пʼятниця, 16 липня 2010 02:09

10 тисяч доларів може коштувати київська квартира

10 тисяч доларів може коштувати київська квартира

У травні в столиці продали 65 квартир. Два роки тому збували 2,5–4 тис. помешкань за місяць. Попиту нема. Продавці будуть змушені знижувати вартість. 30-річний Павло Мельник, експерт компанії "МПП консалтинг", дає прогноз цін.

Чому перестали купувати квартири в Києві?

— Люди не мають грошей. Тільки 1 процент населення може дозволити купити все, що забажає. Пересічна київська родина з двох дорослих та однієї дитини має дохід близько 7 тисяч гривень. У першу чергу купує харчі й товари першої необхідності.

Чотири з п'яти квартир купували в кредит на перепродаж

Повернулися ціни 2004–2005 років. Тоді зарплати були в кілька разів нижчі. Але житло дорожчало. Чому тепер має бути навпаки?

— До 2008-го покупців житла активно кредитували. Попит був підкріплений не заробітками, а потенційними очікуваннями. Зацікавлені сторони, наприклад, ріелтори постійно повторювали, що нерухомість завжди дорожчатиме. Тепер ніхто не зможе сказати точно, скільки житла куплено в кредит. Чотири з п'яти квартир купували на виплат, здебільшого для перепродажу. Уявіть, ви маєте 10 квартир. За кожну треба платити комунальні послуги, прибирати. Житло, яке пустує кілька років, це завжди мінус для ціни. До того ж нерухомість перебуває у заставі банку. Щоб позбутися боргу, її треба продати. Нема покупців за вищу ціну — доведеться віддавати дешевше.

Коли почнеться дешевий розпродаж квартир?

— Рано чи пізно почнеться ситуація ГТТ — "гроші треба терміново". Тоді спекулянти почнуть масово скидати квартири й ціни почнуть падати. Коли ця мить настане, точно передбачити неможливо. Припускаю, навесні 2011-го. Ціна в Києві впаде до 10 тисяч доларів за однокімнатну.

Чому 10 тисяч доларів?

— Платоспроможність покупців залежить від їхніх доходів. Для накопичень на житло прийнятним вважають строк п'ять років. Родина киян за цей час зможе зібрати ледве 10 тисяч доларів. По країні доходи ще нижчі, в середньому 3900 гривень за місяць на родину. Відповідно, там ціни будуть ще нижчі.

Скільки коштуватиме житло в інших містах, селах?

— В обласних центрах квартиру оцінюють у 70 відсотків від вартості подібної в столиці. В маленьких містах 40 відсотків. Отже, ціна у Полтаві чи Львові знизиться до 7 тисяч доларів. В райцентрі до 4 тисяч. По селах хати, зведені 50–60 років тому, вже продають по 400 доларів.

Житло оцінюють в доларах. За прогнозами, гривня обвалиться. Як це вплине на нерухомість?

— В Україні долар це лише еквівалент матеріалоємних товарів. Але зарплати видають у гривнях. Тому валютний курс не матиме значного впливу.



5 700 000

СТІЛЬКИ квадратних метрів житла можуть збудувати цьогоріч в Україні. Це як 110–142 тис. однокімнатних квартир. Прогнози оприлюднили будкомпанії "Київміськбуд" та "Консоль".

2008-го житла здали найбільше за часів Незалежності — 10,5 млн кв. м.

Зараз ви читаєте новину «10 тисяч доларів може коштувати київська квартира». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

41

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути