неділя, 18 лютого 2024 12:00

Мужність, що вплинула на хід війни: з-під Дебальцевого вивели наших воїнів

18 лютого 2015 року відбувся вивід українських військових з позицій на Дебальцівському плацдармі. Операцію з евакуації готували під цілковитою секретністю.

Українські військові виходили двома маршрутами повз Луганське й Троїцьке.

Наступ на місто почався 29 січня 2015-го, тобто напередодні зустрічі президента Франції Франсуа Олланда, канцлера Німеччини Анґели Меркель, президента України Петра Порошенка та глави Російської Федерації Володимира Путіна.

  Залізничний вокзал Дебальцевого до російської агресії
Залізничний вокзал Дебальцевого до російської агресії

Навіщо захищали Дебальцеве?

Дебальцеве має широке залізничне сполучення. Цей вузол окупанти могли використовувати задля швидкого перекидування важкої техніки.

Після тривалих боїв, що точилися з 14 квітня 2014-го місто повернулося під український контроль. Загострення почалося взимку 2015-го – тоді окупанти почали гатити по самому Дебальцевому та містечках, що контролюють ЗСУ.

Автор: Корреспондент.net
  Руїни магазину, який був зруйнований в результаті російської агресії та нападу на місто
Руїни магазину, який був зруйнований в результаті російської агресії та нападу на місто

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили хороші новини з передової

Що сталося?

На початку лютого анонсували дату проведення перемовин щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

У ніч на 4 лютого бойовики намагаються штурмувати Чорнухине і Міуса та зазнають втрат — знищено 190 солдатів ворожого війська.

5 лютого Анґела Меркель та Франсуа Олланд відвідали Київ та поговорили із Петром Порошенком. Одночасно росіяни гатять по будинках Дебальцевого. Від російської агресії гине 5 цивільних.

6 лютого Меркель та Олланд вирушають до Москви на зустріч із Путіним. У той самий час бойовики дають згоду на вивіз цивільного населення з гарячої точки.

У цей час на Донбасі помітили підрозділ десантників з 11-ї окремої десантно-штурмової бригади, яка дислокується в Улан-Уде, що в Бурятії.

8 лютого бойовики починають наступ на Новогригорівку. Відступають, отримавши міцний опір.

10 лютого у Берліні заступники міністрів держав "нормандської четвірки" зустрілися, щоб переговорити про зустріч голів держав у "нормандському форматі" та призначили дату – 11 лютого 2015-го.

У той самий час гібридні сили РФ, отримавши російську техніку, остаточно захопили Вуглегірськ та Логвинове. Почалися бої за Дебальцеве.

Автор: Википедия
  Перемовини тривали 16 годин. Весь час Путін блефував та намагався змусити ЗСУ залишити місто, що за угодами залишається під контролем ЗСУ
Перемовини тривали 16 годин. Весь час Путін блефував та намагався змусити ЗСУ залишити місто, що за угодами залишається під контролем ЗСУ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіянам підклали Арестовича, аби їх принизити — політолог

Два фронти

11 лютого в Мінську зустрічаються лідери "нормандської четвірки". Переговори тривають 16 год., Путін намагається залякати Петра Порошенка та змусити його здати українських військових в полон.

"Ваші війська оточені в Дебальцеве. Там їх 8-9 тисяч. Наша вимога: здати зброю, підняти білий прапор і полоненими здатися. Мені здалося тоді, що Анґела і Франсуа повірили в це при тому, що я сказав, що ЗСУ не покриють себе ганьбою", - згадує той день Петро Порошенко.

Президент Франції Франсуа Олланд потім згадував, як Путін грозився розчавити ЗСУ, але не зміг похитнути позицію України.

А в цей час росіяни почали розсилати українським військовим фейкові повідомлення про відступ, відходять з-під Логвинового, не витримавши вогню української артилерії.

А на ранок під Дебальцеве підводять 6 танків, 11 броньованих машин та декілька російських гаубиць Д-30. Під Вуглегірськом стоять 5 танків, а під Горлівкою - 2 "Гради".

Починається бій. ЗСУ частково займають Логвинове, розблоковують трасу Артемівськ-Дебальцеве та зачищають від бойовиків населений пункт. У цій битві російські війська втрачають 8 танків Т-72.

У цей день у Мінську приймають план дій, згідно з якими бої мають бути припинені, під документами підписався посол Росії в Україні Михайло Зурабов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після війни переселенці не повернуться додому

Загнаний щур

Попри домовленості про мирне врегулювання конфлікту, російська армія продовжує наступальні дії.

13 лютого ЗСУ залишають Логвинове, у місто завезли 7 російських танків.

16-17 лютого росіяни завезли під Вуглегірськ до 150 осіб живої сили, шість танків, 10 бронемашин, 2 броньованих тягачі БТС-4, 6 армійських вантажівок, 3 джипи, 3 автобуси. У селище Вергулівка Росія закинула ротну тактичну групу сил, що складалася з кавказців,15 танків, до 10 критих армійських вантажівок, шість 120-мм мінометів, 2 БМП-2 та 1 командно-штабну машину на базі БТР-80.

У цей же день Семен Семенченко зливає план відходу українських воїнів, а вже ввечері Генеральний штаб АТО заявляє – залізничний вузол повністю зруйнований.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домовитися з Росією практично неможливо — Кравчук

Відхід

18 лютого президент Порошенко заявив про вихід з міста. Захисники України виходили звідти під обстрілами, для більшої безпеки 2 колонами та 3, яка була для омани ворога.

"Команду про вихід нам дали 18 лютого о 17:00. На пів дорозі комбат наказав повертатися на позиції. Мовляв, треба протриматися ще кілька днів. Зайняти свої позиції не змогли, бо замінували їх. Деякі — підірвали. Тому стали на сусідні. Утримували їх 4 дні. Вихід із Дебальцевого я не назвав би організованим, бо вибиралися хто як міг. І хто на чому міг. У невеличкі мікроавтобуси примудрятися влізти по 50 осіб. Хтось виходив полями. Спочатку люди брали з собою речі, бронежилети, зброю. А потім усе кидали — тільки автомат мали з собою. Бо йти довелося 35 кілометрів. Ще й мороз 20 градусів. Нас крили "Градами". Хаотично, по всіх дорогах, околицях, щоб знищити якомога більше людей. Коли ми залазили до машини, поряд розірвався снаряд "Граду". Дивом не влучив", - розповідає боєць 128-ї бригади Сергій Мартинець.

Останній бій

У боях за Дебальцеве брало участь 4,7 тис. військових ЗСУ та 500 бійців Нацгвардії, МВС та СБУ. З нашого боку стояло 120 танків, 180 артилерійських систем та 65 реактивних систем залпового вогню. Натомість ворог гатив зі 170 танків, 290 артилерійських систем і 110 реактивних систем залпового вогню. Армія бойовиків нараховувала 10 тис. бойовиків і російських військових.

20 лютого 2015 року Юрій Бірюков повідомив, що під час боїв за місто загинуло 179 українських військовослужбовців.

20 лютого 2015 року головний редактор сайту "Цензор.нет" Юрій Бутусов назвав іншу кількість загиблих захисників - 159 загиблих, 118 полонених та 36 зниклих безвісти.

У ході запеклих боїв українські захисники залишили в степах Донбасу 3779 росіянина, 50 ворожих танків, 44 броньованих автомобілі та 31 РСЗВ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни підірвали дитину задля пропаганди

Післямова

Згідно з Мінськом-2, Дебальцеве є територією, яку має контролювати ЗСУ.

У ході запеклих боїв Росія підвезла під Дебальцеве більшість техніки та живої сили, яку тримала на території України.

Операція з наступу на Дебальцевський плацдарм була для ворога задорогою. Після виводу військ РФ не наважувалася йти в наступ.

На Станично-Луганському та Щастинському напрямках передислоковують найманців 2-го армійського корпусу бойовиків.

Дата проведення можливих провокацій запланована напередодні засідання ТКГ, повідомляє Gazeta.ua Дмитро Снєгирьов, співголова громадської організації "Права справа".

Зараз ви читаєте новину «Мужність, що вплинула на хід війни: з-під Дебальцевого вивели наших воїнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути