Ексклюзивы
четверг, 10 ноября 2011 17:06

Чи добуде Янукович до кінця свого терміну?

 

Кількість протестних виступів в Україні збільшується. Декілька громадських організацій і політичних партій заявили про намір домогтися дострокових виборів парламенту і президента. Чи добуде Янукович до кінця свого терміну?

Мирослав ПОПОВИЧ, 80 років, директор Інституту філософії НАНУ:

- Багато залежатиме від виборів парламенту наступного року. Якщо вони пройдуть чесно, то Партія регіонів набере 10-12 відсотків голосів. Трохи кращий результат матимуть у мажоритарних округах, але більшості вони не отримають. Матимемо некерований президентом парламент. За умов кризи, така конфігурація влади погана, бо призведе до політичного протистояння. Економіка занепадатиме й розхитуватиме країну. Грошей уже й зараз немає. Звичайно, за такої низької підтримки владна команда не зможе проводити ніяких реформ. Однак стихійні протести дійдуть хіба до повалення чергового паркану навколо Верховної Ради. Президента вони повалити не зможуть. Законних шляхів для цього нема, а незаконні - непередбачувані. Тож Янукович досидить до майбутніх виборів.

Ірина БЕКЕШКІНА, 60 років, директор фонду "Демократичні ініціативи":

- Кількість протестних виступів в Україні збільшується, але вони поки що локальні й виражають окремі соціальні інтереси - проти Податкового кодексу чи скасування соціальних пільг. Масових рухів нема й фальсифікація виборів не призведе до Майдану. Інша річ, якщо погіршуватиметься ситуація в економіці - різко піднімуть комунальні тарифи або впаде гривня. Тоді виступи стануть більш масовими і Януковича може "злити" його ж оточення.

Нинішня влада вивчила помилки "помаранчевих", тому боротьба всередині Партії регіонів іде тихо, під ковдрою. Під час виборів протистояння між різними групами посилиться у зв'язку з розподілом округів та місць у партійному списку. Однак загрози команді Януковича нема - в питанні збереження влади вона консолідована.

Євген ЗОЛОТАРЬОВ, 39 років, політичний експерт, учасник "Холодноярської ініціативи":

- Революції зазвичай відбуваються на тлі економічного підйому. Поки в Україні спад, усе обмежиться локальними виступами проти влади. Правда, Янукович дуже "старається", щоб було навпаки - судом над Тимошенко, переслідуванням опозиції, наростанням кризи в економіці й соціальній сфері.

Стихійні протести дійдуть хіба до повалення чергового паркану навколо Верховної Ради. Президента вони повалити не зможуть

Усунення президента можливе тільки в результаті значних соціальних потрясінь. Не хотілося б їх для України, бо вони тягнуть за собою серйозні втрати. А заяви президента про скупку зброї не личать йому - таку інформацію могли б виголошувати чиновники рівня заступника міністра внутрішніх справ, і аж ніяк не глава держави. Так і біду можна накликати.

Загострення ситуації в країні можливе після парламентських виборів 2012 року. Владі потрібно виграти їх, а чесно це зробити неможливо. З цієї дилеми нема навіть теоретичного виходу.

Віктор НЕБОЖЕНКО, 59 років, керівник соціологічної служби "Український барометр":

- Поки у владній команді лише незначні хвилювання, справжньої боротьби нема. Коли труднощі в управлінні країною дійдуть до критичної межі, тоді ціною питання власної безпеки для олігархів стануть дострокові президентські вибори.

Передчасні вибори може стимулювати й сама влада. Спочатку - Верховної Ради, а потім - президента. Законопроект про парламентські вибори робиться на користь владної команди. Європа вже думає над тим, щоб не визнати їх ще до проведення. Адже одні опозиціонери сидять у в'язницях, інших залякують. Щоб зберегти обличчя, Янукович може сам ініціювати дострокові вибори Верховної Ради. Після зміни парламенту постане питання про зміну президента. Це виявиться єдиним виходом для партії влади, щоб розрядити ситуацію. Оточення умовлятиме Януковича, що поставлять знову на нього, але насправді невідомо, на кого - Яценюка, Хорошковського чи ще когось.

В'ячеслав ІГРУНОВ, 63 роки, директор Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень, Москва:

- Соціально-економічна ситуація, безумовно, погіршуватиметься. Однак, навряд чи Янукович піддасться на тиск і віддасть своє крісло. Якщо настане критичний момент, він діятиме жорстко.

Напруження серед правлячих кланів поки незначне. На розкол вони не підуть, бо розуміють, що це може привести до влади третю силу. Вони боротимуться за перерозподіл повноважень, влади, дивідендів, але питання зміни президента не ставитимуть. Говорити ж про силову зміну влади в Україні нема підстав.

Степан ХМАРА, 74 роки, політв'язень, колишній народний депутат, Герой України:

- Нинішня влада будує все на брехні. Головна мета - багатство через перерозподіл, рейдерство, тиск на людей. Далі вони не думають й опам'ятовуватися не збираються. Те, з чого вони починали в одному регіоні, зараз продовжують у межах усієї країни.

Янукович може сам ініціювати дострокові вибори Верховної Ради. Після зміни парламенту постане питання про зміну президента

Далі, під виглядом купівлі-продажу, вони захочуть прибрати до рук одне з найбільших багатств української нації - землю. Думаю, навіть у такому хворому суспільстві, як наше, знайдеться критична маса людей, що знесе цю банду. Проти виступить не якась соціальна група - спротив чинитимуть абсолютно різні люди.

Дмитро КАПРАНОВ, 44 роки, видавець, публіцист:

- Як люди певного психотипу, який називається шпана, нинішня влада не будує планів, а живе одним днем. Тому й не має гальм. Зупинити її можуть тільки старші товариші з Європи чи Москви. Можливо - люди, яких ми називаємо олігархами. Ці хлопці вкрали-заробили стільки, що мають іншу психологію. А шпана завжди підкоряється справжнім бандитам. Тому - або знайдуться старші товариші й зроблять владу вмєняємой, або все завершиться кров'ю.

Вплив суспільства на владу збільшується. Ламання парканів - це лише розминка. Але вона показує, що все йде до не дуже симпатичного сценарію.

Кровопролитний - нікому не в кайф. Ані суспільству, яке може привести на місце цієї шпани іншу, ані теперішній владі, яка змушена буде остаточно лягти під Росію. Але влада все робить, щоб такий сценарій став реальнішим. Якщо вибору не буде, активна частина суспільства піде на конфлікт.

Вони дивляться в телевізор і вірять тому, що там показують. А там показують їх самих. Коли починаєш брехати - це ще не так погано. Але коли починаєш вірити своїй же брехні - чекай проблем. Це шлях усіх диктаторів. Свого часу так зробив Леонід Кучма. Але щоб стати диктатором, треба мати певний масштаб особистості. У цих людей такого нема.

Тарас ВОЗНЯК, 54 роки, культуролог:

- Єдиний шлях для влади - йти на суспільний діалог. Просте закручування гайок рано чи пізно закінчиться тим, що гайки зірвуться. Статки мільярдерів зростають, народ біднішає, а влада розказує, що коштів нема. У ці байки ніхто вже не вірить.

Владі бракує інтелектуального потенціалу. Не вистачає й почуття самозбереження.

Януковичу з компанією протистоятимуть усі суспільні групи. Навіть міліціонери, які розганяють протестантів, б'ють кийками своїх батьків. Отримуючи за це мізерну платню, на кілька гривень більшу за середню в Україні, вони розуміють ситуацію і що насправді чинять. Невдовзі це може проявитися.

Коли починаєш брехати - це ще не так погано. Але коли починаєш вірити своїй же брехні - чекай проблем

Януковичу з компанією протистоятимуть усі суспільні групи. Навіть міліціонери, які б'ють кийками своїх батьків

Сейчас вы читаете новость «Чи добуде Янукович до кінця свого терміну?». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть