середа, 25 грудня 2019 08:20

Розстріл диктаторів показували по телебаченню

Розстріл диктаторів показували по телебаченню
Вирок диктаторам одразу був приведений у виконання і транслювався по всіх каналах телебачення. фото: istpravda

Надзвичайний військовий трибунал Румунії 25 грудня 1989 року засудив до страти генерального секретаря румунської компартії і президента Румунії Ніколає Чаушеску і першого віце-прем'єра Румунії Єлєну Чаушеску. За 10 хвилин їх розстріляли на військовій базі Тирговіште.

На кінець 80-х років практично усі соціалістичні країни переживали глибоку соціально-економічну кризу. В Румунії приводом до початку революції стала спроба зміщення, а потім депортації з країни дисидента угорського походження пастора Ласло Текеша. Поліція і війська розігнали демонстрантів водометами, сотня мітингарів загинуло. Почалася революція. Загалом під час революції загинуло 1104 людини. Диктатор Ніколає Чаушеску, що був 24 роки при владі, віддав наказ стріляти в маніфестантів, оголосив надзвичайний стан в країні. Проте скоро армія перейшли на бік протестувальників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студенти добилися відставки міністра

Диктатору разом з дружиною вдалося на гелікоптері залишити Бухарест. Влада перейшла до Фронту національного порятунку. В ніч на 23 грудня румунського президента та його дружину затримали й віддали під трибунал. Прокурор звинуватив Чаушеску у "геноциді, що спричинив 60 тисяч людських жертв", підриві державної влади шляхом організації збройних акцій проти власного народу, спробі втечі з країни з привласненими грішми.

Чаушеску привозять на суд в бронетранспортері, засвідчують стан їхнього здоров'я, зачитують вирок, зв'язують їм руки. Розстрільна команда сформована з десантників-добровольців. Вирок одразу ж був приведений у виконання і транслювався по всіх каналах телебачення. Зі слів керівництва ФНП, смертний вирок диктатору і демонстрація розстрілу по телебаченню врятували життя десяткам тисячам румунів.

Верховна Рада УРСР 23 жовтня 1990 року проголосувала за відставку прем'єр-міністра Віталія Масола. За 6 днів він піде у відставку.

Зараз ви читаєте новину «Розстріл диктаторів показували по телебаченню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути