Ексклюзивы
четверг, 09 декабря 2010 16:06

П'ять скульптур, яким повернули втрачені фрагменти
5

1. Минулого місяця італійський прем'єр-міністр Сільвіо Берлусконі розпорядився реставрувати статуї давньоримських богів Марса та Венери. Обидві скульптури стоять біля входу до його римської резиденції. Відновили спеціально до візиту в Італію прем'єр-міністра Китаю Вень Цзябао. Реставратори повернули скульптурі Марса пеніс, а Венері - руку. Витратили на це близько 70 тис. євро. Архітектор Маріо Каталано каже: "Відновлені деталі тримаються завдяки спеціальним магнітам, їх можна відчепити в будь-який момент".

2. 30 червня торік п'ятеро осіб із громадських націоналістичних організацій відбили від пам'ятника Леніну на столичному бульв. Шевченка кілька фрагментів. Кувалдою знесли ніс, праве вухо, бороду та руку. У листопаді монумент знову відкрили. Матеріали для реставрації замовляли з Росії. На урочистій церемонії кілька членів Всеукраїнського об'єднання "Свобода" поцілили у постамент пляшкою з червоною фарбою. Комуністи відмили пам'ятник і влаштували біля нього цілодобове чергування.

3. 2005 року в Маріуполі від пам'ятника піонеру Анатолієві Балабусі відламали руку з гранатою. Монумент 1965-го встановили учні школи № 31, де напередодні Другої світової війни навчався Балабуха. 1943 року він знищив німецький бронетранспортер, поціливши в нього гранатою. За це поплатився життям. У січні 2010-го на кошти місцевих ветеранів скульптурі повернули руку, а гранату замінили на дерев'яну. Але незабаром хтось поцупив її.

4. Цьогоріч у травні в Москві завершили реставрацію квадриги Аполлона, яка прикрашає будівлю Большого театру. Статуя давньогрецького бога роботи Петра Клодта в правиці тримала кіфару. Ліва спорожніла ще на початку минулого століття. У ній був вінок. Доки реставратори за фотографіями вивчали форму й деталі вінка, з'ясували: колись пах 3-метрового Аполлона прикривав фіговий листок. Фрагменти, яких не вистачало, прикрутили спеціальними болтами. Усю скульптурну композицію покрили кількома шарами захисної речовини.

5. Пам'ятник Русалоньці у Копенгагені скульптора Едварда Еріксона пережив понад 10 актів вандалізму. Статую персонажа данського казкаря Андерсена встановили у столичній гавані 1913 року. 1964-го скульптурі відтяли голову, яку досі не знайшли. Реставраторам довелося ставити нову. За 20 років Русалоньку позбавили правої руки. Фрагмент відшукали і повернули на місце. 1990-го знову намагалися відрізати голову. Реставратори змушені були ліквідовувати глибокі подряпини. А ще за вісім років голову знову відрізали й підкинули на студію однієї з місцевих телекомпаній. Після цього пам'ятник вкотре відреставрували.

Сейчас вы читаете новость «П'ять скульптур, яким повернули втрачені фрагменти». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть