Ексклюзиви
вівторок, 04 вересня 2012 18:29

За вісім місяців людство використало ті ресурси, які мало розтягнути на рік

Понеділок

Працюю на замовлення агентства нерухомості в Нью-Йорку. Його власник поведений на здоровому способі життя. Запросив мене, бо колеги з нього сміються. Удень я розповідав, що не варто друкувати на папері, робити купу копій документів для кожної наради, використовувати техніку, що виділяє шкідливі речовини. Пояснив елементарні речі: не їжте у ресторанах щодня, не мийте автомобіль щотижня, не викидайте нормальних речей. Більшість це слухали, бо так хоче шеф. Але були й такі, що зацікавилися й узяли в мене купу літератури.

Увечері люди думали, що тренінг закінчився. Однак я попросив власника дозволити розібрати з працівниками сміття, що зібралося в офісі за день. Всі були здивовані, скільки непотребу можуть накопичити ­всього 70 людей. Так, вони менше друкували, але кожен приніс напій у картонному стаканчику, їжу в паперових обгортках, купу якогось пластику. Якщо все це помножити на п'ять робочих днів, стає страшно. Тоді в нас почалося справжнє обговорення. Люди питали, що робити, аби за 15 років не жити на сміттєзвалищі. Домовилися з власником, що за два-три місяці я знову приїду.

Вівторок

За консультацію підприємства отримую тисячу доларів на день, за роботу з родинами – удвічі менше. Я два роки вчився на юридичному факультеті. Батьки були проти мого рішення перейти на екологію, бо юрист заробляє за годину стільки, скільки еколог – за кілька днів. Однак я розумів, що буду поганим адвокатом. Зараз одержую менше, ніж мої колишні однокурсники, але утримувати родину вистачає, хоч у нас троє дітей.

Фірми, які будують екологічні котеджі, дають знижки тим, хто проходить ­тренінг. Три дні я показую, як треба вести господарство, щоб якнайменше шкодити довкіллю. ­Перевіряю, чи правильно сортують сміття, розказую про безпечні мийні засоби. Треба відмовитися від ­багатьох дезінфікуючих речовин, бо вони страшенно псують природу. Люди не знають, що можна не заливати посудомийку і пралку ­купою хімії, а просто провести один цикл ­миття при найвищій температурі. Кажу, що треба купувати якнайменше речей. Придбайте одну ­газоно­косарку на дві родини, діліться ­грилем. В еко­котеджах є місце для грядки або квітника. Ні в якому разі не використовуйте хімічні ­добрива.

Якщо родина успішно проходить тренінг, отримує знижку до 10 відсотків.

Середа

Читаю лекцію у шопінґ-молі на запрошення магазину органічної косметики у Філа­дельфії. Цього року, приблизно 22 серпня, людство використало ті ресурси, які мало розтягнути на рік. Прісна вода, деревина, корисні копалини, нафта. День надспоживання щороку настає раніше й раніше. Позаторік учені підрахували, що надспоживання почалося в жовтні. Цього року ми більш як чотири місяці братимемо в борг у природи.

Не чекав, що прийдуть так багато слухачів. Це одна з найефективніших моїх зустрічей за останній рік. Після неї отримав купу фотографій від людей. Ми говорили, що не можна просто викидати речі на смітник. Одна із засад екологічного мислення – усе має служити якнайдовше. Непотрібну футболку віддайте в секонд-хенд або віднесіть у центр ­допомоги бездомним. Дитячі речі віддайте вагітній колезі або сусідці. Ще краще – не купуйте кожного сезону одяг, оминайте магазини, які що два тижні презентують нові колекції. Скільки людині треба суконь чи штанів? ­Обходьтесь без журналів мод – вам не треба інша спідниця, бо у неї шов не спереду, а збоку. ­Займіться рукоділлям. У старі речі ­можна легко вдихнути нове життя. ­Перешийте ношені спідниці, з непотрібних футболок ­зробіть килимки, старий смітник обклейте смішними вирізками. Ходіть на гаражні розпродажі. Заощадите купу грошей.

Я – проти штучних тканин. Краще придбати якісний натуральний одяг. Працюєте на серйозній посаді? Майте п'ять костюмів і 10 сорочок. Більше не треба. Аксесуари створюва­тимуть ілюзію, що у вас кілька шаф одягу. ­Років зо п'ять тому всі агітували за штучне хутро. За рік мода минула, а що робити з купами шуб, які не розкладаються за жодних умов?

Четвер

Запросили на великий фермерський ­фести­валь у місто Омаха, штат Небраска. Я пошко­дував, що не поїхав машиною, а то набрав би овочів на місяць. Американці так звикли до екзотики, що треба переконувати купувати продукти місцевого виробництва. Люди вибирають у супермаркеті те, що виглядає найкрасивішим, хоча воно напхане хімією. Нам треба повертатися на ринки, де фермери продають вирощене ними. Наші діти будуть здоровіші, а ми зекономимо гроші. Вже не кажу про те, що така їжа несе купу позитивної енергії. Ця традиція відроджується. Багато ресторанів замовляють органічні продукти, є спеціальні рибні та м'ясні ринки.

Я працював безкоштовно, але один фермер доставляв якісь особливі гарбузи у ресторан і дорогою завіз нам помідорів, картоплі та кабачків. Дружина хоче закрити салат на зиму. Ми ніколи ще такого не робили.

П'ятниця

Отримав замовлення на наступний тиждень на роботу у Флориді. За п'ять днів пообіцяли 5,5 тисячі доларів. Фірма мала пільги й державну дотацію за дуже ретельне сортування сміття, але кинули батарейки до пластику. У приймальному пункті не побачили цього й зіпсували місячну партію пластику. За це на фірму наклали штраф, і зобов'язали відшкодувати вартість втраченого. Також мають прослухати екологічні лекції і виконати якісь корисні роботи. Запрошують мене, бо розповідаю не нудно і люблю активні ­тренінги.

Субота

Був на запрошення виноробів у Каліфорнії. Фірми використовують хімічні добрива для винограду. Ті потрапляють у ґрунт, поширюються великою територією. Крім того, купують пластикову тару, штучно прискорюють дозрівання вина. Торік я працював із аналогічною ситуацією у Франції. Просять оцінити, чи таке сусідство шкодитиме людям із іншими принципами виноробства.

Ми провели купу аналізів, виявили кілька проблем. Ґрунт містив залишки пестицидів, а відпрацьовані пластикові контейнери ніхто й не думав утилізувати. Далі винороби звертаються у служби екологічного ­контролю.

Позаторік отримував одне замовлення на тиждень. Зараз маю вихідний тільки в неділю. Люди починають розуміти, що далі так жити не можна – треба змінюватися.

Зараз ви читаєте новину «За вісім місяців людство використало ті ресурси, які мало розтягнути на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути