вівторок, 17 листопада 2020 08:21

Поліція розігнала студентську демонстрацію

Поліція розігнала студентську демонстрацію
На загальнодержавну забастовку у Празі прийшло близько 800 тис. чоловік. Фото: https://www.boskovice-festival.cz

У Празі 17 листопада 1989-го поліція розігнала студентську демонстрацію, приурочену до 50-ї річниці розправи нацистів над чеськими студентами. Дії чеської влади тоді спровокували хвилю протестів по всій Чехословаччині. Вони вилилися в Оксамитову революцію, що привела до падіння комуністичного режиму.

Того дня півстоліття тому нацисти убили учасника студентських мітингів Яна Оплетала. Тисячі студентів міста Праги та їхніх викладачів вийшли на вулиці міста - протестували проти нацистської Німеччини, яка окупувала Чехословаччину. 9 розстріляли, ще 1200 студентів відправили в концтабори. Відтоді в багатьох країнах відзначають День Студента. Сучасні чеські студенти отримали офіційний дозвіл на проведення мітингу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розстріл диктаторів показували по телебаченню

Прийшло 40 тис. До страйку приєдналися члени мистецьких та літературних об'єднань, організацій та установ. Активісти створили Громадянський форум - об'єднання демократичних сил. У його складі були незалежні організації, представники церков і звичайні громадяни. Представники влади зустрілися з лідером Вацлавом Гавелом, почалися переговори.

26 листопада на загальнодержавну забастовку у Празі прийшло близько 800 тис. чоловік, в Братиславі - близько 100 тис, у великих містах люди також повиходили на площі. За тиждень після початку революції керівництво Комуністичної партії на чолі з Мілошем Якешем подало у відставку. Потім залишив владу і президент Густав Гусак.

На дострокових виборах 29 грудня переміг Вацлав Гавел. Гавел відомий за драми в дусі театру абсурду. Був одним із засновників ініціативи на захист громадянських прав "Хартія 77". Підтримував спрямовування країни до парламентської демократії і політичних структур західної цивілізації.

Надзвичайний військовий трибунал Румунії 25 грудня 1989-го засудив до страти генерального секретаря румунської компартії і президента Румунії Ніколає Чаушеску і першого віце-прем'єра Румунії Єлєну Чаушеску. За 10 хвилин їх розстріляли на військовій базі Тирговіште.

Зараз ви читаєте новину «Поліція розігнала студентську демонстрацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути