четвер, 09 червня 2016 12:47

Велика війна

– Ми знову на межі великої війни, – каже президент України 50-річний Петро Порошенко на саміті Організації Об'єднаних Націй у Стамбулі 23 травня. – Це не просто війна між Заходом і всіма іншими. Це війна між тими, хто хоче гармонії, і тими, хто прагне домінувати. Росія – це ядерна держава, яка не любить демократії і хоче посилити свій вплив на світ. Чи погоджуємося ми на те, щоб державні кордони перемальовували за допомогою сили? Щоб світ демократії та свободи заплющив на це очі? Свобода, демократія, свобода слова, базові права людини – це наше надбання, а не товар. Ми боремося з тими, хто не погоджується з нашими цінностями

Уперше термін "Велика війна" хроністи вжили в описі конфлікту між Тевтонським орденом і Великим Князівством Литовським 1409–1411 років. Литва намагалася відвоювати Жемайтійські землі. У союзники взяла Королівство Польське. Для цього литовський король Ягайло одружився з польською королевою Ядвігою. У їхньому війську також були українці, білоруси, росіяни, чехи й татари.

Вирішальна битва відбулася 15 липня 1410-го під Грюнвальдом – зараз територія Польщі. Після неї воїн Іванко Сушик із Романова поблизу Львова отримав від короля два села.

Великою називали Першу світову війну 1914–1918 років. У ній брали участь два блоки: Антанта на чолі з Францією, Великою Британією, США і Росією та Четверний Союз, до якого входили Австро-Угорщина, Німеччина й Османська імперія. У бойові дії залучили 38 держав, у яких жили 1,5 млрд людей. Загинули близько 10 млн осіб – стільки ж померли в усій Європі за тисячу років.

Війна довела до звіроподібного стану європейське суспільство, – каже 73-річна Марґарет Макміллан, ректор коледжу Святого Антонія в Оксфордському університеті. – Воно звикло думати, що мир є нормальним станом справ. Після 1918 року європейці були дедалі більш готові вдаватися до різних видів сили – від політичних убивств до вуличного насильства. Шукали радикальні вирішення своїх проблем. Перемир'я закінчило один величезний конфлікт. Але створило можливості для початку низки дрібніших – "воєн пігмеїв".

"Спогади. Великий голод. Велика війна" – книжка киянки Анастасії Лисивець: про Голодомор 1932–1933 років і Другу світову війну 1939–­1945-го. Кошти на її видання жінка, якій зараз 94 роки, відкладала з пенсії.

Автор: Володимир Казаневський
 

"На моїх очах помирали батьки й сестри, – пише Анастасія Іванівна. – Восени 1934 року мене як школярку-відмінницю зобов'язали виступати під час святкування річниці "Великої революції". Голосно говорили про наше щасливе життя, перемогу колгоспів, радянську владу, за яку стільки крові трудящої пролилося. Лаяли ворогів, часто говорили слово "смерть". "Смерть світовому імперіалізму! Смерть куркульству! Смерть зрадникам радянської влади! Смерть фашистам у Німеччині та Італії!" Настала моя черга виступати. Говорила, що ми єдині на світі такі щасливі й вільні діти. Бо там, на Заході, люди мучаться в неволі, а бідні діти трудящих помирають з голоду. Почалася війна. Разом із молодшим братом у вигнання до Німеччини потрапили. Невільницька праця почалася з Дрездена. Так драматично обернулося жадане побачення з Європою. Двічі намагалася втекти з полону і тільки дивом урятувалася. З приходом радянської армії мало не потрапила за ґрати через свої "німецькі" щоденники й вірші полонянки".

Monster Bug Wars – "Велика війна комах" – інтернет-гра 2014 року. Події відбуваються у постапокаліптичному світі, де панують комахи.

"Синові-школяру дозволяю щодня годину посидіти за комп'ютером, – пише користувач інтернет-­форуму "Сімейка" з ніком Світлана. – Бачила, як грає у "Велику війну комах". Думала, що це – весело та безпечно. Вникла і зрозуміла: такі ігри руйнують психіку дітей. На них ми виростимо покоління гітлерів, сталінів і путіних".

"Великою африканською війною" називали конфлікт у Малі. 2012-го група військових підняла збройний заколот у столиці країни Бамако. Путчем скористалися кочовики-туареги і збройні угруповання ісламістів на півночі Малі. Захопили велику територію з центром у Тімбукту. Через рік війська під проводом Франції витіснили ісламістських повстанців.

– Конфлікт може поширитися так званим поясом напруженості на всю Північну Африку, – вважає міністр оборони США Леон Панетта. – Тоді б мала початися велика регіональна війна "всіх проти всіх". Урядова армія Малі за підтримки армії Франції боролася з радикальними угрупованнями. США у цих протистояннях не брали участі. Але час від часу підкидали французам розвідувальні дані.

"Великою війною ком­проматів" назвали львів'яни суперечку міського голови 47-річного Андрія Садового та члена ВО "Свобода" 46-річного Руслана Кошулинського торік у листопаді. Обидва вийшли в другий тур мерських виборів. Напередодні голосування на місцевому телебаченні відбулися дебати за участі кандидатів.

"Свободівець" звинуватив Садового в поширенні неправдивої інформації про нього в підконтрольних мерові ЗМІ. Той відповів, що також потерпів від чорного піару. Мовляв, його звинуватили у контрабанді.

– Вибори виграє той, хто пообіцяє метро на Сихів – спальний район міста. А хто реалізує – буде мером довічно, – пожартував модератор зустрічі Сергій Рахманін, 46 років

"Якудза-апокаліпсис: Велика війна в злочинному світі" – японсько-французький фільм 2015 року. На сайті kinopoisk.ru стрічка отримала оцінку глядачів 4,8 за максимума 10.

Зараз ви читаєте новину «Велика війна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути