Ексклюзиви
четвер, 05 лютого 2009 18:43

Земельний пай пропонують обміняти на машину

Автор: малюнок: Людмила ДИКА
 

Верховна Рада України 13 січня продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Паї можна тільки передавати у спадок та здавати в оренду. Однак є способи обійти ці правила.

В одній з обласних газет за останній тиждень надруковано майже 40 пропозицій продати чи обміняти землю сільськогосподарського призначення. За 30 км від Черкас  пропонують придбати 4 га землі за $15 тис. Вказано, що є висновок інституту про непридатність землі для сільського господарства.

— Через торф, — пояснює чоловік по телефону. Одразу починає переконувати у вигідності. — Там тисячі тонн. Весною пропонували за пай 45 тисяч доларів. Та я не погодився, думав ще дорожче продам. А тепер криза. Там поряд три озера, якщо знайти якогось спонсора, то можна зробити риборозплідник. Землю оформимо в оренду на 49 років. Я віддам усі документи й напишу відмову.

— Мені треба порадитися із сім"єю, — обіцяю передзвонити.

— Але ви не затягуйте, бо дзвінків багато, — попереджає чоловік.

Продавець зі Шполянського району міняє 3,9 га пайової землі на вантажівку. Цікавлюся, як оформлятимемо документи.

— Я й не знаю. Ви розузнайте самі. Я зацікавлений продати, бо земля не потрібна. Хочу вантажівку МАН чи  "рено", тобто іномарку, — зазначає чоловік. — Земля належить матері. Їздили, дивилися, де розташована. Чорнозем, у хорошому місці, поле рівне, без ярів. Восени виорали. Якщо треба буде більше землі, то її в мене всього понад 11 гектарів. За ціну домовимося.

3,5 га поряд із лісом та асфальтованою дорогою поблизу Умані пропонують за $200 тис. Власниця паю згодна торгуватися та знизити ціну.

— Для того щоб обійти мораторій, є не один спосіб. Зійдемося на найвигіднішому, — говорить жінка. — Можна оформити дарування. Також через договір займу. Але один із найкращих — оформлення довгострокової оренди на 50 років.

Часто в оголошеннях пропонують варіант зміни цільового призначення землі для подальшого продажу.

Наприклад, з ділянки сільськогосподарського призначення на призначену для садівництва чи ведення підсобного господарства.

— В принципі якщо продавець згоден продати і знайшов покупця, то закон тут на заваді не стане, — каже черкаський підприємець Андрій Лєбєдєв, 41 рік, що займається продажем землі. — Найдорожче на Черкащині коштують земельні ділянки поблизу великих трас. Одні з найдорожчих – поблизу автобану Київ–Одеса. Там  можна побудувати кафе, заправку чи готель. За декілька років кошти окупляться. Нещодавно продали 10 соток землі на трасі до Кіровограда. Власник заплатив 40 тисяч доларів. Але місце хороше. Якщо там поставити генделик, окупить себе вже за рік–півтора.

Чоловік зізнається, що зі зміною цільового призначення  землі завжди є проблеми. Доводиться домовлятися.

— Головне, щоб місцеве керівництво було не проти. За це доводиться платити. Інколи, якщо ласий  шматок землі – то й кілька сотень тисяч доларів. Місцеві чиновники все зроблять самі – владнають справи і з Черкасами, і з Києвом.

За  посередництво Лєбєдєв  має від тисячі доларів за одну оборудку.

Землю оформимо в оренду на 49 років

У більшості агентств нерухомості у Черкасах повідомили, що купівлею-продажем  землі сільськогосподарського призначення не займаються.

— Взятися за продаж  можемо, — каже працівник однієї з фірм. — Але  попит  невеликий. Зараз хороша нерухомість стоїть на місці безрезультатно. А про  пайову землю вже й говорити не хочемо. Якщо знайдеться покупець, то їдемо туди, де вам видавали документи на землю. Пишете заяву, що відмовляєтесь від неї на користь іншої людини. За таку оборудку платите нам 2 відсотки від вартості ділянки.

Юрист з Умані Андрій Поляніченко називає стандартні схеми, які використовують, аби обійти мораторій на продаж землі:

— Перший варіант — сплатити наперед вартість землі. Подати позов до суду за схемою "позичив кошти знайомому". Продавець на суді стверджує, що розрахуватися йому нічим, окрім землі. За рішенням суду вона переходить до покупця. Другий варіант — виділяють із земельного паю окрему ділянку. Реєструють як землю для будівництва. Так частина ділянок виходить з-під дії мораторію. Її можна легко продати. І третій варіант — землю здають в оренду з послідуючим підписанням домовленості, що після скасування мораторію орендатор стає власником паю.

Деякі продавці  пропонують оформити на покупця акт дарування землі сільськогосподарського призначення. За словами черкаського юриста Василя Худолія, така  угода незаконна. Земельний пай можна  лише передати у спадщину.

Також говорять, що угоди купівлі-продажу  можна укласти у третейських судах.

— До нас з приводу купівлі-продажу пайової землі не звертаються, — каже  юрист-консульт постійно діючого Черкаського третейського суду Володимир Чорнай. — Лише одного разу було щось подібне. Але там справа не дійшла до розгляду, бо це не в нашій юрисдикції.

Зараз ви читаєте новину «Земельний пай пропонують обміняти на машину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути