Ексклюзивы
четверг, 31 марта 2011 13:56

Роботодавці активно підтримують сhildfree

 

Світлана АКСЬОНОВА, 40 років, старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, кандидат економічних наук:

- Інститут вивчає дітородні настрої серед українців репродуктивного віку з 2008 року. У двох перших дослідженнях опитали дві тисячі співвітчизників віком від 15 до 49 років. Під час останнього охопили три тисячі людей до 35 років.

У кожному дослідженні 0,6-0,8 відсотка респондентів відповіли, що не хочуть мати дітей. Навіть якщо будуть створені всі необхідні умови. Ідеальна родина для них - бездітна.

Добровільна бездітність - childfree. Останнім часом поширенню цього явища сприяє інтернет. Бездітні об'єднуються в групи, знайомляться, спілкуються на сайтах. Це - небезпечно. Одна справа, якщо людина сумнівається, чи хоче дітей, але постійно розмовляє з іншими, які народжують чи планують це зробити. Тоді великий шанс, що вона змінить думку. Але якщо  знайде в інтернеті сотні однодумців, то закріпить небажання стати матір'ю чи батьком. Тому до сhildfree приєднуватимуться ті, в кого слабко виражена потреба мати дітей.

Одна українка має народити двоє дітей - за себе та свого чоловіка - і ще 0,2 за безплідних

Childfree стають, щоб мати більше часу для хобі, друзів, роботи. Одна з причин - егоїзм. Також свої переконання пояснюють страхом та відразою до фізичних умов вагітності, втрати зовнішньої привабливості, незадовільного рівня медичних послуг породіллям чи ризиком смерті під час пологів.

Типовий представник такого руху в Україні - одна дитина в родині. Йому чи їй 25 років, обов'язково з вищою освітою. Робота - високооплачувана, престижна, є можливість кар'єри.

Вважайте, що українські роботодавці активно підтримують сhildfree. Уявіть: на одне робоче місце претендують двоє. Освіта і вік обох підходять. Одна збирається народити чи має дитину. Інша заявляє, що ніколи не народжуватиме. Роботодавець напевне віддасть перевагу другій.

В Україні сприятливі умови для поширення сhildfree. Матеріальні труднощі, проблеми з житлом. Останнє найбільше заважає народжувати парам, які хочуть дітей, але свідомо відмовляються. Державна допомога на дитину не покриває затрат, які родина несе навіть у перший рік народження.

Покоління мають поновлюватися. Якщо знизиться рівень народжуваності, то зміниться співвідношення молоді й пенсіонерів. Буде менше людей працездатного віку, більше тих, кому треба виплачувати соціальні допомоги. Щоб відбувалося просте відтворення населення, тобто щоб нас залишалося стільки, скільки є зараз, кожні 10 жінок мають народити 22 дітей. Одна українка має двічі народити - за себе та свого чоловіка - і ще 0,2 за безплідних.

 

Childfree започаткувала шкільна вчителька

З 1970 років у США існувала маловідома національна організація для "не батьків". 1992-го в Каліфорнії шкільна вчителька Леслі Лафайєт створила громадську мережу ChildFree Network - CFN. Невдовзі вона налічувала 33 відділення з 5 тис. учасників по всій країні. Про неї активно заговорили спершу в США, потім у світі.

2004 року спільнота Childfree з'явилася в Росії. Мають ЖЖ-спільноту в інтернеті. В Україні Childfree з 2009-го гуртуються на сайті http://childfree.com.ua/: знайомляться, описують свої історії, обмінюються контактами. На цьому інтернет-ресурсі зареєстровано 229 користувачів.

 

Сейчас вы читаете новость «Роботодавці активно підтримують сhildfree». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть