Ексклюзивы
четверг, 13 ноября 2008 18:47

Десять тисяч доларів можна вторгувати при купівлі помешкання

Які ціни на нерухомість у Львові сьогодні, "ГПУ" дізнавалася з оголошень про продаж квартир.

Телефоную маклерові однієї з агенцій нерухомості. Номер розміщений у газеті "Ваш магазин". Цікавлюся вартістю однокімнатних.

— Є квартира на другому поверсі в цегляному будинку в районі Підзамче, — відповідає привітний жіночий голос. Маклер називається Світланою Миколаївною. — Там вона і з ремонтом, і індивідуальне опалення встановлене. Лише заїжджати й жити. Квартира на 30 квадратів. Вартість 50 тисяч доларів.

— Це щось дорого. Зараз же, кажуть, ціни на нерухомість впали й криза. Грошей ні в кого нема, — торгуюся.

— Я ціни спустити не можу. Але хазяйка, я переконана, зробить суттєво знижку. Гадаю, 5 тисяч доларів ще можна вторгувати. Головне, щоб господиня квартири побачила, що справді хочете купити її помешкання, — випалює Світлана. — Є ще одна квартира на 29 квадратних метрів за 38 тисяч доларів. Але вона, мабуть, вам не підійде. Там ремонт потрібно ще робити.

Набираю інший телефонний номер. Посередника звати Зоряна. Жінка саме веде покупця оглянути помешкання.

— На вулиці Таджицькій, район Майорівки, є однокімнатна квартира на першому поверсі. Потребує ремонту, — каже. — Туалет і ванна разом. Гарна велика кухня. Там жінка терміново продає. Хоче 60 тисяч доларів. Поторгуєтеся, то кілька тисяч мала б спустити. Є ще одна квартира в районі вулиці Батальної. Коштує 65 тисяч доларів. Знову ж таки, потрібно ще торгуватися. Але вони щось не особливо хочуть скидати ціну.

Маклери за роботу беруть 5 відсотків від вартості квартири

Зацікавило таке оголошення: "Продам 1-кімнатну квартиру в центрі, 34 кв. м, велике горище, правильне планування, вода постійно, терміново, без посередників".

— Квартира неподалік районного відділення міліції на Мартовича. Там батьки моєї дружини жили. Тепер забираємо їх до себе. Моя дочка, як мала була, часто до них навідувалася, то до неї ніхто не чіплявся. Безпечний район і до того ж самісінький центр, — розповідає власник помешкання пан Петро. — То польський будинок, парадний вхід. Єдиний недолік — те, що в туалет треба йти по балкону. Але можна його і в квартирі обладнати. Треба лише трубу до сусідів на перший поверх прокласти. Є гарний підвал на 13 квадратів.

Вартість помешкання оцінює у $80 тис. Після кількахвилинної розмови спускає ціну на 5 тис.

— Добре, я ще готовий відняти вартість ремонту та обладнання туалету. Остаточна ціна — 70 тисяч доларів. Більше не торгуйтеся, прошу вас. Це ж центр, ці квартири завжди продавали утридорога. Тут вам навіть посередникам не доведеться платити, — відрізає господар.

Маклери за виконану роботу беруть 5% від вартості квартири.

— Краще таки купляти з посередниками. Вони і з кредитом допоможуть, і з усіма документами розберуться фахово, — переконує львів"янин Юрій Завацький, 25 років. У жовтні він заплатив 70 тисяч доларів за квартиру на Левандівці. — Нам допомагала маклер Наталя. Заплатили їй 3,5 тисячі "зелених" готівкою. Купив житло якраз перед одруженням. Хотіли з Лесею окремо від батьків жити. За ціну особливо не торгувалися. Не знали, що можливі такі знижки.

Львів"янин 32-річний Віталій Павленко придбав однокімнатну квартиру на вул. Окуневського в серпні цьогоріч. Коштувала вона $78 тис.

— Я вже просто чекати не міг. Ніде було жити, доводилося спати в офісі, — каже Павленко. — Гроші позичав, де тільки міг. Зараз у боргах так, що світа Божого не бачу. А як подумаю, що через два місяці зміг би збити ціну до 50 тисяч, аж зле робиться.

Квадратний метр у Польщі коштує 1630 євро

— Наразі ціни за кордоном завмерли. Лише в Болгарії зросли на 5–7 відсотків. Але порівняно з минулим роком, коли вартість житла в цій країні зросла на 40 відсотків, можна сказати, що  нічого надзвичайного не трапилося, — каже директор департаменту інвестицій та кредитування "Біджіті Консалтинг" 30-річний Сергій Тютюнник.

Середня ціна квартири в новобудовах у Болгарії становить 700–900 євро за кв. м.

— У Туреччині вартість нерухомості залежить від відстані до моря, — розповідає експерт. — Ціна від 600 євро й вище. За 1200 євро покупець отримує житло елітного класу, з меблями, вбудованою технікою і джакузі. На Кіпрі в нас лише ексклюзивні пропозиції. Там квадратний метр коштує від 2 тисяч євро. У Греції попитом користуються вілли від 1300 євро.

Вартість квартир у Польщі — 1630 євро за кв. м, у Мінську — $750–1000, у Москві — 6 тис. євро.

Сейчас вы читаете новость «Десять тисяч доларів можна вторгувати при купівлі помешкання». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть