Ексклюзивы
четверг, 18 декабря 2008 18:17

Священиків просять упізнати свої ікони

Священиків просять упізнати свої ікони

Вінницькі правоохоронці затримали банду, яка з 1998 року обкрадали церкви. До її складу входили сім чоловіків: два вінничани, решта — з міста Бердянськ Запорізької області.

— Підтверджено пограбування 70 храмів у Вінницькій області, — каже начальник обласної міліції генерал-майор Василь Поліщук, 52 роки. — Вилучили понад 100 ікон.

Вінниччину зловмисники обрали тому, що тут найбільше церков із давніми образами, які майже не охороняються. Приїжджали до Вінниці потягом з Бердянська. Мали з собою карту, де їхні місцеві спільники позначали хрестиками села з храмами. Вирушали в будні, щоб менше привертати увагу. Вдень придивлялися, чи є сигналізація, ґрати на вікнах, охорона. А вночі грабували.

— Брали і церковні книги, кадила, хрести, — розказує Поліщук.

У травні 2008-го в церкві села Жабелівка Вінницького району зламали домкратом ґрати й винесли 100-річну Біблію. Також обікрали храми у Брацлавському, Липовецькому, Тульчинському районах та в Літині. Багатьом іконам по 150–200 років. Їх зносили люди. Цупили зловмисники церковне начиння і у храмах Хмельницької області. З церкви на Житомирщині винесли вівтарні ворота, прикрашені сусальним золотом.

Оцінити образи правоохоронці попросили вінницького знавця антикваріату 36-річного Володимира Козюка.

— Ось старообрядна ікона, її ціна на ринку 16 тисяч гривень. Ця, півтораметрова Феодосія Чернігівського, коштує не менше 35 тисяч. Пантелеймон-Цілитель у срібному окладі  ХІХ сторіччя — 20 тисяч. Середня вартість образів 20–40 тисяч гривень, — зазначає колекціонер.

— Зараз ми просимо священиків, церкви яких пограбували протягом останніх 10 років, приходити до нас, щоби впізнати свої ікони, — говорить Поліщук. — Якщо якісь ікони залишаться безхозними, то візьмемо благословення у  владики Симеона, щоб вони стояли в нашому міліцейському храмі святого Димитрія Солунського.

Сейчас вы читаете новость «Священиків просять упізнати свої ікони». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть