Ексклюзивы
среда, 21 сентября 2011 12:31

Як Януковичу виплутатись із ситуації з Тимошенко?

 

Європа наполягає, щоб екс-прем'єрка вийшла на свободу й узяла участь у парламентських виборах 2012 року. Інакше з Україною можуть не підписати угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з Євросоюзом

Ендрю ВІЛСОН, 49 рік, британський полі­толог, старший науковий співробітник ­Європейської ради з міжнародних відносин:

– Це політичний суд, тому потрібне політичне рішення. Можливий компро­міс – якби процес закрили й розпочали альтернативний суд із залученням європейських фахівців. Так Януковичу вдалося б зберегти обличчя.

Те, що пропонують – змінити процесуальний кодекс і зробити "злочин" не кримінальним – теж можливий варіант. Але такі зміни можуть затягнутися. А часу в української влади дедалі менше. Напри­кінці вересня буде саміт Східного партнерства, де цю проблему обговорюватимуть. Одразу потому – засідання Євро­парламенту, присвячене Україні.

Проте, навіть якщо угоду про асоціацію підпишуть у грудні, із таким підвішеним станом справ, як нині, її однаково не ратифікують національні парламенти – доки Тимошенко за ґратами.

Вадим КАРАСЬОВ, 55 років, директор ­Інституту глобальних стратегій:

– У влади є два шляхи. Якщо діяти в прискореному темпі, то найкращий вихід – списати все на недолугий радянський Кримінально­процесуальний кодекс. Тобто винуваті не люди від Януковича, а радянські закони. Такий поворот має виходити від президента. Адже він – суб'єкт законодавчої ініціативи, який не може вплинути на суд, але може подіяти на законодавство, вносячи до парламенту відповідний закон. При цьому далі створювати враження про незалежність судової влади. Думаю, що ­Європу це ­влаштує.

Другий варіант передбачає використання суду над Тимошенко як елементу торгу з Росією чи ЄС. Судовий процес треба вивести з активної політичної й геополітичної уваги на периферію свідомості. Для цього замінити суддю або відправити справу на дорозслідування й розпочати інший процес. Тоді Тимошенко ходитиме на суд, а не їздитиме Україною перед виборами.

Леонід КРАВЧУК, 77 років, перший президент України:

– Глава держави, з одного боку, не має права втручатися в дії судової гілки влади. З другого – є факт порушення Печер­ським судом кримінально­процесуальних норм: незасуджена людина сидить за ґратами. На яких підставах? Якщо за образи суду, то суддя Кірєєв має скласти позов на Тимошенко, а не на свій розсуд позбавити її волі. Президент мусить втрутитися через Вищу раду юстиції та негайно виправити ці порушення. Йому достатньо сказати два речення: "Я не можу втручатися. Але як гарант бачу, що допущені огріхи треба виправити". Це дало б сигнал Вищій раді юстиції та ЄС – глава держави за дотримання законності. Було б добре також зробити відвід Кірєєву й призначити колегію з трьох суддів. Разом із тим, дуже важливо провести декриміналізацію цієї статті Кодексу.

Навколо асоціації з ЄС треба об'єднатися всім, бо це – переломний момент нашої історії.

Михайло ПОГРЕБИНСЬКИЙ, 64 роки, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології:

– Вийти гідно з цієї ситуації Януковичу вже неможливо – однаково це буде поразка. Найкраща можливість розв'язати проблему з більш­менш терпимими втратами – визнати Тимошенко вин­ною, але сказати, що вона вже свій термін відсиділа. Можна дати навіть умовний строк і гарантувати європейцям, що з неї знімуть судимість до виборів. Але буде визнано, що вона таки в чомусь вин­на – це дозволить президенту зберегти обличчя.

Скасувати кримінальну відповідальність за перевищення службових повноважень неможливо в принципі. Але можна ювелірно переписати статтю Кримінального кодексу винятково під Тимошенко.

Піар­кампанію вона виграла. Кожен день перебування її за ґратами додає владі проблем.

Що ж до тиску європейців, я вважаю, що ЄС більше зацікавлений в асоціації, ніж Україна. Адже наші кордони повністю відкриваються для Європи.

Тарас ЧОРНОВІЛ, 47 років, народний депутат, член групи "Реформи заради майбутнього":

– Треба в будь­який спосіб виводити Тимошенко із СІЗО. Для влади це колосальна проблема, адже Юля не завжди контролює себе й слухає адекватні поради. Краще було б перевести її під домашній арешт. Це ізолювало б Тимошенко та заспокоїло Європу. Також варто поміняти суддю на більш потужного й компетентного. Щоб вів справу прискіпливо й забезпечив її абсолютну законність.

Влада має розгорнути серйозну інформаційну кампанію протистояння з Росією й дуже жорстко прив'язувати Тимошенко до інтересів Москви. Заходу можна поставити запитання: ви за Путіна? Тоді відречіться від ув'язненого в Росії Михайла Ходорковського. Адже підтримка Тимошенко – це підтримка Путіна. Але такий сценарій лякає українську владу.

В'ячеслав ПІХОВШЕК, 45 років, журналіст:

– Виконувати вимоги європейців означає зменшувати наш суверенітет. Востан­нє я стикався з подібним тиском, коли Україну звинуватили в продажу "Кольчуги" Саддаму Хусейну: була купа пуб­лічної брехні. "Кольчуг" не знайшли, ні за що не вибачилися. Так і тут. Вико­наємо вимоги – ніхто не зможе сказати, що українська влада не втручалася в судовий процес під зовнішнім впливом. ­Говоритимуть: Захід захотів натиснути і йому вдалося. Україна й так має мало ознак суверенності, нагадує територію, по якій ходять інші держави. Сьогодні натиснув Захід, завтра – Росія, післязавтра – Камерун. Це не йде на користь суверенності, коли суд підлаштовують під вимогу ззовні.

У мене інше запитання: чому Юлія Тимо­шенко не відповідає за рекапіталізацію банків, оголошену її Кабміном епідемію грипу? Чому вибрано пункт, по якому їй легко захищатися? Ми створюємо прецеденти, коли людина може піти з влади й не відповідати за свої дії.

Сергій САС, 54 роки, народний депутат від БЮТ:

– Окрім декриміналізації певних дій посадовців, про що говорить і президент, і його оточення, є й інші варіанти. ­Найправильнішим було б, враховуючи відсутність у справі складу злочину, закрити її. Але в цьому випадку виходить, що Юлія Володимирівна два місяці невідомо чому перебуває під вартою. Якщо скласти докупи всі обставини справи, то виходом міг би бути виправдальний вирок. Це дозволило б перезавантажити ситуацію й почати все з чистого аркуша.

Андреас УМЛАНД, 44 роки, німецький політолог, викладач Києво-Могилянської академії:

– Януковичу треба так Тимошенко випустити, щоб не втратити власного обличчя й рейтингу, аби це виглядало природно, в законний спосіб. Найкращим рішенням було б змінити параграфи Кримінального кодексу. Якщо цього не станеться, конфлікт триватиме, адже Брюссель налаштований дуже серйозно.

 

Сейчас вы читаете новость «Як Януковичу виплутатись із ситуації з Тимошенко?». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть