четвер, 09 грудня 2010 16:06

П'ять скульптур, яким повернули втрачені фрагменти
5

1. Минулого місяця італійський прем'єр-міністр Сільвіо Берлусконі розпорядився реставрувати статуї давньоримських богів Марса та Венери. Обидві скульптури стоять біля входу до його римської резиденції. Відновили спеціально до візиту в Італію прем'єр-міністра Китаю Вень Цзябао. Реставратори повернули скульптурі Марса пеніс, а Венері - руку. Витратили на це близько 70 тис. євро. Архітектор Маріо Каталано каже: "Відновлені деталі тримаються завдяки спеціальним магнітам, їх можна відчепити в будь-який момент".

2. 30 червня торік п'ятеро осіб із громадських націоналістичних організацій відбили від пам'ятника Леніну на столичному бульв. Шевченка кілька фрагментів. Кувалдою знесли ніс, праве вухо, бороду та руку. У листопаді монумент знову відкрили. Матеріали для реставрації замовляли з Росії. На урочистій церемонії кілька членів Всеукраїнського об'єднання "Свобода" поцілили у постамент пляшкою з червоною фарбою. Комуністи відмили пам'ятник і влаштували біля нього цілодобове чергування.

3. 2005 року в Маріуполі від пам'ятника піонеру Анатолієві Балабусі відламали руку з гранатою. Монумент 1965-го встановили учні школи № 31, де напередодні Другої світової війни навчався Балабуха. 1943 року він знищив німецький бронетранспортер, поціливши в нього гранатою. За це поплатився життям. У січні 2010-го на кошти місцевих ветеранів скульптурі повернули руку, а гранату замінили на дерев'яну. Але незабаром хтось поцупив її.

4. Цьогоріч у травні в Москві завершили реставрацію квадриги Аполлона, яка прикрашає будівлю Большого театру. Статуя давньогрецького бога роботи Петра Клодта в правиці тримала кіфару. Ліва спорожніла ще на початку минулого століття. У ній був вінок. Доки реставратори за фотографіями вивчали форму й деталі вінка, з'ясували: колись пах 3-метрового Аполлона прикривав фіговий листок. Фрагменти, яких не вистачало, прикрутили спеціальними болтами. Усю скульптурну композицію покрили кількома шарами захисної речовини.

5. Пам'ятник Русалоньці у Копенгагені скульптора Едварда Еріксона пережив понад 10 актів вандалізму. Статую персонажа данського казкаря Андерсена встановили у столичній гавані 1913 року. 1964-го скульптурі відтяли голову, яку досі не знайшли. Реставраторам довелося ставити нову. За 20 років Русалоньку позбавили правої руки. Фрагмент відшукали і повернули на місце. 1990-го знову намагалися відрізати голову. Реставратори змушені були ліквідовувати глибокі подряпини. А ще за вісім років голову знову відрізали й підкинули на студію однієї з місцевих телекомпаній. Після цього пам'ятник вкотре відреставрували.

Зараз ви читаєте новину «П'ять скульптур, яким повернули втрачені фрагменти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути