Ексклюзиви
середа, 26 квітня 2023 07:05

Чорнобильська аварія стала найбільшою техногенною катастрофою в Європі
5

Атомна електростанція в Чорнобилі після вибуху реактора в 1986-го. Сфотографована 1991-го.
Фото: Getty
Генеральний секретар КПРС СРСР Михайло Горбачов 1989-го прибув на Чорнобильську АЕС і зустрівся з енергетиками.
Будівельники святкують закінчення фази будівництва саркофагу над четвертим реактором Чорнобильської АЕС.
Так виглядав пульт управління першого реактора на Чорнобильській АЕС 1978-го.
Вид на Чорнобильську атомну електростанцію в колишньому Радянському Союзі 4 травня 1984-го. Місто Прип'ять побудоване 1970-го  для робітників електростанції.

Найбільша техногенна аварія в історії людства сталася 26 квітня 1986 року. З різницею у дві секунди відбулися вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Радіоактивні частки йоду, стронцію та цезію поширилися на північну частину України, Білорусі, країн Балтії, Польщі та інших країн.

Чорнобильська АЕС дала струм 27 вересня 1977-го. Це була перша атомна електростанція в Україні. За рік до того звели місто для енергетиків Прип'ять. У день аварії о 01:23 працівники станції почали експеримент із вивчення роботи турбогенератора реактора без струму. Потужність незаплановано почала зростати. Два вибухи зруйнували четвертий реактор і частину приміщень станції. У ньому перебували 16 працівників. Після вибуху дах енергоблоку й покрівля машинного залу частково обвалилися, почалася пожежа. Під уламками загинув Валерій Ходемчук – старший оператор головних циркуляційних помп реакторного цеху №2. Його тіло так і не знайшли.

У реакторі почалася пожежа, радіоактивні хмари здійнялися в повітря. Вогонь приборкували до ранку місцеві пожежники. Вони були без засобів спецзахисту. Радянське керівництво в Москві приховувало інформацію про аварію. Лише 28 квітня на телебаченні пролунало коротке повідомлення. Попри значне підвищення рівня радіації, на першотравневий парад у центрі Києва вивели сотні тисяч людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атомна електростанція дала перший струм

2 травня видали наказ про евакуацію з 30-кілометрової зони навколо станції. Понад 115 тис. людей перевезли в найближчі райони Київської області. Підселяли в будинки дві-три родини. Усього – 46 тис. осіб. Людям казали, що вони виїжджають на кілька днів. Просили брати тільки документи. У будинках залишали речі, у хлівах – худобу.

Від вибуху й під час гасіння пожежі, що тривала майже 10 днів, загинули 31 особа і понад 200 госпіталізували. Ліквідовували наслідки аварії приблизно 600 тис. осіб. Усі зазнали опромінення. Значні дози мали 8,5 млн жителів України, Білорусі та Росії. До півмільйона людей померли впродовж кількох років. Радіоактивні речовини зафіксували на більшості території Європи.

Сформована в СРСР державна комісія для розслідування причин катастрофи всю провину переклала на персонал ЧАЕС. 1987-го відбувся суд. Директора станції Віктора Брюханова засудили до 10 років тюрми. Він вийшов 1991-го через стан здоров'я. Такі ж терміни дали головному інженеру Миколі Фоміну та його заступнику Анатолієві Дятлову. Ще трьох посадових осіб станції ув'язнили на термін від двох до п'яти років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорнобиль раніше був прикордонним містом

27 квітня 1988 року в робочому кабінеті повісився академік Валерій Легасов. Він очолював ліквідаційні роботи на ЧАЕС. У передсмертній записці розповів: атомники були проти будівництва станції неподалік Чорнобиля. У 1990-х спеціалісти Міжнародної агенції з атомної енергії заявили, що однією з причин катастрофи став невдало спроєктований реактор.

15 грудня 2000-го Чорнобильська атомна електростанція припинила роботу. Три реактори, що працювали, заглушили. Над четвертим звели саркофаг.

22 березня 1941 року в Київській області створили місто Чорнобиль. Перші літописні відомості про населений пункт Чорнобиль належать до 1193 року. Назва міста походить від "Чорно — Біла" - прикордонного міста на межі Чорної й Білої Русі.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобильська аварія стала найбільшою техногенною катастрофою в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути