вівторок, 11 квітня 2017 06:15

"Кумис розливався по вікнах машини, але всі усміхалися"

Автор: фото надане Борисом Крімером
  Борис Крімер сидить на території буддистського храму в Монголії. Подорожував країною з друзями. Гостювали в кочових пастухів
Борис Крімер сидить на території буддистського храму в Монголії. Подорожував країною з друзями. Гостювали в кочових пастухів

— Якось у монгольському кафе до нас підійшов п'яний. Коли дізнався, що ми з України, почав називати нас Андрієм Шевченком. Після цього пригадав Юлію Тимошенко і показав уявну косу на голові, — розповідає 32-річний Борис Крімер із Києва. Чоловік відвідав понад 20 країн. Цьогоріч видав книжку "Як козаки край світу шукали" про подорож Алтаєм, Сибіром і Монголією 2012 року.

Із Борисом зустрічаємося біля столичного Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ. Там досліджує народжуваність в Україні. Виходить у светрі з синьо-жовтим гербом.

— Я з тих дітей, які начиталися Джека Лондона, Жуля Верна та журналу "Вокруг света". Завжди хотілося кудись поїхати. Після університету з'явився час на подорожі, бо в наукових співробітників відпустка до 45 днів, — Борис проводить до свого кабінету. Заварює чорний грузинський чай.

Подорож Азією розпочав із гір Алтаю у Росії. З групою подолав 12 перевалів за три тижні.

— Всього пройшли 260 кілометрів. За день йшли 10 годин, — продовжує Крімер. — Найважче було пережити фізичне ви­снаження. За спиною мали рюкзаки по 27 кілограмів. Жінки — до 20. Вони несли особисті речі й групову їжу. Чоловіків навантажили мотузками, тросами, карабінами, льодорубами.

Після гір Борис із двома друзями подорожував автостопом по Сибіру.

У Монголії дійшли до міста Хархорін, столиці часів Чингісхана. Далі нема жодних доріг — лише степ.

— Монголи приблизно 800 років тому встановили іго у нас. Ми вирішили їм символічно помститися, — каже Борис. — В околицях парку Горхі-Терелж знайшли пагорб, де нібито народився Чингісхан. Написали на аркушах слово "іго". Поставили прапор України. Сфотографувалися. Так встановили українське іго.

У місцевих немає поняття особистого простору. В перший день у Монголії їхали автобусом. На три місця там сідає 4–5 людей. Мені хтось дав тримати сумку з живою куркою. На машині люди причепили каністри з кисломолочними продуктами, мішки з сиром. Машина їхала побитою дорогою. Кумис розливався по вікнах. Та в салоні всі усміхалися.

У монгольських пастухів куштували сир — айраг. Смачний, але дуже твердий. Довелося гризти або розмочувати. Його роблять із кобилячого молока. Пресують і висушують на сонці. Може лежати рік у юрті. Кочівники їдять лише м'ясо і молочні продукти. Вся ця їжа жирна. Нам хотілося овочів, салату. Найчастіше їли чебуреки — хушури.

Монгольський чай — це коли у великий казан кладуть брекетований зелений чай найгіршої якості. Варять із молоком. Додають сіль, спеції, рис і тваринний жир. Вийшов дивний молочний солоний суп. Якщо в кафе замовити чай, то принесуть саме це. Щоб попити нормального, потрібно замовляти "ліптон". Тоді приносять заварений пакетик у пивному кухлі.

Монголія за територією — як три України. Населення — менш як у Києві. Більшість живе у столиці Улан-Баторі. Там розвинена інфраструктура, великі будинки. Коли виїжджаєш за межі міста, бачиш безмежні простори з пастухами. Майже немає доріг. Одна залізниця через усю країну. У провінції живуть у юртах. Пасуть стада овець і кіз. Багато хто ходить у традиційному одязі — вовняних шапках, халаті з поясом.

Монголи відрізняються від українців неспішністю. Ставляться до світу спокійно й позитивно. Конфліктів із місцевими не мали. Вони відкриті до всіх. Українців приймають гостинно, як і інших європейців.

Зараз ви читаєте новину «"Кумис розливався по вікнах машини, але всі усміхалися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути