среда, 16 мая 2012 17:32

На вулиці в окулярах - кожен третій. Діти в Східній Азії втрачають зір

Майже 90 відсотків випускників шкіл у містах Далекого Сходу страждають на міопію -  короткозорість. Такі дані на початку травня опублікували вчені з Австралійського національного університету. Головними причинами втрати зору замолоду називають генетичну схильність, велике навантаження у школах і брак сонячного світла.

Раніше випускників із міопією у регіоні було 20-30 відсотків.

- На основі зібраних даних ми робимо висновок, що в Східній Азії за останні два покоління трапилося щось надзвичайне, - каже австралійський професор-окуліст Ієн Морґан.

Короткозорими вважають людей, які на відстані понад 2 метри бачать розмите зображення. Щоб уникнути втрати зору, людям радять щонайменше 2-3 години на добу бувати на свіжому повітрі

Тарі КІСАТО, 19 років, студент, Сингапур:

- Ще в 12 років вирішив, що працюватиму лікарем. Навчався в біологічній школі, додатково ходив на заняття в університет. Удома сидів за підручниками. Вивчав іноземні мови, щоб бути в курсі світових здобутків. Зір почав падати, коли я серйозно зацікавився патологоанатомією. Постійна робота з мікроскопами та яскраве освітлення в морзі садили зір із космічною швидкістю. Зараз у мене -11 діоптрій на правому оці й -9 на лівому. Лінзи не можу носити, бо маю на них алергію.

Мій начальник каже, що не варто було жертвувати здоров'ям заради навчання. Мовляв, у його роки студенти встигали й учитися, і відпочивати. Але для мене це недоступна розкіш. Ринок праці надто жорстокий. Мені лише 19, а мене знають як хорошого спеціаліста в Сингапурі, Кореї й Японії.

Хтось може сміятися з моїх товстих окулярів, але я отримав кілька пропозицій очолити лабораторії. Моїм дипломним проектом зацікавилися професори з Берліну та Єля. Можу вибирати між аспірантурою в нас і в Японії. На мене звертають увагу розумні жінки, які знають, що я - перспективний спеціаліст. Поганий зір - не висока ціна за успіх у житті.

Юші АДІ, 19 років, студент, Пекін:

- У 4 класі лікар прописав мені окуляри. Казав, що трохи походжу в них - і зір стане кращий. Зараз закінчую перший курс. Зір не покращився, навпаки. Спочатку комплексував. Однокласники дражнилися, обзивали чотириоким. Коли виріс, купив лінзи. Зараз не відчуваю жодного дискомфорту. Граю в комп'ютерні ігри, багато читаю. Про зір не думаю. В окуліста був рік тому. Батьки кажуть, проблеми із зором - це спадкове. Вони обоє дітьми мали такі проблеми. Потім усе минуло саме собою. Їм за 50. Мають стовідсотковий зір.

Із трьох моїх близьких друзів лише один нормально бачить. Інші носять лінзи.

Міна РІНАРІТО, 27 років, учителька молодших класів, Кіото:

- Коли я вчилася в школі, ми сміялися з дітей в окулярах. А зараз у мене в класі 9-річок тільки двоє не мають проблем із зором. Це страшно, коли на тебе дивляться кільканадцять діток в окулярах.

Міопія - хвороба японців через їхній перфекціонізм. Я кажу батькам, що не варто перевантажувати дітей. Але всі виховують майбутніх професорів і геніїв. Малечу примушують виконувати шкільне завдання, задачі зі школи розвитку, ще й кілька приватних учителів щось задають. Ясно, що дитина сліпне. Вона ж постійно сидить за комп'ютером і не має часу пограти у футбол.

Нічого не змінилося навіть після того, як осліпла наша випускниця. Зараз вона може розрізняти тільки світло й тінь. Дівчинка була однією з кращих на курсі, мріяла про кар'єру архітектора. Мала місце в Лондонському університеті. Тепер ходить на курси для людей зі слабким зором. Лікарі проводили бесіди, всіх учнів ретельно перевірили, однак ніхто не змінив способу життя.

Юнін ЛЯН, 24 роки, бармен, Пекін:

- Якщо подивитися, на вулиці в окулярах - кожен третій. У мене на роботі відсотків із 70 таких. Думаю, проблема в генах. У мене ніхто в сім'ї ніколи не мав проблем із зором. Бабуся до 80 років читала газети без окулярів. І я добре бачу, хоч граю у відеоігри, сиджу над книжками, а на свіжому повітрі буваю не більш як годину на добу.

Подобається, коли дівчата носять окуляри. Та вони личать лише тим, у кого овальне обличчя.

Орі НЕНІРО, 45 років, економіст, Осака:

- Не дозволяю своїм дітям ходити до 3D кінотеатрів. На роботі в секретарки почалися серйозні проблеми із зором після того, як вона щотижня дивилася такі фільми.

Купив дітям мобільний телефон без кольорового екрану, на комп'ютер поставив пароль. Залишив у відкритому доступі тільки програми, які їм потрібні для навчання.

У суботу не дозволяю дивитися телевізор чи сідати за комп'ютер. Разом вибираємося в походи й по магазинах.

Молоде покоління слабше, ніж були ми. До того ж схильні шкодити своєму здоров'ю. Курять, харчуються фаст-фудом, сидять тижнями вдома, роблять пластичні операції.

Своїм дітям я закладаю максимально міцний фундамент. Але якщо в 20 років вони вирішать наплювати на нього - це їхнє право.

Як зберегти зір

Тім КОНРАД, 34 роки, окуліст, Сеул:

- Деякі захворювання зору не передаються від народження. Звичайно, є спадкові патології рогівки, онкозахворювання, але в більшості недуг винуваті ми самі. Просто батьки не вміють прищеплювати дітям гігієну зору. Всі знають, що треба чистити зуби двічі на день і користуватися зубною ниткою, а кількома простими правилами нехтують. Мене запрошують у школи, щоб розповісти про це. Зараз це така сама необхідність, як казати про безпечний секс, потребу правильно харчуватися й користуватися сонцезахисними засобами.

1. Не дозволяйте дітям дивитися в монітор надто близько. Коли переглядають мультфільм - хай відсядуть хоча б на 3 метри від екрану.

2. Мобільний телефон - для розмов і повідомлень. Фільми та ігри на ньому забезпечать вам "хворобу ювеліра" за рік-півтора. Очні м'язи розучаться швидко фокусуватися, буде постійне відчуття "піску в очах".

3. Дитина має сидіти за комп'ютером не більш як 30 хвилин. Тоді - перерва. М'язи тільки формуються, вони й так забагато працюють. Дорослому під час роботи за комп'ютером треба відпочивати щогодини.

4. Щонайменше півтори години бувайте на вулиці. Очам потрібне природне освітлення. Лампи денного світла не підійдуть, організм не обдуриш.

5. Щодня дивіться 15-20 хвилин на щось зелене. Це заспокоює й розслаблює очні м'язи.

6. Не використовуйте лінзи там, де можна обійтися окулярами. Чуже тіло залишається зайвим, яким би сучасним і гіпоалергенним воно не було.

7. Не захоплюйтеся косметикою та операціями. Пластика порушує механізм зволоження. Ви виглядатимете на п'ять років молодшою, але око не закриватиметься нормально.

 

"Коли вам удасться впоратися з короткозорістю, ви не зупините прогресування далекозорості. Люди похилого віку завжди потребуватимуть окулярів, щоб читати. Навіть лазерна хірургія їм не допоможе. Окуляри не відійдуть в історію"

Карен СПАРРОУ, лікар Асоціації з корекції зору Великої Британії

Сейчас вы читаете новость «На вулиці в окулярах - кожен третій. Діти в Східній Азії втрачають зір». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть