неділя, 05 серпня 2007 18:22

На ламінаті не залишається слідів від недопалків

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Львівські майстри Микола Кец (далі на знімку) та Микола Баховський кладуть ламінат із системою ”екстра-лок” у квартирі Надії Гершко
Львівські майстри Микола Кец (далі на знімку) та Микола Баховський кладуть ламінат із системою ”екстра-лок” у квартирі Надії Гершко

Львів"янка bold;">Надія Гершко, 46 років, поміняла у своєму помешканні паркет на ламінат. Покриття для коридору та трьох кімнат обійшлося у 4,5 тис. грн.

— Паркет ми поклали, як тільки отримали квартиру, 17 років тому, — розповідає жінка. — Він уже не підлягав ні ремонту, ні реставрації. Я хотіла замінити його на паркетну дошку, але коли дізналася ціни — від 25 до 55 доларів за квадратний метр, — відмовилася.

Надія Володимирівна обрала австрійський ламінат "Класік Глосі" по 64 грн за "квадрат". Покриття зроблене під натуральну деревину. Майстри, які клали ламінат, похвалили господиню за гарний вибір.

— Бачите, на місці стиків панелей немає шпарин — ось це перше підтвердження якості ламінату, — 43-річний майстер Микола Кец замикає спеціальні пази між пластинами. Така система називається "екстра-лок". Між дощечками можна побачити стик, лише якщо добре придивитися. — Уперше я побачив ламінат у 1994 році. Тоді їздив на заробітки в Москву. То нам господар дав інструкцію, і ми по ній укладали. Тоді він не мав таких замичок, ми його склеювали клеєм.

Майстер пригадує, що раніше ламінат був тоншим.

— Тоді ми всіх попереджали: у взутті на каблуках не ходіть — ламінат проламається. Під ніжки меблів треба було робити підкладки, а тепер хоч недопалки гаси — ні сліду, — Микола кладе цигарку на пластину ламінату. Вона поволі тліє. Коли залишається лише фільтр, майстер забирає недопалок та здмухує попіл. Ніяких слідів не залишилося. — Тепер пластини щільніші. Такий ламінат прослужить не менш ніж десять років. А в догляді він узагалі класний: вологою шматою пройшовся — і все.

Микола Кец розповідає: аби укласти сучасне ламіноване покриття на підлогу, спеціальної підготовки не треба.

— Головне, щоб долівка у квартирі була рівна, — додає напарник, bold;">41-річний Микола Баховський. — У пані Наді ми заливали нову стяжку. Там перепади були між одним кутом та іншим до п"яти сантиметрів. Якби не вирівняли, стики розходилися б, та й підлога скрипіла б.

Для нової стяжки майстри радять українську готову суміш "Атлант". Її продають у магазинах будівельних матеріалів. 50 кг коштує 55–60 грн.

— Раніше користувалися польською самовирівнювальною стяжкою, але вона була зарідка і нерівномірно розтікалася по підлозі. "Атлант" густіша, на упаковці написано, як її розвести та правильно розтягнути, — продовжує Микола Баховський. — Окрім того, під ламінат обов"язково кладемо спеціальну підкладку. Вона буває різної товщини. Ми підлогу вирівняли, тому взяли найтоншу, але сама підкладка від нерівностей не врятує.

Перед початком укладання ламінату треба виміряти проміжок між планкою і стіною.

— Ламінат убирає вологу і розширюється, потім — звужується, йому потрібен простір, — каже Микола Кец. — Ми залишаємо 1 сантиметр, але цей проміжок може сягати й 5 сантиметрів. При вкладанні цього паркету нам не потрібні ні цвяхи, ні клей.

Майстри радять купувати ламінат із запасом.

— Наприклад, ця кімната площею 18 квадратних метрів. Господиня хоче, щоб ми клали рівно, паралельно до стін. То ламінату треба купити 19 "квадратів", — додає майстер. — Якби ж ми вкладали дошки під кутом, то на запас треба було б більше на два-три "квадрати". При вкладанні навкіс більше відходів.

У квартирі Надії Гершко майстри поклали ламінат одного кольору. На підлозі немає переходів, які відділяли б кімнати від коридору.

— Ми спеціально купували водостійкий ламінат, бо знали, що він лежатиме у коридорі, — каже Надія Володимирівна. — Для кімнат такий теж годиться. Мені подобається, що він виглядає як суцільне покриття. Вкладали одночасно: почали з однієї кімнати, тоді через коридор — в інші.

На завершення майстри прикріплюють плінтуси під колір ламінату. Кажуть, якщо якась із пластин витреться, її можна замінити.

— Це не паркет, який треба пронумерувати, щоб перекласти, — каже Микола Баховський. — Тут досить замінити потрібну пластину.



Піщинки дряпають ламінатну дошку


/>39-річний киянин Юрій Крикун кілька місяців тому допомагав приятелеві Олегу міняти покриття в кімнаті. Той замість лінолеуму поклав ламіновану дошку.

— Товариш хотів купити дешевий ламінат по 40 гривень за метр, — розповідає Юрій. — А я раніше робив ремонти квартир, стелив лінолеум і клав ламінат. Тому порадив йому покриття, дошки якого кріпляться між собою за допомогою замка. Він дорожчий. Та його легше класти і не складно замінити.

За ламінатом треба правильно доглядати, каже Крикун. Бо це покриття з пресованого паперу, на який нанесена захисна плівка. Мити його не варто. Можна лише протирати вологою ганчіркою зі спеціальним засобом із добавкою воску, схожим на мастику.

Крикун порадив купувати покриття, стійке до вигорання і механічних пошкоджень. Найкращими виробниками ламінату вважаються шведська фірма "Таркет", бельгійська "Кюік Степ", німецька "Вітекс". При правильному догляді покриття довго не витиратиметься.

Чоловіки купили ламінат "Теркет". Квадратний метр коштував близько 70 грн. У кімнаті на 20 кв. м поклали його за півдня.

Коліщатка тумби Юрій порадив замінити на поліуретанові. Вони менше дряпатимуть долівку. А заходячи з вулиці, обов"язково треба роззуватися. Пісок з підошов може подряпати долівку, як наждачний папір.

Сергій БРУНЬ

Зараз ви читаєте новину «На ламінаті не залишається слідів від недопалків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути