Ексклюзиви
пʼятниця, 28 червня 2024 20:00

Нові Patriot для Києва та проблеми Путіна з пошуком "гарматного м'яса": про що пишуть світові ЗМІ

Цього тижня світові медіа писали про переговори США з Ізраїлем щодо передачі Україні восьми систем Patriot.

Також західні ЗМІ не обійшли увагою заяву лідера французьких націоналістів, які колись дружили з Росією. Він сказав під час дебатів, що не дозволить "російському імперіалізму" поглинути Україну, якщо їх партія прийде до влади. 30 червня у Франції відбудеться перший тур виборів до нижньої палати парламенту.

Gazeta.ua проаналізувала матеріали іноземних видань.

"США домовляються про відправлення ізраїльських Patriot в Україну", The Financial Times, Велика Британія

США, Ізраїль і Україна домовляються про постачання Києву до восьми систем ППО Patriot, що значно покращить здатність протистояти російським ударам. Хоча угода ще не завершена, вона передбачатиме відправлення Patriot спочатку з Ізраїлю до США, а потім - в Україну.

Контури угод означають зміну відносин Ізраїлю з РФ. Вони обговорювалися між посадовцями трьох країн.

У квітні Ізраїль заявив, що виводитиме з експлуатації вісім батарей Patriot, яким понад 30 років.

Наразі Україна має щонайменше чотири Patriot, які поставлені США і Німеччиною. Київ не раз звертався до західних союзників з проханням поставити їй системи ППО, зокрема Patriot.

Автор: Getty Images
  Україна може отримати вісім систем Patriot від Ізраїлю
Україна може отримати вісім систем Patriot від Ізраїлю

Минулого тижня США оголосили, що призупинять постачання ракет-перехоплювачів для Patriot іншим країнам, щоб постачати Україні.

Ізраїль обережно ставився до вторгнення Росії в Україну, враховуючи вплив Москви в Сирії, де ізраїльська авіація часто діє проти іранських проксі-сил.

Вашингтон щорічно дає Ізраїлю близько $3,8 млрд на військову підтримку

Але США переконують уряд Біньяміна Нетаньяху, що дедалі тісніші зв'язки Росії з Іраном, зокрема у сфері військової співпраці, викликають нагальну проблему діяти.

Вашингтон щорічно дає Ізраїлю близько $3,8 млрд на військову підтримку, а до квітня виділив додаткові $14 млрд у вигляді екстрених коштів.

Глава МЗС Дмитро Кулеба останніми тижнями проводив переговори щодо цього з американським колегою Ентоні Блінкеном. А радник з нацбезпеки Білого дому Джейк Салліван двічі з главою Офіса президента Андрієм Єрмаком.

Україна намагається захиститися від російських ракетних і дронових атак, які шкодять її інфраструктурі та тероризують міста.

Ізраїльські батареї M901 PAC-2 - старіші, ніж багато систем Patriot, які зараз є в Україні. Але старша модель повністю сумісна з новими. Єрусалим також має значні запаси ракет-перехоплювачів до них, які теж потрібні Києву.

PAC-2 корисніші, ніж PAC-3, для далекого перехоплення літаків

Аналітики кажуть, що старі ізраїльські ракети-перехоплювачі мали більший радіус дії та більшу боєголовку, ніж нова модель PAC-3. Це може зробити їх придатними для перехоплення російських винищувачів, які скидають КАБи на українські міста та військові позиції з-за лінії фронту.

"PAC-2 корисніші, ніж PAC-3, для далекого перехоплення літаків, тому будуть добрі для України", - каже старший науковий співробітник Королівського інституту об'єднаних служб у Лондоні Джастін Бронк.

Колишні чиновники та аналітики кажуть, що ізраїльські системи, мабуть, продадуть США, які потім можуть відправити їх в Україну.

"Лідер французьких ультраправих обіцяє, що не дозволить "російському імперіалізму" поглинути Україну", France24, Франція

Під час теледебатів у четвер прем'єра Франції Габріеля Атталя, лідера соціалістів Олів'є Фора і глави ультраправої партії "Національне об'єднання" Джордана Барделла, останній пообіцяв, що його партія не дозволить Росії "поглинути" Україну, якщо прийде до влади після позачергових парламентських виборів, що відбудуться 30 червня.

"Я не дозволю російському імперіалізму поглинути таку союзну державу, як Україна", - сказав Барделла, пообіцявши "підтримати Україну та уникати ескалації з Росією".

Його коментарі під час дебатів з'явилися після того, як тричі кандидат у президенти від його партії Марін Ле Пен викликала фурор, поставивши під сумнів здатність президента Еммануеля Макрона бути головнокомандувачем армією.

Барделла проти відправлення в Україну ракет більшого радіусу дії

Посилаючись на ідею Макрона, можливо, відправити французьких солдатів в Україну, Барделла сказав: "Якщо завтра я буду прем'єром, французьких солдатів не відправлять в Україну".

Автор: Getty Images
  Джордан Барделла
Джордан Барделла

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський пообіцяв до кінця року показати план закінчення війни

Він також проти відправлення в Україну ракет більшого радіусу дії, які можуть вражати територію Росії "і поставити Францію і французів у ситуацію спільної війни".

"Путіну все важче знайти росіян, готових вмирати в Україні", The Hill, США

Думка американського історика та політолога українського походження Олександра Мотиля.

Військові блогери і солдати РФ все частіше публікують відео жахливих умов на фронті. Кадрові зміни в міноборони Росії також натякають на визнання, що щось йде не так, як наполягає кремлівська пропаганда.

Але найпереконливішим доказом зростання невдоволення росіян війною є білборд в Санкт-Петербурзі. Там закликають записатись в армію і отримати колосальні понад $15,1 тис., що еквівалентно тому, що росіянин заробляє за рік.

Білборд з'явився у другому місті Росії, яке, як і Москва, здебільшого не бачило трун і протезів. Ці жахи були передусім в бідних неросійських провінціях РФ, де $15,1 тис. - кількарічна зарплата. Порушуючи власне табу, Кремль, очевидно, відчайдушно потребує новобранців.

Два роки тому росіянам пропонували $2,3 тис. за контракт. Ціна зросла в 6,6 разів

Два роки тому росіянам пропонували $2,3 тис. за контракт. Ціна зросла в 6,6 разів! Навіть з урахуванням інфляції це величезне зростання, яке свідчить, що попит на солдат високий, а пропозиція низька.

Росіяни більше не бажають служити і знижують пропозицію, а дефіцит живої сили на полі бою зростає і збільшує попит. Маючи понад 535 тис. загиблих і поранених і понад 1000 щоденних втрат, пора для росіян усвідомити, що режим використовує їх як гарматне м'ясо.

Автор: pixabay.com
  Два роки тому росіянам пропонували ,3 тис. за контракт  підписаний зі Збройними силами РФ
Два роки тому росіянам пропонували ,3 тис. за контракт підписаний зі Збройними силами РФ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як закінчити війну в Україні: про що пишуть світові ЗМІ

Така зміна настрою віщує погане для режиму та самого Путіна. Їх припущення, як і багатьох західних політиків і аналітиків, що росіяни готові вічно терпіти, неправда. Що підуть наосліп на смерть, як вівці на забій, теж.

З середини 2023 року фронт майже не рухався в обидві сторони, а втрати росіян зросли майже вдвічі - з 600-800 на день до 1200-1400. Путін радий міняти життя росіян на кілька квадратних кілометрів українських руїн, але росіяни, схоже, нарешті прокидаються і висловлюють опозицію до безглуздої смерті.

Знаємо, що російські солдати дезертирували і здавалися в полон. Чи може втеча з фронту незабаром досягнути переломної точки і стати розумнішою, ніж сидіти в окопі, що кишить щурами, й чекати, коли уб'ють? Чи може спроба бунту Євгена Пригожина в червні 2023-го бути передвісником майбутнього?

Історія сповнена прикладів бунтів, втеч, виступів солдатів проти командирів, коли умови на фронті ставали нестерпними

Історія сповнена прикладів бунтів, втеч, виступів солдатів проти командирів, коли умови на фронті ставали нестерпними, а шанс бути страченим за непокору чи дезертирство виявився меншим, ніж шанс бути вбитим ворогом.

Римляни боролися з непокорою, вбиваючи кожного десятого, проводячи децимацію. Під час Першої світової війни понад 700 тис. німецьких солдатів дезертирували. У 1917-му тисячі французьких солдатів повстали. Сотні тисяч російських солдатів утекли з фронту в 1916-1918 роках, прискоривши захоплення земель селянами і народний апетит до революції. На початку вторгнення Гітлера в СРСР у червні 1941-го кількасот тисяч радянських солдатів віддали перевагу капітуляції, ніж смерті. У війні у В'єтнамі солдати США висловлювали невдоволення, знищуючи своїх воєначальників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Золота молодь" путінської номенклатури: як живуть і заробляють чада російських можновладців

У ХХ ст росіяни були особливо схильні до втечі. Тому твердження, що вони запрограмовані підкорятися командам, таке ж неправильне, як і твердження, що росіяни не бунтують.

Якщо Путін і його товариші перестануть мобілізувати солдатів, вони не можуть схилити чашу терезів і перемогти Україну. Якщо примусово мобілізують солдатів, лише посилять стимули до дезертирства, підриваючи військові зусилля. Не знаємо, коли досягнуту переломної точки, але можемо ризикнути двома припущеннями.

Росіяни будуть все більше відмовлятися воювати

По-перше, росіяни будуть все більше відмовлятися воювати, чим довше йтиме війна. Оскільки запас добровольців вичерпується, а примусова мобілізація виявиться контрпродуктивною, умови для солдатів на фронті стануть нестерпними. Час не на стороні Путіна.

По-друге, якщо РФ зазнає великої поразки, солдати врятують себе, зіскочивши з корабля. Така поразка може бути чим завгодно - від українського походу на Москву, що дуже малоймовірне, до чергового примусового відступу з частин окупованої території, що цілком правдоподібне. Втрата всього чи частини Криму була б особливо деморалізуючою.

Мораль для України та союзників проста - тримайтеся. Росіяни, від яких чекають смерті, відмовляються вмирати.

Зараз ви читаєте новину «Нові Patriot для Києва та проблеми Путіна з пошуком "гарматного м'яса": про що пишуть світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути