Ексклюзиви
субота, 14 листопада 2020 18:47

Корисні поради: чим замінити тістечка, коли хочеться солодкого
6

З приходом осені ми більше часу проводимо у приміщенні, мало гуляємо, відповідно – отримуємо недостатньо сонячного світла, що може призвести до дефіциту вітаміну D. Він може проявлятися бажанням різноманітних кремових продуктів (десерти із заварним кремом, чізкейки тощо) і тих, які містять вершкове масло та молочні продукти.

Наступною причиною тяжіння до солодощів є осіння хандра, розповіла The Village дієтологиня Каріна Дейнеко.

Вважається, що найлегший спосіб покращити настрій – з'їсти щось солоденьке. Часто, зігріваючись гарячими напоями, ми за звичкою тягнемося до солодощів.

Від солодощів, які містять прості вуглеводи, підвищується рівень глюкози в організмі, що приносить короткочасний прилив сил. Відповідно, зростає рівень інсуліну. А потім - рівень глюкози падає. І маємо знов погіршення настрою та нестачу сил. Наслідки не баряться - знову хочеться солоденького. Такі "інсулінові гойдалки" перетворюються на замкнене коло.

Автор: unsplash.com
  Вважається, що найлегший спосіб покращити настрій – з'їсти щось солоденьке
Вважається, що найлегший спосіб покращити настрій – з'їсти щось солоденьке

За короткочасне задоволення ми можемо розплатитися щонайменше зайвими кілограмами. Тому вживати солодощі треба обережно. Та у правильний час. А ще обирати їх з точки зору користі - або, принаймні, найменшої шкоди.

Рівень корисності солодощів вимірюється швидкістю підняття рівня глюкози та інсуліну, наявністю корисної клітковини та відсутністю хімічних домішок і штучних підсолоджувачів.

Ми можемо зустріти велику кількість умовно корисних солодощів – без цукру, без молочних продуктів, без консервантів тощо. Однак, маркування не завжди свідчать про користь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали чим замінити торт на День народження

Наприклад, замість класичного цукру можуть використовуватися штучні або синтетичні цукрозамінники, які негативно впливають на функцію печінки. Вони не підвищують рівень глюкози, але рефлекторно зачіпають рівень інсуліну. Відповідно, виникає бажання з'їсти ще більше.

Тому солодощі не можуть бути корисними, якщо вони містять штучні цукрозамінники. Солодощі, які можна вживати щодня – це фрукти. Іноді можна поласувати шоколадом, сухофруктами, зефіром, мармеладом або пастилою.

До корисних солодощів можемо віднести чорний шоколад - продукт із низьким інсуліновим і глікемічним індексом.

Автор: unsplash.com
  Шоколад має бути максимально чорним - з мінімальним вмістом цукру
Шоколад має бути максимально чорним - з мінімальним вмістом цукру

Шоколад містить антиоксиданти, магній, який сприяє розслабленню, та триптофан – амінокислоту, яка має здатність підвищувати гормон радості серотонін. Але потрібно пам'ятати, що вміст цукру має бути мінімальним, а какао - максимальним. Та й порція шоколаду не повинна перевищувати 20–30 г на день. Не варто зловживати цим продуктом.

Фрукти – основний десерт, якщо ми дотримуємося правильного харчування. Бажано обирати стиглі сезонні місцеві фрукти. Для нашої країни це яблука, груші. Зараз також корисно вживати хурму та цитрусові.

Автор: unsplash.com
  Фрукти корисні, але в обмеженій кількості
Фрукти корисні, але в обмеженій кількості

Фрукти містять клітковину, яка сповільнює всмоктування фруктози та глюкози в кишківнику. Краще обирати фрукти замість смузі чи соків, тому що під час їх приготування фрукт втрачає клітковину, відповідно – фруктоза та глюкоза всмоктуються швидше та спричиняють стрибок інсуліну.

Хоча фрукти - порівняно низькокалорійні, зловживати ними не варто. Якщо вживати їх без міри, вони матимуть такий же ефект, я звичайний десерт. Для жінок порція складає 300 г, для чоловіків – 350–400 г на день. Не варто з'їдати кілограм фруктів, бо так ми отримаємо більше шкоди, ніж користі

Пізньої осені та взимку ми не маємо широкого різноманіття стиглих ягід і фруктів, як улітку, тому можемо вживати сухофрукти.

Автор: unsplash.com
  Сухофрукти - це концентрований продукт, що має порівняно високу калорійність
Сухофрукти - це концентрований продукт, що має порівняно високу калорійність

Варто усвідомити и, що сухофрукти – це концентрований продукт. Необхідно розуміти: з якої порції свіжих фруктів вони виготовлені – стільки цукру та фруктози потрапить в організм. Ми не отримаємо клітковини, а цукор засвоїться дуже швидко, що сприятиме різкому підвищенню рівня глюкози.

Проте сухофрукти не можуть бути заміною фруктів чи альтернативою всім солодощам. Це не щоденний продукт для вживання. Кількість сухофруктів не повинна перевищувати 30–40 г для жінок і 50 г для чоловіків на день.

Як заміну шкідливим цукеркам чи тістечкам можна їсти зефір. Він виготовляється із фруктового пюре, білків, натуральних загусників і цукру. Зефір містить клітковину у вигляді пектину, яка сприяє уповільненню всмоктування глюкози.

Автор: unsplash.com
  Натуральний зефір може бути заміною шкідливим цукеркам чи тістечкам
Натуральний зефір може бути заміною шкідливим цукеркам чи тістечкам

Пектин – природний вуглевод, що сприяє регуляції рівня холестерину, збільшує стійкість організму до алергічних подразників, покращує кровообіг, виводить радіонукліди та стимулює загоєння ран. Однак, пам'ятайте: у зефірі все ж багато цукру, тому він скоріше відноситья до солодощів. ніж до низькокалорійних продуктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Замовили зефір для всього офісу" - українка розповіла про прибуткову справу

Мармелад і пастила - продукти, які можна приготувати в домашніх умовах із використанням фруктів чи фруктового соку без цукру. Вони не містять жирів і складаються з корисних вуглеводів. В залежності від фруктів, з яких виготовлені пастила чи мармелад, вони містять різні групи вітамінів і мінералів: магній, залізо, калій, натрій, які позитивно впливають на нервову систему та кровообіг.

Автор: smachno.ua
  Патилу готують у домашніх умовах з фруктів та ягід без додавання цукру
Патилу готують у домашніх умовах з фруктів та ягід без додавання цукру

Окрім того, що їсти, має значання і те, коли. Щоб смаколик приніс максимальну користь і не осів зайвими кілограмами, необхідно вживати його в першій половині дня, адже до 15-ї години в організмі відбувається активний вуглеводний обмін. Це сприяє кращому засвоєнню цукру та його замінників.

Найкраще вживати фрукти окремим прийомом їжі. Це може бути другий сніданок або перекус з 10-й до 11-ї години.

Навіть корисні продукти можуть стати шкідливими, якщо їх вживати в неправильний час. Будь-які фрукти чи корисні солодощі, вжиті у другій половині дня, сповільнюють вуглеводний обмін, можуть спричинити порушення процесу травлення та сприяти появі зайвої ваги.

З яблук можна зробити легкі та вишукані десерти. Їх приготування займає менше часу, ніж пирогів. Зате на святковому столі вони виглядають неперевершено.

Для цих десертів краще брати тверді яблука з кислинкою, а не солодкі та сипкі.

Зараз ви читаєте новину «Корисні поради: чим замінити тістечка, коли хочеться солодкого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути