Ексклюзиви
пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

Пеламіда містить 23 проценти білка

Обласний лікар-дієтолог 51-річна Галина Заволова радить щодня вживати рибу. Каже, у раціон дітей додавати її можна після року.

Чи потрібні рибні дні?

— Обов"язково. За часів СРСР були рибні дні: в яку їдальню не зайдеш, у раціоні лише риба. Ніяких м"ясних, курячих страв того дня не було. Риба повинна бути в раціоні людини щодня. Краще — на сніданок або вечерю.

Чим корисна риба?

— Вона містить повноцінний ніжний білок. Усі амінокислоти, які є у рибі, добре засвоюються. Корисна при кишково-шлункових захворюваннях, для обмінних процесів, імунної системи, крові. Має у складі різні мікроелементи та вітаміни: А, В, В1, В2, D. Особливо потрібна дітям, які ростуть. Якщо не вживати рибу, можуть виникнути порушення обмінних процесів, ендокринної системи. Риба містить незамінні амінокіслоти, необхідні організму людини. Це кислоти, які не можуть утворюватися в організмі при вживанні інших продуктів. Їх можна отримати лише ззовні.

Яка риба краща: морська, річкова чи ставкова?

— У морській рибі найбільше білка. Так, у рибі пеламіда його 23 відсотки. Також морська риба багатша на мікроелементи. Заморожена частину якостей втрачає.

Риба екологічно чистіша в порівнянні із м"ясом?

— Якість риби залежить від того, в якій воді вона плаває. Перед тим, як придбати її, потрібно подивитися документи. У них має бути вказано, скільки у 100 грамах продукту міститься жиру, білків, вуглеводів, які є мікроелементи і вітаміни. Це обов"язкові санітарно-гігієнічні вимоги.

Чи можна виключати рибу з раціону?

— Ми можемо замінити рибу м"ясом і навпаки — м"ясо рибою. Замінюють рибу і м"ясо навіть сиром. Для вдалої заміни потрібно враховувати мікроелементний склад продукту.

Яку рибу ви любите?

— Надаю перевагу жирній рибі — осетровим, сому, палтусу. Люблю подвійну юшку, особливо зварену на природі. Відварюють курку. В її бульйон за 20 хвилин до готовності страви кидають рибу. Наступного дня юшка застигає і стає як холодець.

Зараз ви читаєте новину «Пеламіда містить 23 проценти білка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути