Ексклюзиви
четвер, 31 серпня 2023 11:02

Спецтема: Війна Росії проти України

"США перекидають ядерну зброю до Європи" - The Telegraph

"США перекидають ядерну зброю до Європи" - The Telegraph
Американські винищувачі F-35 перекинули у ВПС Великої Британії / The Telegraph

Стаття у британському виданні The Telegraph

Нові винищувачі США, здатні нести ядерну зброю, базуватимуться у Великій Британії вже цього року.

54 літаки F-35 As, здатні нести ядерну зброю, розгорнуті на базі США, орендованій у Великої Британії

Дві ескадрильї F-35 As були розгорнуті на орендованій США базі ВПС Лейкенхіт у Саффолку.

Літаки-невидимки призначені для проведення тактичних ядерних бомбардувань і здатні виконувати польоти у повітрі та збирати розвіддані.

Це сталося після того, як офіційні документи передбачили, що ядерна зброя США може повернутися на британську землю.

Документи показали, що Конгрес США підтримав бюджетний запит ВПС на $50 млн на будівництво "поручницького гуртожитку" на американській авіабазі. Термін "поручницький" використовується у військовому жаргоні США для позначення ядерної зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Аналітики вважають, що в гуртожитку розмістять більшу кількість військових, якщо ядерну зброю розгорнуть для підтримки 6000 військових, які зараз працюють на базі.

Джерело в британській обороні повідомило: "Там базуватимуться F-35. Вони розгорнулися і прибудуть наприкінці року, якщо ні, то десь у 2024 році".

Військові джерела назвали крок з доставлення 54 літаків F-35, які замінять F-15, які зараз перебувають на авіабазі, "значним". F-15 здатні нести ядерну зброю, але менш досконалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

"Це новий, потужніший літак, який має більшу дальність польоту і малопомітність, що має вирішальне значення, якщо збираєтеся використовувати його для точного скидання ядерних бомб", - сказало джерело.

110 ядерних бомб США зберігалися на авіабазі ВПС Лейкенхіт до 2008 року, коли їх вивезли після того, як загроза ядерної війни дещо зникла.

І британське міністерство оборони, і уряд відмовилися коментувати, чи були американські ядерні боєголовки розгорнуті, чи будуть розгорнуті у Великій Британії.

Однак джерело в обороні додало: "У нас особливі відносини зі США, тому що ми розмовляємо з ними, вони розмовляють із нами, і ми не розголошуємо секретів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

Потенційне повернення американської ядерної зброї на британську землю експерти охарактеризували як свідчення, що Захід вступив у нову холодну війну.

Хеміш де Бреттон-Гордон, колишній командир Об'єднаного хімічного, біологічного, радіологічного та ядерного полку Великої Британії та НАТО, сказав: "Це абсолютно холодна війна, і це стратегічне балансування на межі війни. Це гра в покер. Якщо США розміщують ядерну зброю у Великій Британії, це сигнал Росії, що вони налаштовані серйозно".

Зараз ми у ситуації, коли тиран у нестабільній країні загрожує застосувати ядерну зброю. Єдиний спосіб зупинити його - показати, що отримає відповідь із лишком

"Засіб стримування є стримуючим фактором лише у тому випадку, якщо ворог думає, що ви ним скористаєтеся. Це працювало останніх 75 років, але зараз ми в ситуації, коли тиран у нестабільній країні загрожує застосувати ядерну зброю, і єдиний спосіб зупинити його – змусити побачити, що отримає відповідь із лишком", - сказав Бреттон-Гордон.

Професор Малкольм Чалмерс з аналітичного центру Королівського об'єднаного інституту збройних сил заявив, що будівництво авіабази означає, що США "можуть перемістити їх набагато швидше в період росту напруженості, і вони хочуть мати можливість перекинути їх сюди".

Метт Хенкок, чий виборчий округ охоплює Королівські ВПС Лейкенхіт, сказав, що вітає "потенційне розширення".

"Я дуже добре знаю, наскільки особливими є ВПС Лейкенхіта, і усвідомлюю важливість зміцнення нашої прихильності до спільної безпеки і демократичних цінностей", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська армія тисне на російські позиції. Буде прорив" ‒ британський підполковник

"Жителі Західного Саффолку давно з гордістю приймають військових США, які живуть у нашому співтоваристві. Ми повинні продовжувати підтримувати і стояти пліч-о-пліч з нашими американськими друзями і союзниками, особливо перед загрозою агресії Путіна", - додав він.

Тобіас Еллвуд, голова спеціального комітету з оборони в парламенті Великої Британії, сказав: "Якщо американці вважають, що їм необхідно зберігати ядерну зброю з цього боку Атлантики, це яскравий показник того, наскільки небезпечним і складним стає наш світ".

Еллвуд заявив, що Велика Британія є "частиною стратегічного Альянсу", в якому "США – наш найближчий партнер".

"Якщо вони вважають, що розміщення цієї зброї у Великій Британії відповідає ширшим інтересам безпеки, ми повинні надати їм підтримку", - додав Еллвуд.

Ханс Крістенсен, директор проекту ядерної інформації аналітичного центру Федерації американських учених, сказав, що аналіз офіційних бюджетних документів уряду США показав, що модернізація ВПС Великої Британії в Лейкенхіті дозволить за необхідності перевезти ядерну зброю на цей об'єкт.

У Бельгії, Німеччині, Нідерландах, Італії та Туреччині розміщено близько 150 керованих американцями ядерних гравітаційних бомб B-61

Зараз у Бельгії, Німеччині, Нідерландах, Італії та Туреччині розміщено близько 150 керованих американцями ядерних гравітаційних бомб B-61.

"Зараз бачимо ознаки, що вони можуть розмістити ядерну зброю в Лейкенхіті", - сказав Крістенсен.

Він пояснив, що нове фінансування, виділене для бази, буде спрямоване на "модернізацію сховищ ядерної зброї та додавання житлових приміщень для персоналу, який виконує місію".

Однак Крістенсен попередив, що прем'єр-міністру Ріші Сунаку доведеться погодитися на зберігання будь-якої ядерної зброї на британській землі, а також узгодити з НАТО британську ядерну позицію в Європі.

Він додав, що будь-яке таке розміщення ядерної зброї має бути санкціоноване президентом США.

Кампанія за ядерне роззброєння (CND) пообіцяла не допустити повернення американської ядерної зброї на територію Великої Британії. CND попередила, що якщо така зброя дійсно повернеться, це знову зробить Велику Британію передовою ядерною базою США.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"США перекидають ядерну зброю до Європи" - The Telegraph». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути