і коридор. Крім 3 тис. грн оренди, просив платити за комунальні послуги — ще близько 400 грн.

За оголошенням, яке я наклеїв на сміттєвий бак, зателефонував заступник міністра.

Запросив на оглядини. У нього квартира біля метро Позняки. Пригостив чаєм і розповів, де працює. Живе у дружини, свою квартиру хоче здати. Вона наче з журналу — меблі, ремонт, килими. Але з ціною ніяк не міг визначитися.

За тиждень я оглянув понад десяток помешкань. За однокімнатні господарі правили від 3 тис. грн. Але то умови були не ті, то район не той. Троє господарів мені не сподобалися. 32-річний Андрій, власник квартири на вул. Ревуцького, зустрів мене з пляшкою пива. На вигляд ніби алкоголік. У нього двокімнатна. Просив 3,5 тис. грн.

До виселення залишилося два тижні. Довелося дзвонити ріелторам.

— Зачем вам квартиры на выселках? Каждый день по часу-два в транспорте трястись. Я вам подберу варианты в центре, — обіцяє 36-річна Тетяна телефоном. За хвилину переходить на українську. — Вчора я здала двокімнатну на Ярославовому Валу. Квартира убита, але ж ціна — 3800 гривень! У мене є ще одна, на Гончара. Господар-пенсіонер хоче переселитися в Севастополь до родичів. Просив 5 тисяч. Уже скинув до 4,5. Правда, будинок — хрущовка.

Домовилися про огляд. Заходимо. У вузькому коридорі примудрилися поставити шафу-купе і холодильник. У кухні нові меблі. У кімнаті радянська стінка. Зате є балкон-еркер на всю стіну, ще й зі склопакетами. У спальні — два ліжка та стара шафа. На стінах килими. На підлозі лінолеум. Починаю торгуватися. Кажу, що планував витрачати на житло 2,5 тис. на місяць.

— Я ж і так дешево пропоную. Це ж квартира в центрі! — хвилюється 70-річний Семен Ліхман. — А скільки ви згодні дати? Можете знайти собі співмешканця. Житимете вдвох, платити буде дешевше.

Кажу, якщо скине ціну, я готовий хоч зараз дати завдаток. Сторгувалися за 4,1 тис. грн. Квартплату господар бере на себе. Я платитиму за міський телефон, Інтернет і світло. Ріелторка Тетяна просить за послуги 1,8 тис. грн. Одразу підписуємо договір.

— Семен Володимирович місяць не міг знайти квартирантів. Тому й скинув, — розповідає дорогою ріелторка. — Взагалі всюди ціни падають.

Удома я переглянув газети оголошень. На початку квітня двокімнатні на житломасивах пропонували по 4–4,5 тис. грн. У номері за 19 квітня — вже є по 3,5 тис.

Оренда впаде на 10 відсотків до літа

Оренда житла в столиці дешевшатиме, вважає аналітик компанії "СВ девелопмент" Сергій Костецький, 30 років:

— Найпопулярніші серед наймачів квартири по 300 доларів на місяць. Пропозиція житла значно перевищує попит. Зараз кияни — власники квартир пропонують в оренду понад 30 тисяч квартир. Проте агенції нерухомості укладають до 600 угод на місяць. Якщо в Києві й надалі буде таке співвідношення попиту та пропозиції, оренда житла дешевшатиме в середньому на 3 проценти на місяць. До середини літа оренда впаде ще на 10–15 відсотків.

Однокімнатні квартири в Києві здають у середньому по $294 на місяць. Двокімнатні — $423, трикімнатні — $515. Такі дані подає "СВ девелопмент".

Зараз ви читаєте новину «За місяць оренда подешевшала на 500 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути