Ексклюзивы
пятница, 03 октября 2008 07:12

Пеламіда містить 23 проценти білка

Обласний лікар-дієтолог 51-річна Галина Заволова радить щодня вживати рибу. Каже, у раціон дітей додавати її можна після року.

Чи потрібні рибні дні?

— Обов"язково. За часів СРСР були рибні дні: в яку їдальню не зайдеш, у раціоні лише риба. Ніяких м"ясних, курячих страв того дня не було. Риба повинна бути в раціоні людини щодня. Краще — на сніданок або вечерю.

Чим корисна риба?

— Вона містить повноцінний ніжний білок. Усі амінокислоти, які є у рибі, добре засвоюються. Корисна при кишково-шлункових захворюваннях, для обмінних процесів, імунної системи, крові. Має у складі різні мікроелементи та вітаміни: А, В, В1, В2, D. Особливо потрібна дітям, які ростуть. Якщо не вживати рибу, можуть виникнути порушення обмінних процесів, ендокринної системи. Риба містить незамінні амінокіслоти, необхідні організму людини. Це кислоти, які не можуть утворюватися в організмі при вживанні інших продуктів. Їх можна отримати лише ззовні.

Яка риба краща: морська, річкова чи ставкова?

— У морській рибі найбільше білка. Так, у рибі пеламіда його 23 відсотки. Також морська риба багатша на мікроелементи. Заморожена частину якостей втрачає.

Риба екологічно чистіша в порівнянні із м"ясом?

— Якість риби залежить від того, в якій воді вона плаває. Перед тим, як придбати її, потрібно подивитися документи. У них має бути вказано, скільки у 100 грамах продукту міститься жиру, білків, вуглеводів, які є мікроелементи і вітаміни. Це обов"язкові санітарно-гігієнічні вимоги.

Чи можна виключати рибу з раціону?

— Ми можемо замінити рибу м"ясом і навпаки — м"ясо рибою. Замінюють рибу і м"ясо навіть сиром. Для вдалої заміни потрібно враховувати мікроелементний склад продукту.

Яку рибу ви любите?

— Надаю перевагу жирній рибі — осетровим, сому, палтусу. Люблю подвійну юшку, особливо зварену на природі. Відварюють курку. В її бульйон за 20 хвилин до готовності страви кидають рибу. Наступного дня юшка застигає і стає як холодець.

Сейчас вы читаете новость «Пеламіда містить 23 проценти білка». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть