середа, 21 вересня 2011 12:31

Як Януковичу виплутатись із ситуації з Тимошенко?

  Колишньому прем’єру Юлії Тимошенко чоловік Олександр 10 серпня приніс букет білих троянд. Пройшов до зали засідань столичного Печерського районного суду як захисник
Колишньому прем’єру Юлії Тимошенко чоловік Олександр 10 серпня приніс букет білих троянд. Пройшов до зали засідань столичного Печерського районного суду як захисник

Європа наполягає, щоб екс-прем'єрка вийшла на свободу й узяла участь у парламентських виборах 2012 року. Інакше з Україною можуть не підписати угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з Євросоюзом

Ендрю ВІЛСОН, 49 рік, британський полі­толог, старший науковий співробітник ­Європейської ради з міжнародних відносин:

– Це політичний суд, тому потрібне політичне рішення. Можливий компро­міс – якби процес закрили й розпочали альтернативний суд із залученням європейських фахівців. Так Януковичу вдалося б зберегти обличчя.

Те, що пропонують – змінити процесуальний кодекс і зробити "злочин" не кримінальним – теж можливий варіант. Але такі зміни можуть затягнутися. А часу в української влади дедалі менше. Напри­кінці вересня буде саміт Східного партнерства, де цю проблему обговорюватимуть. Одразу потому – засідання Євро­парламенту, присвячене Україні.

Проте, навіть якщо угоду про асоціацію підпишуть у грудні, із таким підвішеним станом справ, як нині, її однаково не ратифікують національні парламенти – доки Тимошенко за ґратами.

Вадим КАРАСЬОВ, 55 років, директор ­Інституту глобальних стратегій:

– У влади є два шляхи. Якщо діяти в прискореному темпі, то найкращий вихід – списати все на недолугий радянський Кримінально­процесуальний кодекс. Тобто винуваті не люди від Януковича, а радянські закони. Такий поворот має виходити від президента. Адже він – суб'єкт законодавчої ініціативи, який не може вплинути на суд, але може подіяти на законодавство, вносячи до парламенту відповідний закон. При цьому далі створювати враження про незалежність судової влади. Думаю, що ­Європу це ­влаштує.

Другий варіант передбачає використання суду над Тимошенко як елементу торгу з Росією чи ЄС. Судовий процес треба вивести з активної політичної й геополітичної уваги на периферію свідомості. Для цього замінити суддю або відправити справу на дорозслідування й розпочати інший процес. Тоді Тимошенко ходитиме на суд, а не їздитиме Україною перед виборами.

Леонід КРАВЧУК, 77 років, перший президент України:

– Глава держави, з одного боку, не має права втручатися в дії судової гілки влади. З другого – є факт порушення Печер­ським судом кримінально­процесуальних норм: незасуджена людина сидить за ґратами. На яких підставах? Якщо за образи суду, то суддя Кірєєв має скласти позов на Тимошенко, а не на свій розсуд позбавити її волі. Президент мусить втрутитися через Вищу раду юстиції та негайно виправити ці порушення. Йому достатньо сказати два речення: "Я не можу втручатися. Але як гарант бачу, що допущені огріхи треба виправити". Це дало б сигнал Вищій раді юстиції та ЄС – глава держави за дотримання законності. Було б добре також зробити відвід Кірєєву й призначити колегію з трьох суддів. Разом із тим, дуже важливо провести декриміналізацію цієї статті Кодексу.

Навколо асоціації з ЄС треба об'єднатися всім, бо це – переломний момент нашої історії.

Михайло ПОГРЕБИНСЬКИЙ, 64 роки, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології:

– Вийти гідно з цієї ситуації Януковичу вже неможливо – однаково це буде поразка. Найкраща можливість розв'язати проблему з більш­менш терпимими втратами – визнати Тимошенко вин­ною, але сказати, що вона вже свій термін відсиділа. Можна дати навіть умовний строк і гарантувати європейцям, що з неї знімуть судимість до виборів. Але буде визнано, що вона таки в чомусь вин­на – це дозволить президенту зберегти обличчя.

Скасувати кримінальну відповідальність за перевищення службових повноважень неможливо в принципі. Але можна ювелірно переписати статтю Кримінального кодексу винятково під Тимошенко.

Піар­кампанію вона виграла. Кожен день перебування її за ґратами додає владі проблем.

Що ж до тиску європейців, я вважаю, що ЄС більше зацікавлений в асоціації, ніж Україна. Адже наші кордони повністю відкриваються для Європи.

Тарас ЧОРНОВІЛ, 47 років, народний депутат, член групи "Реформи заради майбутнього":

– Треба в будь­який спосіб виводити Тимошенко із СІЗО. Для влади це колосальна проблема, адже Юля не завжди контролює себе й слухає адекватні поради. Краще було б перевести її під домашній арешт. Це ізолювало б Тимошенко та заспокоїло Європу. Також варто поміняти суддю на більш потужного й компетентного. Щоб вів справу прискіпливо й забезпечив її абсолютну законність.

Влада має розгорнути серйозну інформаційну кампанію протистояння з Росією й дуже жорстко прив'язувати Тимошенко до інтересів Москви. Заходу можна поставити запитання: ви за Путіна? Тоді відречіться від ув'язненого в Росії Михайла Ходорковського. Адже підтримка Тимошенко – це підтримка Путіна. Але такий сценарій лякає українську владу.

В'ячеслав ПІХОВШЕК, 45 років, журналіст:

– Виконувати вимоги європейців означає зменшувати наш суверенітет. Востан­нє я стикався з подібним тиском, коли Україну звинуватили в продажу "Кольчуги" Саддаму Хусейну: була купа пуб­лічної брехні. "Кольчуг" не знайшли, ні за що не вибачилися. Так і тут. Вико­наємо вимоги – ніхто не зможе сказати, що українська влада не втручалася в судовий процес під зовнішнім впливом. ­Говоритимуть: Захід захотів натиснути і йому вдалося. Україна й так має мало ознак суверенності, нагадує територію, по якій ходять інші держави. Сьогодні натиснув Захід, завтра – Росія, післязавтра – Камерун. Це не йде на користь суверенності, коли суд підлаштовують під вимогу ззовні.

У мене інше запитання: чому Юлія Тимо­шенко не відповідає за рекапіталізацію банків, оголошену її Кабміном епідемію грипу? Чому вибрано пункт, по якому їй легко захищатися? Ми створюємо прецеденти, коли людина може піти з влади й не відповідати за свої дії.

Сергій САС, 54 роки, народний депутат від БЮТ:

– Окрім декриміналізації певних дій посадовців, про що говорить і президент, і його оточення, є й інші варіанти. ­Найправильнішим було б, враховуючи відсутність у справі складу злочину, закрити її. Але в цьому випадку виходить, що Юлія Володимирівна два місяці невідомо чому перебуває під вартою. Якщо скласти докупи всі обставини справи, то виходом міг би бути виправдальний вирок. Це дозволило б перезавантажити ситуацію й почати все з чистого аркуша.

Андреас УМЛАНД, 44 роки, німецький політолог, викладач Києво-Могилянської академії:

– Януковичу треба так Тимошенко випустити, щоб не втратити власного обличчя й рейтингу, аби це виглядало природно, в законний спосіб. Найкращим рішенням було б змінити параграфи Кримінального кодексу. Якщо цього не станеться, конфлікт триватиме, адже Брюссель налаштований дуже серйозно.

 

Зараз ви читаєте новину «Як Януковичу виплутатись із ситуації з Тимошенко?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути