пʼятниця, 24 квітня 2020 12:06

Російська ракета влучила в український корабель

Російська ракета влучила в український корабель
Від загибелі команду "Верещагіно" врятував обід. Фото: allkharkov.ua

Російська протикорабельна ракета П-35 "Прогрес" влучила в український теплохід "Павло Верещагін" 24 квітня 2000 року. Постраждав 37-річний електромеханік Вадим Пономаренко.

Того дня російські військові проводили ракетні навчання на мисі Херсонес, а район стрільб охороняли 13 кораблів і суден Чорноморського флоту. Український корабель плив зі Стамбула до Скадовська та зайшов непоміченим у зону ураження.

Ракета з холостою боєголовкою влучила в судно та пройшла навиліт крізь рубку, утворивши отвір діаметром 2 м на вході та 4 м на виході. Більшість членів екіпажу у той момент обідали на камбузі, що й урятувало багатьох від травм та загибелі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова українська ракета "Вільха-М" пройшла випробування: результати розробки

Командування Чорноморського флоту заявило, що не має наміру розглядати претензії у зв'язку з інцидентом. Адже нібито оповіщали щодо навчання Центр навігаційної інформації України в Одесі. Винним назвали капітана, що "проігнорував" повідомлення. Однак слідство встановило, що жодного повідомлення чоловік не отримував. Причина цього невідома.

Попри звинувачення на адресу капітана, фахівці стверджували що халатною була й організація охорони району навчань, адже кораблі охорони мали розташовуватися на такій відстані, щоб зони спостереження їх радарів перекривалися, а моряки легко бачили можливе потрапляння в район.

У Броварах під Києвом 20 квітня 2000-го стався вибух у житловому 9-поверховому будинку. Загинули чотири особи. Того ж дня Міністерство оборони визнало, що в будинок випадково влучила тактична ракета класу "земля-земля".

Зараз ви читаєте новину «Російська ракета влучила в український корабель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути