Ексклюзиви
пʼятниця, 09 січня 2009 18:57

Росія залишила без газу Україну та Європу

Із нового року Росія припинила постачати газ в Україну. А з 7 січня взагалі не подає його до української газотранспортної системи, якою блакитне паливо транспортувалося до Європи. Вона отримувала таким чином 75–80% російського газу.

Газові відносини України і Росії серйозно загострилися ще на початку 2006-го. Відтоді проблеми виникають щороку. 2005–2006-го переговори з боку України вів тодішній голова "Нафтогазу" Олексій Івченко, 46 років.

— У нас були значно сильніші позиції, — згадує він. — Не було боргів. Ми мали абсолютні аргументи, що Росія неправа, і вона не мала підстав понижати нам тиск газу. А зараз борги погасили невчасно, залишаються неоплаченими півмільярда штрафних санкцій. Тоді росіяни побоялися їхати в Брюссель і погодилися на наші умови: 95 доларів за тисячу кубометрів і транзитна ставка 1,7 долара. Сьогодні Росія їздить Європою і переконує в тому, що Україна краде їхній газ.

Колишній голова "Нафтогазу" визнає, що формальні підстави для таких звинувачень Росія має. Бо для прокачування російського газу в Європу частину блакитного палива треба витрачати на технологічні потреби транспортної системи. Зазвичай, Україна такий газ купує. Але нині контракту на купівлю немає, отож Київ забезпечував транзит газу до Європи за рахунок цього ж транзитного газу.

Івченко також вважає, що Росія через цей скандал намагається зіпсувати Україні репутацію країни-транзитера. Бо це допоможе "Газпрому" проштовхувати свої проекти транспортування газу в обхід нашої країни.

Так само вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 52 роки:

— Росіяни хочуть створити інвестиційну привабливість для газогонів через Чорне і Балтійське моря, щоб вони стали політичними проектами. Бо їхня комерційна привабливість падає.

Карасьов переконаний, що в Росії ще й хочуть покарати українську владу за прозахідний курс. Але ця ситуація об"єднує Тимошенко та Ющенка, бо виникла загроза національному бізнесу. Тому вони виступають злагоджено, хоча війна між ними не закінчилася.

— Найбільша мета Росії — показати, що Україна — проблемна держава, якою керують клани. Для того, щоб на неї махнув рукою Євросоюз. Тоді Україна автоматично залишиться в зоні впливу Росії. Репутація росіян у цій ситуації теж страждає. Але для них головне, щоб їх боялися і потребували як постачальника енергоресурсів. Україна страждає більше. Бо вона втрачає шанс із часом стати частиною європейської сім"ї, — зазначає Карасьов.

В Україні є 13 підземних газосховищ. Нині в них достатньо запасів газу, щоб дотягнути до весни. Але газотранспортна система не може довго працювати автономно без прокачування транзитного палива.

Росія теж не може довго тримати кран закрученим. Бо процес видобування газу безперервний, отож росіяни не мають куди дівати вже добутий. Їм треба буде законсервовувати родовища, а це — величезні затрати. Олексій Івченко вважає, що на таке росіяни не підуть.

Євросоюз тим часом вимагає негайного поновлення поставок. Винними в ситуації він вважає і Росію, і Україну.

"Газпром" обіцяє пустити газ, коли в Україну приїдуть спостерігачі з Єврокомісії. Вони нібито мають стежити, щоб "Нафтогаз" не крав призначене для ЄС паливо.

Прем"єр-міністр Росії Володимир Путін, 56 років, звинувачує в зриві переговорів президента України Віктора Ющенка.

— 31 грудня за його вказівкою делегація "Нафтогазу" перервала переговори, — сказав Путін позавчора.

Уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки 54-річний Богдан Соколовський заявив, що українська делегація надала європейцям повну інформацію про припинення "Газпромом" постачання газу в Україну.

— Коли, в які дні, години, хвилини і де було припинено або скорочено постачання газу в Україну з російської сторони, — перелічує він.

Київ і Москва досі не можуть домовитися щодо ціни на російський газ для України на 2009 рік. Наприкінці 2008-го Росія пропонувала $250 за 1 тис. куб. м. "Нафтогаз" погоджувався на $201. Торік ціна була $179,5.

Водночас вартість транзиту російського газу до Європи через Україну в "Газпромі" переглядати не хочуть. Вона становить $1,7. Це значно нижче середніх європейських цін. Наприклад, Словаччина та Чехія беруть $4 за транспортування 1 тис. куб. м на 100 км.

Путін пропонує Україні купувати російський газ за європейськими цінами. Мовляв, лише тоді Росія платитиме європейську ціну за транзит. Він запевняє, що сусідні з Україною європейські країни одержують газ за ціною $470 за 1 тис. куб. м. Раніше "Газпром" пропонував Україні купувати газ по $418. Однак ціна нині стрімко знижується, бо вона прив"язана до вартості нафти. А та за останні півроку знецінилася більш ніж утричі.

— Цифра 418 чи 450 доларів за тисячу кубометрів є безглуздою, — говорить колишній радник Путіна з економіки Андрій Ілларіонов, 47 років. — Для Німеччини поставки здійснюються за ціною 280 доларів за тисячу кубометрів, а вона розташована в кінці газотранспортної мережі. Україна мала б отримувати газ на російсько-українському кордоні приблизно за 225 доларів.

Зараз ви читаєте новину «Росія залишила без газу Україну та Європу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути