Ексклюзивы
четверг, 15 декабря 2011 11:02
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Освобождение Тимошенко не решит проблемы во взаимоотношениях с ЕС

На початку 2011-го здавалося, що кінець року буде чи не тріумфальним для відносин України та Євросоюзу. Завершення роботи над Угодою про асоціацію або ж і підписання її виглядало досить реальними.

Нині ж фантастикою видається навіть укладення її будь-коли. Не урочистою подією, а лише жестом ввічливості стане наступний київський саміт Україна— Євросоюз, запланований на 19 грудня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС: 19 грудня парафування не буде, але "це не Армагеддон"

Є дві перешкоди для парафування, підписання й ратифікації документа.

Перша: Євросоюз готовий парафувати Угоду, якщо Київ зніме вимогу зафіксувати в ній перспективу членства. Власне, завірення тексту теоретично може статися навіть наступного тижня.

Друга: після парафування Угоду має бути підписано. Згоду на це повинні дати всі 27 держав-членів ЄС. І жодних шансів на підписання не буде, якщо Янукович продовжуватиме топтатися по правах і свободах людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна має використати свій шанс з ЄС, бо наступний буде не скоро - Яценюк

Часто говорять, що все може вирішити звільнення Юлії Тимошенко. Це не так. Найбільша для Януковича проблема в тому, що через цю справу він цілком втратив довіру з боку Європи. Навесні європейці висловлювали готовність підписати Угоду про асоціацію навіть незважаючи на судовий процес над Тимошенко: сподівалися, що він буде чесний і завершиться виправданням. Арешт екс-прем'єра влітку сприймали як непорозуміння. Восени чекали виконання обіцянок декриміналізувати статтю, за якою Тимошенко було засуджено. Нині всі ілюзії зникли.

Навіть якщо раптом апеляційний процес для екс-прем'єрки завершиться щасливо, ставлення Євросоюзу до Януковича це вже не змінить. Там зрозуміли: її справа, як і Юрія Луценка, є лише ланкою в ланцюгу свідомих дій, спрямованих на утвердження в Україні тривалого авторитарного правління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фюле не сподобався недостатній прогрес деяких реформ в Україні

Угода про асоціацію з Євросоюзом передбачає цілком протилежне. Демократизацію, ринкові відносини замість монополізму, реформи для країни, а не можновладців та олігархів. По-суті, її положення є зобов'язаннями Януковича робити протилежне тому, що він чинить зараз. Лише дуже великі оптимісти можуть очікувати, що господар Межигір'я зміниться після парафування документа або ж і підписання його. Так що не варто очікувати дива: за Януковича реальна асоціація з ЄС неможлива. Цього не було в планах ні у нього, ні в його оточення.

Сейчас вы читаете новость «Освобождение Тимошенко не решит проблемы во взаимоотношениях с ЕС». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

7

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть