Ексклюзивы
четверг, 18 декабря 2008 19:26

Найважливіше з життя області

Найважливіше з життя області

Львівська редакція "Газети по-українськи" протягом 2008 року намагалася уважно слідкувати за життям області та максимально об"єктивно інформувати читачів. На основі публікацій "ГПУ" та інших видань ми відібрали події, що викликали найбільший інтерес преси. Їх розподілили по п"яти номінаціях: успіх, розчарування, скандал, несподіванка і злочин року.


Успіх року


1. Олександр Петрів завоював золоту медаль на Олімпіаді

У серпні на цьогорічних Олімпійських іграх у Пекіні львівський військовослужбовець 34-річний Олександр Петрів виборов золото. Востаннє львів"яни вигравали на олімпіаді 28 років тому.

Петрів переміг у стрільбі зі швидкострільного пістолета із 25-метрової дистанції. Він зумів обіграти триразового олімпійського чемпіона Ральфа Шумана — випередив німця на 0,7 бала.

— У мене не дрижала рука, — каже Петрів.— Останнім часом мої результати значно покращилися завдяки новій-старій зброї. Львівський майстер Ібрагімов виготовив пістолет, якому 30 років. Зроблений ще в Радянському Союзі, зате надійний. Ібрагімов додав кілька сучасних деталей. Пістолет не смикається при віддачі.

Після Олімпійських ігор Петріву присвоїли звання капітана. За перемогу Юлія Тимошенко вручила пластикову картку із 750 тис. грн. Від облдержадміністрації спортсмен отримав 100 тис.

2. Христина Кріль виграла в Європейському суді справу проти України


Три роки тому 64-річна львів"янка Христина Кріль звернулася до Європейського суду із прав людини. Колишня вчителька середньої школи N33 скаржилася на невиплату заборгованих грошей. 10 липня цього року отримала рішення суду. Уперше таку справу вирішили на користь позивачки.

Христина Петрівна у школі N33 пропрацювала 23 роки. Викладала біологію, була класним керівником.

— Не додавали за вислугу років, допомогу на оздоровлення та за класне керівництво. Ніхто не знав, де дівалися ці кошти, — розповідає Кріль.

1 листопада 2000 року жінка написала скаргу до Шевченківського райсуду міста. Просила відшкодувати виплати. Слухання тривали два роки. 2004-го суддя постановив компенсувати решту зарплатні. Три роки рішення суду не виконували. Христина Петрівна звернулася до Європейського суду. Зі школи звільнилася.

Європейський суд зобов"язав Держказначейство України виплатити позивачці тисячу євро за моральні збитки. Райвідділ освіти повинен повернути заборгованість — 2974 грн та 300 євро компенсації на судові витрати.

3. В аптеках "Доктор" перестали продавати трамадол


У червні Галицький суд дав санкцію на арешт власника мережі аптек Зіновія Доктора. 20 років правоохоронці та львів"яни знали, що у вісьмох аптеках "Доктор" підліткам без рецептів продають ліки наркотичної дії — трамадол. Жодному керівникові міліції не вдавалося припинити діяльність наркобарона.

За власником аптек встановили постійне спостереження

— Йдучи вранці до школи, діти заходили в аптеки, де купували за 7 гривень таблетку трамадолу, — розповідає начальник обласної міліції Василь Пісний, 45 років.

Навесні за власником аптек та його підлеглими міліціонери встановили постійне спостереження. Згодом одягнуті у цивільне правоохоронці закупили партію ліків та провели обшук у квартирах "Доктора". В ізоляторі тимчасового тримання опинилися ще сім працівників мережі аптек "Доктор". Серед них син власника аптек Юлій.




Розчарування року


1. Стадіон до "Євро-2012" будуватимуть за кошти львів"ян


2007-го львів"янам обіцяли повідомити, хто переміг у тендері на будівництво стадіону до чемпіонату Європи. Однак інвестора не назвали.

Наприкінці січня цього року дізналися про австрійську компанію "Альпін Бау". Проте виявилося, що фірма лише виконавець робіт. "Альпіна" та міська влада не змогли домовитися про вартість будівництва стадіону. 19 листопада Андрій Садовий, голова Львівської облдержадміністрації Микола Кміть та віце-прем"єр Іван Васюник кулуарно визначили генпідрядника. Ним виявилася маріупольська фірма "Азовінтекс". Стадіон будуватимуть за кошти жителів міста.

— Міський голова непрозоро отримав дозвіл Мінекономіки на єдиного генпідрядника. Водночас ми вже маємо 12 заявок на конкурс щодо будівництва стадіону, який оголосили 6 листопада. Проте цей конкурс виконавчі органи просто знівелювали. Тепер треба питати у громади: чи готова вона дати дозвіл на будівництво стадіону за бюджетні гроші, — каже голова фракції БЮТ у міській раді Юрій Гудима.

Досі не заплатили "Альпіні" за проект стадіону

Депутати міської ради непокояться, що міська скарбниця не зможе покрити фінансових витрат на спорудження євростадіону. 609 млн грн, які планували виділити на будівництво спортивної арени у Львові, може не вистачити в умовах економічної кризи.

— Крім цього, досі не заплатили "Альпіні" за проект стадіону, — додає Гудима. — До будівництва арени обов"язково слід залучати кошти інвесторів. А цього не зроблено.


2. Мер Андрій Садовий дозволив знести історичну будівлю

Жителі Львова розчаровані байдужістю та невіглаством міських чиновників, які сприяють нищенню історичних пам"яток. Уранці 10 вересня на вул. Ярославенка у Львові приїхали бульдозери. За добу зруйнували будинок N30. Будівля була історичною пам"яткою, мала охоронний номер. Колись належала українському композитору Ярославові Ярославенку.

Наприкінці січня цього року власником обійстя став бізнесмен Ростислав Мельник. Він узявся активно освоювати територію. Із будинку щезла пам"ятна таблиця.

2 вересня виконком Львівської міськради рішенням, підписаним міським головою Андрієм Садовим, надав дозвіл Мельникові на проектування багатоквартирного житлового будинку.

— Вперше у пам"яткоохоронній історії міста так цинічно знищено будинок. Стерто одну зі сторінок історії культури Львова, — обурюється начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, 53 роки.



Скандал року


1. Посадовці відмивали гроші на повені

Під час липневого паводку на Львівщині заробити грошей намагалися посадовці, жителі підтоплених населених пунктів, шахраї. Обласна прокуратура завадила незаконному використанню 28 млн грн із грошей на відшкодування наслідків повені.

— На таку суму посадовці різних районів завищили збитки від повені, — розповідає прокурор Львівської області Олексій Баганець, 54 роки. — На ці гроші вони хотіли вирішити інші проблеми в регіоні.

Мільйон гривень просили чиновники Самбірського району, 8 і 15 млн грн намагалося отримати місто Борислав, 513 тис. грн — Дрогобицький район.

Потерпілі скаржилися на роботу комісій, які оцінювали втрати від повені. Братам Іванові та Степану Малішам із села Криниця Миколаївського району в сільраді повідомили, що їх немає у списках потерпілих.

— Город затопило, а у списках мене немає. У сільраді виділили дві консерви, чистої води не давали, — скаржився 44-річний Іван Маліш. — А члени комісії замість поради ображали та погрожували.

Деякі жителі, що від повені не потерпіли, заливали хату водою. Сподівалися отримати грошові компенсації.

У підтоплених селах Завадка та Велика Волосянка Старосамбірського району шахраї виманювали гроші в літніх людей. Представлялися електриками. Пенсіонерам показували підроблені посвідчення.

2. Через незаконний ремонт вибухнув будинок

По обіді 7 лютого в цегляному триповерховому житловому будинку на вул. Костюшка пролунав вибух. Він зруйнував три та пошкодив 16 помешкань. Два поверхи обвалилися. Під завалами загинув 72-річний Віталій Хлєбніков. У сусідніх будинках та в головному корпусі університету ім. Івана Франка вилетіли шибки.

Експерти дочірньої компанії "Газ України" та "Львівгазу" запевняли, причиною вибуху не міг стати побутовий газ. Мовляв, під час вибуху в будинку чули запах іншої речовини.

За п"ять місяців правоохоронці оприлюднили причини трагедії.

— Вибухнуло через ремонтні роботи в магазині на першому поверсі. Без дозволу служб майстри втрутилися в газові мережі. Газ не перекрили, — розповідає 54-річний Олексій Баганець, прокурор Львівської області.

Винуватцями пригоди вважають власника магазину та працівників "Львівгазу".


3. Автобусний завод не платить робітникам

Керівництво Львівського автобусного заводу від квітня цього року заборгувало 1,5 тис. працівникам 6 млн грн заробітної плати.

— Відколи ЛАЗ викупили брати Чуркіни, завод тримається на пару. Це свідоме знищення підприємства. Через завод лише перекачують гроші, — обурюються працівники.

Росіяни Олег та Ігор Чуркіни викупили Львівський автобусний завод 2001 року.

Колишні працівники  не можуть оформити пенсії

Протягом цього літа підприємство практично не працювало. Питання боргу взяла на контроль обласна влада.

Колишні працівники заводу не можуть оформити пенсії. Завод не сплачує внески в Пенсійний фонд.

12 грудня працівників заводу не допустили до роботи. Офіційна причина: відсутність на підприємстві світла. Мовляв, через економічну кризу ЛАЗ заборгував за електроенергію. Трудовий колектив скерував скарги в обласну прокуратуру.




Несподіванка року


1. Петро Олійник подав у відставку

18 лютого голова Львівської облдержадміністрації Петро Олійник, 50 років, написав заяву на звільнення за власним бажанням.

— Петро Михайлович зранку поїхав до Києва. Про наміри звільнитися нічого не говорив, — дивувалася його прес-секретар Іванна Попович.

26 лютого Президент України Віктор Ющенко призначив Олійника своїм радником.

Припускали, що наступником Олійника стане перший заступник губернатора Валерій П"ятак. Та на львів"ян чекала несподіванка: виконувати обов"язки губернатора призначили 42-річного бізнесмена Миколу Кмітя.

До призначення він був гендиректором і співвласником холдингу IDSGroup, де розливають та продають "Моршинську" й "Миргородську" мінеральні води.

1 вересня Кміть став головою Львівської облдержадміністрації.

11 вересня звільнив чотирьох заступників: Тараса Батенка, Зінона Котика, Ярослава Пітка, Івана Стефанишина.


2. Футбольний клуб "Львів" вийшов у вищу лігу


16 червня у 37-му турі чемпіонату України серед команд першої ліги ФК "Львів" офіційно оформив вихід у вищу лігу. У лютому президент клубу Юрій Кіндзерський планував потрапити хоча би до десятки в турнірній таблиці.

Улітку львів"яни в місті Добромиль Старосамбірського району перемогли аутсайдера ліги дніпродзержинську "Сталь" із рахунком 3:0.

Основний конкурент львів"ян у боротьбі за місце у вищій лізі київська "Оболонь" зіграла внічию зі столичним ЦСКА. За тур до закінчення чемпіонату в першій лізі не наздогнала ФК "Львів" у турнірній таблиці.

У чемпіонаті 2008–2009 років уперше за часів незалежності Львів у вищій лізі представляють два клуби: ФК "Карпати" та ФК "Львів".

3. До Сихова їздитиме трамвай

На початку року із фонду бюджету розвитку міста виділили кошти на запуск трамваю від вул. Стуса до просп. Червоної Калини. Львів"яни не вірили, що із центру міста до мікрорайону Сихів можна буде доїхати трамваєм.

Трамвайну лінію почали прокладати. Загальна довжина колії — 11,5 км. Коштує проект не менше 115 млн грн.

— Будуватимуть колію у три черги: від вулиці Мушака до Навроцького, далі до ринку "Шувар" і до кільця на проспекті Червоної Калини, — розповідає голова Сихівської райдержадміністрації Іван Лозинський.



Злочин року


1. Ігоря Кульчицького розстріляли неподалік прокуратури


Зранку 17 липня львів"яни почули постріли на вул. Фредра. Із вікна синього автомобіля "фольксваґен" з автомата розстріляли директора Львівської інвестиційно-будівельної компанії 35-річного Ігоря Кульчицького та співзасновника Павла Федіва, 34 роки.

На місці знайшли 12 гільз. Ігореві куля влучила в серце, Павлові травмували ногу. Убивці не боялися розпочати стрілянину серед білого дня в центрі міста неподалік обласної прокуратури.

— Там було багато очевидців, та вони не бачили облич кілерів, — говорить начальник міської міліції Ігор Цікало, 54 роки. — Біля лікеро-горілчаного заводу знайшли схожу машину. Вона спалена й без номерних знаків.

Загиблий Ігор Кульчицький — син колишнього футболіста клубу "Карпати" Ігоря Кульчицького, 66 років. Подейкують, що Кульчицький-молодший причетний до кримінальної групи "Завіні". Займався контрабандою, вимаганням та шахрайством. У кримінальному світі його знають за прізвиськом Куля.

За допомогу в розкритті вбивства обіцяли 100 тис. грн. Замовників та кілерів не знайшли досі.

2. У судді Ігоря Зварича вилучили три мішки грошей


Генеральна прокуратура України 7 грудня звинуватила в хабарництві голову Львівського адміністративного апеляційного суду Ігоря Зварича. Із його кабінету та помешкання правоохоронці вилучили три мішки грошей.

— Вони знайшли 9600 доларів та 6400 гривень у моїй барсетці. Ці гроші судді здали на ремонт приміщення суду. Також були гроші, якими гості посівали в моєму кабінеті під час новосілля, — виправдовувався Зварич.

Удома в судді вилучили мільйон доларів та 340 тис. грн. Знайшли записки, в яких він занотовував прохання високопосадовців щодо конкретних справ.

9 грудня Зварич зник. 12 грудня Рада суддів у Києві звільнила його з посади голови суду. Цього ж дня чоловіка оголосили в розшук.


3. Грабіжники вбили завідувача відділення Ощадбанку Оксану Лемішко


Великодньої суботи 26 квітня о 10.30 до відділення Ощадбанку на вул. Городоцькій увірвалися двоє чоловіків. Там працювали 36-річна завідувачка Оксана Лемішко та 22-річна касир Наталія Вінь. Відвідувачів не було.

Нападники вимагали виручку. Почали стріляти із браунінга. Завідувачка померла від пострілу у груди. Інша куля влучила касирці у праве плече. Жінку врятували. Із філії винесли $3 тис., 1221 грн.

31 травня арештували підозрюваних у вбивстві — рідних братів 32-річного Андрія Крамара та 25-річного Ігоря Юревича.

— Брати зізналися у скоєному, — каже начальник обласної міліції Василь Пісний, 45 років.

Сейчас вы читаете новость «Найважливіше з життя області». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть