Ексклюзивы
вторник, 04 сентября 2012 18:29

За вісім місяців людство використало ті ресурси, які мало розтягнути на рік

Понеділок

Працюю на замовлення агентства нерухомості в Нью-Йорку. Його власник поведений на здоровому способі життя. Запросив мене, бо колеги з нього сміються. Удень я розповідав, що не варто друкувати на папері, робити купу копій документів для кожної наради, використовувати техніку, що виділяє шкідливі речовини. Пояснив елементарні речі: не їжте у ресторанах щодня, не мийте автомобіль щотижня, не викидайте нормальних речей. Більшість це слухали, бо так хоче шеф. Але були й такі, що зацікавилися й узяли в мене купу літератури.

Увечері люди думали, що тренінг закінчився. Однак я попросив власника дозволити розібрати з працівниками сміття, що зібралося в офісі за день. Всі були здивовані, скільки непотребу можуть накопичити ­всього 70 людей. Так, вони менше друкували, але кожен приніс напій у картонному стаканчику, їжу в паперових обгортках, купу якогось пластику. Якщо все це помножити на п'ять робочих днів, стає страшно. Тоді в нас почалося справжнє обговорення. Люди питали, що робити, аби за 15 років не жити на сміттєзвалищі. Домовилися з власником, що за два-три місяці я знову приїду.

Вівторок

За консультацію підприємства отримую тисячу доларів на день, за роботу з родинами – удвічі менше. Я два роки вчився на юридичному факультеті. Батьки були проти мого рішення перейти на екологію, бо юрист заробляє за годину стільки, скільки еколог – за кілька днів. Однак я розумів, що буду поганим адвокатом. Зараз одержую менше, ніж мої колишні однокурсники, але утримувати родину вистачає, хоч у нас троє дітей.

Фірми, які будують екологічні котеджі, дають знижки тим, хто проходить ­тренінг. Три дні я показую, як треба вести господарство, щоб якнайменше шкодити довкіллю. ­Перевіряю, чи правильно сортують сміття, розказую про безпечні мийні засоби. Треба відмовитися від ­багатьох дезінфікуючих речовин, бо вони страшенно псують природу. Люди не знають, що можна не заливати посудомийку і пралку ­купою хімії, а просто провести один цикл ­миття при найвищій температурі. Кажу, що треба купувати якнайменше речей. Придбайте одну ­газоно­косарку на дві родини, діліться ­грилем. В еко­котеджах є місце для грядки або квітника. Ні в якому разі не використовуйте хімічні ­добрива.

Якщо родина успішно проходить тренінг, отримує знижку до 10 відсотків.

Середа

Читаю лекцію у шопінґ-молі на запрошення магазину органічної косметики у Філа­дельфії. Цього року, приблизно 22 серпня, людство використало ті ресурси, які мало розтягнути на рік. Прісна вода, деревина, корисні копалини, нафта. День надспоживання щороку настає раніше й раніше. Позаторік учені підрахували, що надспоживання почалося в жовтні. Цього року ми більш як чотири місяці братимемо в борг у природи.

Не чекав, що прийдуть так багато слухачів. Це одна з найефективніших моїх зустрічей за останній рік. Після неї отримав купу фотографій від людей. Ми говорили, що не можна просто викидати речі на смітник. Одна із засад екологічного мислення – усе має служити якнайдовше. Непотрібну футболку віддайте в секонд-хенд або віднесіть у центр ­допомоги бездомним. Дитячі речі віддайте вагітній колезі або сусідці. Ще краще – не купуйте кожного сезону одяг, оминайте магазини, які що два тижні презентують нові колекції. Скільки людині треба суконь чи штанів? ­Обходьтесь без журналів мод – вам не треба інша спідниця, бо у неї шов не спереду, а збоку. ­Займіться рукоділлям. У старі речі ­можна легко вдихнути нове життя. ­Перешийте ношені спідниці, з непотрібних футболок ­зробіть килимки, старий смітник обклейте смішними вирізками. Ходіть на гаражні розпродажі. Заощадите купу грошей.

Я – проти штучних тканин. Краще придбати якісний натуральний одяг. Працюєте на серйозній посаді? Майте п'ять костюмів і 10 сорочок. Більше не треба. Аксесуари створюва­тимуть ілюзію, що у вас кілька шаф одягу. ­Років зо п'ять тому всі агітували за штучне хутро. За рік мода минула, а що робити з купами шуб, які не розкладаються за жодних умов?

Четвер

Запросили на великий фермерський ­фести­валь у місто Омаха, штат Небраска. Я пошко­дував, що не поїхав машиною, а то набрав би овочів на місяць. Американці так звикли до екзотики, що треба переконувати купувати продукти місцевого виробництва. Люди вибирають у супермаркеті те, що виглядає найкрасивішим, хоча воно напхане хімією. Нам треба повертатися на ринки, де фермери продають вирощене ними. Наші діти будуть здоровіші, а ми зекономимо гроші. Вже не кажу про те, що така їжа несе купу позитивної енергії. Ця традиція відроджується. Багато ресторанів замовляють органічні продукти, є спеціальні рибні та м'ясні ринки.

Я працював безкоштовно, але один фермер доставляв якісь особливі гарбузи у ресторан і дорогою завіз нам помідорів, картоплі та кабачків. Дружина хоче закрити салат на зиму. Ми ніколи ще такого не робили.

П'ятниця

Отримав замовлення на наступний тиждень на роботу у Флориді. За п'ять днів пообіцяли 5,5 тисячі доларів. Фірма мала пільги й державну дотацію за дуже ретельне сортування сміття, але кинули батарейки до пластику. У приймальному пункті не побачили цього й зіпсували місячну партію пластику. За це на фірму наклали штраф, і зобов'язали відшкодувати вартість втраченого. Також мають прослухати екологічні лекції і виконати якісь корисні роботи. Запрошують мене, бо розповідаю не нудно і люблю активні ­тренінги.

Субота

Був на запрошення виноробів у Каліфорнії. Фірми використовують хімічні добрива для винограду. Ті потрапляють у ґрунт, поширюються великою територією. Крім того, купують пластикову тару, штучно прискорюють дозрівання вина. Торік я працював із аналогічною ситуацією у Франції. Просять оцінити, чи таке сусідство шкодитиме людям із іншими принципами виноробства.

Ми провели купу аналізів, виявили кілька проблем. Ґрунт містив залишки пестицидів, а відпрацьовані пластикові контейнери ніхто й не думав утилізувати. Далі винороби звертаються у служби екологічного ­контролю.

Позаторік отримував одне замовлення на тиждень. Зараз маю вихідний тільки в неділю. Люди починають розуміти, що далі так жити не можна – треба змінюватися.

Сейчас вы читаете новость «За вісім місяців людство використало ті ресурси, які мало розтягнути на рік». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть