четвер, 31 березня 2011 13:56

Роботодавці активно підтримують сhildfree

 

Світлана АКСЬОНОВА, 40 років, старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, кандидат економічних наук:

- Інститут вивчає дітородні настрої серед українців репродуктивного віку з 2008 року. У двох перших дослідженнях опитали дві тисячі співвітчизників віком від 15 до 49 років. Під час останнього охопили три тисячі людей до 35 років.

У кожному дослідженні 0,6-0,8 відсотка респондентів відповіли, що не хочуть мати дітей. Навіть якщо будуть створені всі необхідні умови. Ідеальна родина для них - бездітна.

Добровільна бездітність - childfree. Останнім часом поширенню цього явища сприяє інтернет. Бездітні об'єднуються в групи, знайомляться, спілкуються на сайтах. Це - небезпечно. Одна справа, якщо людина сумнівається, чи хоче дітей, але постійно розмовляє з іншими, які народжують чи планують це зробити. Тоді великий шанс, що вона змінить думку. Але якщо  знайде в інтернеті сотні однодумців, то закріпить небажання стати матір'ю чи батьком. Тому до сhildfree приєднуватимуться ті, в кого слабко виражена потреба мати дітей.

Одна українка має народити двоє дітей - за себе та свого чоловіка - і ще 0,2 за безплідних

Childfree стають, щоб мати більше часу для хобі, друзів, роботи. Одна з причин - егоїзм. Також свої переконання пояснюють страхом та відразою до фізичних умов вагітності, втрати зовнішньої привабливості, незадовільного рівня медичних послуг породіллям чи ризиком смерті під час пологів.

Типовий представник такого руху в Україні - одна дитина в родині. Йому чи їй 25 років, обов'язково з вищою освітою. Робота - високооплачувана, престижна, є можливість кар'єри.

Вважайте, що українські роботодавці активно підтримують сhildfree. Уявіть: на одне робоче місце претендують двоє. Освіта і вік обох підходять. Одна збирається народити чи має дитину. Інша заявляє, що ніколи не народжуватиме. Роботодавець напевне віддасть перевагу другій.

В Україні сприятливі умови для поширення сhildfree. Матеріальні труднощі, проблеми з житлом. Останнє найбільше заважає народжувати парам, які хочуть дітей, але свідомо відмовляються. Державна допомога на дитину не покриває затрат, які родина несе навіть у перший рік народження.

Покоління мають поновлюватися. Якщо знизиться рівень народжуваності, то зміниться співвідношення молоді й пенсіонерів. Буде менше людей працездатного віку, більше тих, кому треба виплачувати соціальні допомоги. Щоб відбувалося просте відтворення населення, тобто щоб нас залишалося стільки, скільки є зараз, кожні 10 жінок мають народити 22 дітей. Одна українка має двічі народити - за себе та свого чоловіка - і ще 0,2 за безплідних.

 

Childfree започаткувала шкільна вчителька

З 1970 років у США існувала маловідома національна організація для "не батьків". 1992-го в Каліфорнії шкільна вчителька Леслі Лафайєт створила громадську мережу ChildFree Network - CFN. Невдовзі вона налічувала 33 відділення з 5 тис. учасників по всій країні. Про неї активно заговорили спершу в США, потім у світі.

2004 року спільнота Childfree з'явилася в Росії. Мають ЖЖ-спільноту в інтернеті. В Україні Childfree з 2009-го гуртуються на сайті http://childfree.com.ua/: знайомляться, описують свої історії, обмінюються контактами. На цьому інтернет-ресурсі зареєстровано 229 користувачів.

 

Зараз ви читаєте новину «Роботодавці активно підтримують сhildfree». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути