Ексклюзиви
пʼятниця, 21 червня 2024 19:00

Як в Міноборони освоїли мільярд на ремонті бронетехніки

НАБУ розслідує, чому в розпал війни контракт не було виконано

Публікація "Метал для вбивства українців постачали з Кривого Рогу" була першою серією блокбастера. В другій розповімо про іншу, ще цікавішу історію за участю криворізького металурга Андрія Панфілова.

Детективи НАБУ розслідують справу про мільярд гривень, що призначався на ремонт військової техніки і більше частина якого зникла після переведення коштів Міноборони на рахунки тієї самої "СТІЛ ВОРК", про яку йшлося в першій публікації. Іншими словами - Андрій Панфілов під час цієї кривавої війни зміг не лише попрацювати на російський ВПК, а й вдома дещо встигнути...

Війна і закупівлі

Зазначимо, що до повномасштабного вторгнення "СТІЛ ВОРК" не працювала з бюджетними грошима. 2022-го ситуація змінилася. В публічному доступі є інформація про декілька тендерів компанії з державними і комунальними підприємствами. Наприклад, з КП "Міський тролейбус" в листопаді 2022 року - на ремонт спецавтомобіля підприємства за 33 700 грн і тендер з Державною прикордонною службою на 25 630 грн. Водночас, за даними Prozorro - найбільше замовлень за 2,5 роки війни ТОВ "СТІЛ ВОРК" отримала від виконкому Криворізької міськради - 14 096 642 грн.

З публікацій у ЗМІ також відомо, що завод компанії забезпечував Кривий Ріг металевими заготовками, а бійців територіальної оборони – індивідуальними наборами сапера та мінера.

Але, як з'ясувала редакція, в історії закупівель ТОВ "СТІЛ ВОРК" є і куди масштабніший контракт з державою – на мільярд гривень. Правда, контракт з кримінальним відтінком. Як виявилось, детективи НАБУ здійснюють досудове розслідування у провадженні "за ознаками кримінального правопорушення за фактом заволодіння посадовими особами ТОВ"СтілВорк" за попередньою змовою з посадовими особами Міністерства оборони України коштами за цим контрактом. Виділені вони були на ремонт техніки та озброєння для ЗСУ. Зокрема, бронетранспортерів. Тобто, "першочергових потреб Збройних сил України".

Змова на мільярд

Відповідно до тексту ухвали Вищого антикорупційного суду від 8 лютого 2024 року, в ході досудового слідства детективи НАБУ встановили, що у другій половині 2022-го у Міністерства оборони України "виникла потреба закупити послуги з ремонту та модифікації окремого озброєння за державні кошти".

Як видно з документу, щоб втілити свій "задум" чиновники Міноборони "вирішили домовитись про це з третіми особами, які мали вирішальний вплив на ТОВ "СТІЛ ВОРК". Але виникла проблема - підприємство було неспроможне надавати такі послуги, оскільки не мало потрібних дозволів та сертифікатів, пов`язаних з модернізацією та ремонтом військової техніки. Про це прямо заявив структурний підрозділ МОУ, який склав висновок про неспроможність компанії ремонтувати військову техніку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заступника генпрокурора Вербицького відсторонили від обов'язків: що сталося

Але якщо дуже хочеться, то все робиться. Вже за місяць чиновники Міноборони, забезпечили складання іншого висновку - позитивного. Також службові особи відомства під час погодження проекту державного контракту умисно понизили категорію його ризикованості, щоб документ не потрібно було подавати до Департаменту внутрішнього аудиту Міноборони України.

Автор: Міноборони України
  Міністерство оборони України підписувало контракт зі "СТІЛ ВОРК" на ремонт бронетехніки
Міністерство оборони України підписувало контракт зі "СТІЛ ВОРК" на ремонт бронетехніки

20 березня було перераховано попередню оплату у сумі 703 млн грн

В підсумку, 26 грудня 2022-го - начальник Центрального управління забезпечення наземними системами озброєння Міноборони України Андрій Слюсар та директор ТОВ "СТІЛ ВОРК" Ігор Рудь підписали державний контракт на ремонт та технічне обслуговування бронетранспортерів для ЗСУ на суму 1 млрд 104 млн гривень. Роботи мали бути виконані до кінця 2023 року.

До Дня Незалежності України, в тому ж 2023 році, полковник Андрій Слюсар отримав звання "бригадного генерала". Тим самим авансом були відзначені зусилля керівника управління по виконанню майбутнього контракту або йдеться про інші заслуги. Та про це, на жаль, в Указі Президента не було сказано.

Відповідно до умов контракту на підставі рішення Міністра оборони України від 14 березня 2023 року - виконавцю 20 березня було перераховано попередню оплату у сумі 703 млн грн. Встановлено, що виконавець має звітувати за використання коштів поетапно: у серпні, жовтні та грудні 2023-го.

Автор: Defence Express
  Подібні БТР мала відремонтувати фірма "СТІЛ ВОРК". Але ЗСУ так і не отримали оновлених бронетранспортерів
Подібні БТР мала відремонтувати фірма "СТІЛ ВОРК". Але ЗСУ так і не отримали оновлених бронетранспортерів

Міноборони не отримало відремонтованих БТРів

Але виконавець, констатується в ухвалі, не відзвітував ні за перший, ні за другий етапи. Про третій і говорити не доводиться. Іншими словами, Міноборони не отримало відремонтованих БТРів, які мали б виконувати на фронті свої бойові завдання.

Що сталось з виділеними коштами?

"З одержаних коштів ТОВ "СТІЛ ВОРК" використало 330 млн грн, перерахувавши їх співвиконавцям за контрактом. Зокрема, найбільшу частину коштів переведено на рахунки ТОВ "Криворізький турбовентиляторний завод", який контролюється одними і тими самими особами", - говориться в ухвалі суду. Більше того, у 2019 році Ігор Рудь отримував заробітну плату в обох компаніях. Це видно з декларації його дружини.

Таким чином, за висновками слідчого судді, компанія не виконала зобов`язання щодо поставки озброєння за 1-м та 2-м етапами, що свідчить про можливе вчинення корупційного злочину, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, а саме - заволодіння коштами на вже згадану суму в 703 млн грн.

А вже за твердженням прокурора, до вчинення кримінального правопорушення може бути причетний бенефіціарний власник ТОВ "СТІЛ ВОРК" Андрій Панфілов, який міг координувати дії директора компанії, начальника відділу продажів та головного бухгалтера.

  Андрій Панфілов
Андрій Панфілов

В ході обшуків були вилучені документи, як стосувалися розслідуваної справи

В рамках досудового розслідування в січні 2024 року у приміщеннях "Криворізького турбовентиляторного заводу" та ТОВ "СТІЛ ВОРК" пройшли обшуки. Того ж дня силовики навідались з обшуком і у 227-ме Військове Представництво Міністерства Оборони України в Дніпрі. В ході обшуків були вилучені документи, як стосувалися розслідуваної справи. В лютому 2024-го року Вищий антикорупційний суд прийняв ряд ухвал стосовно вилучених документів і визнання чи не визнання їх речовими доказами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 10 посадовців торгували фіктивними довідками ВЛК

Далі слід чекати, кому будуть пред'явлені підозри у вчиненні злочину та хто відповість за ремонт військової техніки на мільярд гривень, якого не було.

Іншими словами, за те, що бронетранспортери,які потрібні нашим військовим - до фронту не доїхали.

Зараз ви читаєте новину «Як в Міноборони освоїли мільярд на ремонті бронетехніки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути