Ексклюзиви
вівторок, 28 червня 2022 06:31

Сьогодні в Україні відзначають День Конституції – як приймали Основний закон

Сьогодні в Україні відзначають День Конституції – як приймали Основний закон
Конституції України сьогодні виповнюється 26 років. Фото: president.gov.ua

28 червня в Україні відзначають День Конституції.

Цього року їй виповнюється 26 років, повідомляє Gazeta.ua.

Після проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року з'явилася потреба конституційно закріпити основи державного та суспільного ладу. Тоді було 15 проєктів Конституції, але їх не ухвалили через конфлікт президентів Леоніда Кравчука та Леоніда Кучми з Верховною Радою та її головою Олександром Морозом.

Президент хотів створити сильну виконавчу владу. Верховна Рада прагнула зберегти і розширити свої повноваження.

26 червня 1996 року Рада національної безпеки і Рада регіонів при президентові України засудили будь-які зволікання з прийняттям Конституції. Кучма призначив референдум щодо прийняття Конституції на 25 вересня.

Наступного дня Верховна Рада прийняла постанову "Про процедуру розгляду проєкту Конституції України в другому читанні". І розпочався справжній марафон тривалістю майже 24 год. З них останні 14 – без перерви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституція за хвилину. 90% українців не знають своїх прав

Статті для обговорення з трибуни Верховної Ради зачитував депутат Михайло Сирота. Його пізніше називали батьком Конституції.

У залі засідань точилася боротьба між комуністами та представниками інших політичних сил. По кожному спірному питанню мусили шукати компроміси. За Конституцію проголосували 315 депутатів із 450.

Україна отримала Конституцію о 9:18 28 червня 1996 року. У ній закріпили правові основи держави, її суверенітет і територіальну цілісність, основні права і свободи громадян.

1997 року почали відзначати День Конституції. Це єдине свято, закріплене у статті 161 Конституції.

Україна не вийде з кризи на клаптикових змінах. Вона або розчиниться в Європі як держава із втраченими перспективами, або набереться розуму й мужності, щоб ухвалити новий Основний закон, – каже правознавець Всеволод Речицький.

"На східноєвропейському просторі всі конституції побудовані на західних зразках. Студентською мовою – списані. Студент ніби й розуміє слова, та, коли треба їх пояснити, відстоювати зміст, каже: ні, я на таке не підписувався. Україна теж написала Конституцію за західними зразками, але зіпсувала їх і послабила. Ми тоді створили чергову соціалістичну конституцію. Стаття 13-та говорить, що земля є власністю народу. Можна не продовжувати. Бо про те саме йдеться в ленінському декреті "Про землю". Тому нинішні спроби змінити щось окреме – закономірні, але не вирішують питання по суті", – каже він.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні в Україні відзначають День Конституції – як приймали Основний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути