Ексклюзивы
понедельник, 21 января 2013 06:00

Усе наколядоване Олексій Порошенко передав церкві

 

13 січня, на Василя, до села П'ятківка Бершадського району приїхав заступник генерального директора із зовнішньоекономічної діяльності продовольчої компанії "Поділля" Олексій Порошенко, аби привітати селян зі святами. З ансамблем аматорської пісні "Козачка" районного будинку культури та солістами сільського народного хору "П'ятківчанка" він пройшовся вулицями села та зайшов у гості до 32 місцевих жителів. У кожному дворі Олексій Петрович колядував, а слідом хор співав щедрівки та святкові пісні.

— Я вперше беру участь у щедруванні, — говорить Олексій Порошенко, 28 років. — Усе життя прожив у місті й не мав такого досвіду. Але коли побачив, якими радісними повертаються з таких колядувань мої молодші сестри і братик, пошкодував, що не мав такого у дитинстві. Тому коли випала нагода ось так привітати людей у селі, охоче погодився.

Жителі П'ятківки так само радісно і навіть трохи здивовано приймали гостей у себе.

— Ніколи не подумала б, що Олексій сам приїде щедрувати до нас у село,— дивується колишній секретар сільради Ганна Гром. — Як добре, що він підтримує українські традиції, мову, звичаї.

Олексій Порошенко навідався у це село, бо напередодні аматорський колектив "П'ятківчанка" дістав звання народного. Створений 1986-го, після п'яти років існування колектив розпався. А 2010 року знову почав діяти, відроджуючи українські традиції. 12 пенсіонерок та чоловік-баяніст мають у своєму репертуарі понад 300 старовинних пісень.

— Збереження традицій — це підтримка конкретних людей, які цими традиціями опікуються, — каже Порошенко. — Добре, що колектив зумів відродитися, тепер зможуть їздити по селах і нагадувати людям про призабуте.

Порошенко запропонував усе наколядоване пожертвувати місцевій церкві Різдва Пресвятої Богородиці.

Настоятель храму протоієрей Дмитро Никитюк, отримавши несподівану пожертву, запропонував Олексієві Петровичу разом заспівати старовинну колядку.

— Вона з української абетки, якій понад 100 літ, — сказав отець Дмитро, виносячи з вівтаря старовинну книжку. — За нею вчилася моя бабуся ще до Першої світової війни.

Разом заспівали пісню, яка багато років сповіщає про радість Різдва.

— У мене найтепліші враження про цих світлих людей, — говорить Олексій Петрович. — Це справжнє свято традицій, і хочеться по інших селах відновлювати їх. Добре, що є таких два тижні, які можна провести з родиною і набратися сімейного щастя на цілий рік.

Сейчас вы читаете новость «Усе наколядоване Олексій Порошенко передав церкві». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть